26.2 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Σπάνε ταμεία οι online πωλήσεις στην Ελλάδα

Το 2020 η Ελλάδα είχε την 4η καλύτερη επίδοση ανάμεσα σε 37 χώρες στη συμμετοχή του ηλεκτρονικού εμπορίου στο εθνικό ΑΕΠ

της Νατάσας Φραγκούλη 

Ψηφιακά άλματα στο πεδίο των ηλεκτρονικών αγορών κάνει η Ελλάδα, με την e-οικονομία να εξελίσσεται σε σημαντικό κομμάτι του ελληνικού ΑΕΠ. Το 2020 η Ελλάδα είχε την 4η καλύτερη επίδοση ανάμεσα σε 37 χώρες όσον αφορά τη συμμετοχή του ηλεκτρονικού εμπορίου στο εθνικό ΑΕΠ (eGDP, eΑΕΠ).

Το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε για το 2020 στο 6,65%, ενώ για το 2021 προβλέπεται νέα άνοδος, καθώς το e-commerce εκτιμάται ότι θα συμβάλει με 7% στο ελληνικό ΑΕΠ. Ενδεικτικό της δυναμικής των online πωλήσεων στην Ελλάδα είναι ότι το 2019 το ψηφιακό εμπόριο εισέφερε μόλις 3,83% του εθνικού ΑΕΠ (3,14% το 2018). Με αυτή την επίδοση η Ελλάδα ξεπερνά το 2020 άλλες χώρες, όπως η Ισπανία η ή Γαλλία με e-GPP 5,63% και 4,79% αντίστοιχα.

Tην πρώτη θέση μεταξύ 37 ευρωπαϊκών χωρών, όπου το ηλεκτρονικό εμπόριο εισφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ, κράτησε το 2020 η Μεγάλη Βρετανία, με το eGDP της χώρας (το ποσοστό του ΑΕΠ που προέρχεται από τις online πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών) να φτάνει στο 9,92%. Στη δεύτερη θέση της ίδιας κατάταξης βρίσκεται η Δανία με e-GDP 6,78%, ενώ σε απόσταση αναπνοής, στην 4η θέση, βρέθηκε η Ελλάδα.

Πρώτη σε 37 χώρες η Ελλάδα

Στο μεταξύ, το 2020 οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης στον κύκλο εργασιών του ηλεκτρονικού εμπορίου ανάμεσα σε 37 ευρωπαϊκές οικονομίες εντοπίστηκαν στην Ελλάδα (77%), σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Έκθεση Ηλεκτρονικού Εμπορίου για το 2021. Εκτός από την Ελλάδα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του online τζίρου πέτυχε η Μολδαβία (49%), η Ρωσία (41%), η Ελβετία, η Βόρεια Μακεδονία (37%), και η Σουηδία (36%).

Όπως προκύπτει από την έκθεση, την οποία δημοσιοποίησε ο  Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου, ο E-commerce Europe και το EuroCommerce, το 2020 οι e-shoppers αντιπροσώπευαν στην Ελλάδα ποσοστό 59% (από 51% έναν χρόνο νωρίτερα). Για το τρέχον έτος το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στο 63%.

Ρεκόρ online πωλήσεων στην Ευρώπη

Το 2020, το συνολικό ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό εμπόριο αυξήθηκε σε 757 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 10% από τα 690 δισ. ευρώ του 2019. Ατμομηχανή της ευρωπαϊκής αγοράς ecommerce είναι η Δυτική Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας το 64% του συνολικού κύκλου εργασιών του ηλεκτρονικού εμπορίου B2C το 2020.

Η Νότια Ευρώπη ακολουθεί στη δεύτερη θέση με μόλις 16% του συνολικού κύκλου εργασιών, ενώ η Κεντρική Ευρώπη (8%), η Βόρεια και η Ανατολική Ευρώπη ακολουθεί (και οι δύο 6%).

Η Δυτική Ευρώπη είχε και το υψηλότερο ποσοστό ηλεκτρονικών αγοραστών (86%), με τους καταναλωτές της Βόρειας Ευρώπης να έπονται (82%). Οι ηγέτες στον κύκλο εργασιών ηλεκτρονικού εμπορίου B2C παραμένουν η Μεγάλη Βρετανία (236 δισ. ευρώ), η Γαλλία (112 δισ. ευρώ), η Γερμανία (93,6 δισ. ευρώ) και η Ισπανία (68,4 δισ. ευρώ). Η Μεγάλη Βρετανία είχε και το υψηλότερο ποσοστό διαδικτυακών αγοραστών (92%), ενώ ακολουθεί η Ολλανδία (91%), η Δανία, η Ελβετία (90%), η Γερμανία και η Νορβηγία (87%), και τη Σουηδία (86%).

Αντίθετα, το χαμηλότερο ποσοστό eshoppers εντοπίστηκε στη Μολδαβία (34%), την Αλβανία (37%), την Ουκρανία και τη Βόρεια Μακεδονία (40%), τη Βουλγαρία (42%), και τη Ρωσία (43%).

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Ο «Eλεύθερος επαγγελματίας» καθηλώνει με δράση και κωμικές στιγμές στη Sunday Premiere της Nova

Την κωμωδία δράσης «Freelance​» («Ελεύθερος Επαγγελματίας») με τους Christian Slater, John Cena, Alison Brie σε σκηνοθεσία Pierre Morel θα απολαύσουν οι συνδρομητές αυτή την...

Ο ΟΤΕ στον διεθνή δείκτη FTSE4Good για 16η συνεχή χρονιά

Ο ΟΤΕ συμπεριλαμβάνεται για 16η συνεχή χρονιά στο διεθνή δείκτη βιώσιμης ανάπτυξης FTSE4Good Emerging, με σταθερά υψηλές επιδόσεις ESG. Σε συνέχεια αξιολόγησης από την...

Η LG ενισχύει τις λύσεις εικονικής παραγωγής μέσω στρατηγικής συνεργασίας με την MO-SYS

Οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν για την από κοινού ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων για στούντιο εικονικής παραγωγής και εκτεταμένης πραγματικότητας Η LG Electronics (LG) ανακοινώνει την...

Πειρατικά δίκτυα συνδρομητικής τηλεόρασης και επιθέσεις χάκερ: Ένα επικίνδυνο παιχνίδι με τα crypto

Η πρόσφατη επίθεση χάκερ που στόχευσε χιλιάδες λογαριασμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, ακόμα και στον επίσημο λογαριασμό της πυροσβεστικής στην Ελλάδα με σκοπό τη χειραγώγηση...

Μετά τους μικροδορυφόρους, η Ελλάδα αποκτά διαστημικό hub

Γράφει η Μαρία Μόσχου Να ενισχύσει την παρουσία της στη διαστημική τεχνολογία επιχειρεί η Ελλάδα, η οποία μετά τις τέσσερις συμφωνίες που έχει υπογράψει...