33.4 C
Athens
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Smartphones: Η πρώτη πεντάδα των παικτών της ελληνικής αγοράς, τα μερίδια και οι επόμενες κινήσεις

Ως σημαντική χαρακτηρίζεται από τους παίκτες της παγκόσμιας αγοράς η ελληνική αγορά smartphones με τις εταιρείες με μικρότερα ποσοστά να διεκδικούν μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας

Samsung, Xiaomi, Apple, Realme και Lenovo συνθέτουν την πρώτη πεντάδα της ελληνικής αγοράς smartphones το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με την Canalys, που είναι παγκοσμίως γνωστή για την έρευνά της σε τεχνολογικά κανάλια και smartphone.

Αυτοί και ακόμα περισσότεροι «κονταροχτυπιούνται» σε μία αγορά που το 2022 κυμάνθηκε περί τα 700 εκατ. ευρώ με τους Έλληνες να προβαίνουν στις αγορές 1,88 εκατ. συσκευών smartphones. Και τα ποσά αυτά καταγράφηκαν σε μα αγορά που έχει επηρεαστεί σαφώς από την οικονομική αστάθεια που προκάλεσε η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία με τα περισσότερα νοικοκυριά να έχουν εξαναγκαστεί σε περικοπές, ανάμεσα στις οποίες και τα καινούργια «έξυπνα» τηλέφωνα .

Δεν είναι τυχαίο ότι, η παγκόσμια εικόνα του κλάδου δείχνει κάτι παραπάνω από ζοφερή, με τις πωλήσεις smartphones να διανύουν τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων δέκα ετών.

Η αγορά στην Ελλάδα

Στην χώρα μας, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της  Canalys, την πρώτη θέση κατέχει η Samsung με ποσοστό αγοράς 41%, ακολουθεί η Xiaomi με ποσοστό 30%, αρκετά πίσω με 9% είναι η Apple και την τέταρτη και πέμπτη θέση έχουν οι Realme και Lenovo με ποσοστό 4% η καθεμία.

Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα η κινεζική εταιρεία τεχνολογίας Realme, που αποτελεί τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο κατασκευαστή smartphone στον κόσμο, έθεσε ως στόχο μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα στο 8% για το επόμενο διάστημα. Η Realme χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά στρατηγική, καθώς αποτελεί πλέον λόγω της δυναμικότητάς της το επίκεντρο των Βαλκανίων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής πωλήσεων της εταιρείας για τα Βαλκάνια, Dusan Tomasevic, η Realme φιλοδοξεί να ενισχύσει την παρουσία της στην ελληνική αγορά μέσα από τα κινητά realme 11 Pro+ 5G και realme 11 Pro 5G που παρουσίασε τον Ιούλιο και στην ελληνική αγορά.

Συγκεκριμένα η εταιρεία εκτιμά πως από 4% μερίδιο αγοράς που κατείχε στο πρώτο τρίμηνο του 2023, θα φτάσει στο 8%, ενώ ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο θα διεκδικήσει τις επόμενες χρονιές μέσα από νέα προϊόντα.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα ξεπέρασε την αγορά της Σερβίας και της Ρουμανία που είναι μεγαλύτερες, την καθιστά επίκεντρο της κινεζικής εταιρείας η οποία το 2023 παρουσιάζει άνοδο πωλήσεων 15%-17%, ενώ στην Ελλάδα σημειώνει 20% αύξηση σε μηνιαία βάση.

Μερίδιο διεκδικεί και η κινεζική Oppo, λανσάροντας στην ελληνική αγορά νέα μοντέλα μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει και νέες κατηγορίες προϊόντων, πέρα από τα smartphones.

Με παρουσία πριν από ένα χρόνο στην χώρα μας η Oppo δίνει ιδιαίτερη σημασία στην χώρα μας καθώς από εδώ διαχειρίζεται άλλες  δέκα αγορές στα Βαλκάνια.

Οι κυρίαρχοι παίκτες της παγκόσμιας αγοράς

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Canalys, η Samsung  έχοντας αποστείλει στο δεύτερο τρίμηνο 53 εκατ. συσκευές, έχει  μερίδιο αγοράς που φτάνει το 21% και κατέχει την πρώτη θέση. Στη δεύτερη θέση παραμένει η Apple που πραγματοποίησε 43 εκατ. αποστολές, και κατέχει το 17% της παγκόσμιας αγοράς.

Με 33,2 εκατ. αποστολές η Xiaomi βρέθηκε στην τρίτη θέση με μερίδιο αγοράς που φτάνει το 13%, ενώ η Oppo, διατήρησε την τέταρτη θέση με το μερίδιο αγοράς της να φτάνει στο 10%.

Την πεντάδα ολοκληρώνει μια νέα είσοδος, η Transsion Group που έχει τα εμπορικά σήματα Tecno, Infinix και iTel «κλέβοντας» την θέση από την Vivo. Η εταιρεία απέστειλε 22,7 εκατ. μονάδες, σημειώνοντας ετήσια αύξηση της τάξης του 22% και κερδίζοντας το 9% της παγκόσμιας αγοράς.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Πώς να απολαύσετε το Threads διατηρώντας υψηλά επίπεδα απορρήτου και ασφάλειας

Το Threads κυκλοφόρησε πρόσφατα τη νέα Web εκδοχή του που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν περιεχόμενο και να χρησιμοποιούν άλλες λειτουργίες από οποιαδήποτε desktop συσκευή...

Η Trend Micro συνεργάζεται με την INTERPOL για την εξάρθρωση επιχείρησης phishing

Η Trend Micro, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ανακοινώνει ότι η στενή συνεργασία της με την Διεθνή Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας, γνωστή ως INTERPOL,...

Η Nexi Ελλάδος διακρίνεται στα ΔΕΗ BITE Awards 2023 με το Nexi SoftPOS

Η Nexi Ελλάδος, θυγατρική του Ομίλου Nexi, του ευρωπαϊκού ηγέτη PayTech, διακρίθηκε στα ΔΕΗ ΒΙΤΕ Awards και στην κατηγορία «Νέα Καινοτόμος Ψηφιακή Υπηρεσία» με...

Απλά Ψηφιακά: Η πορεία και τα επόμενα πλάνα της Klarna (Ηλ. Πίτσαβος), η Nova και η Vodafone

Tην πορεία της Klarna στην Ελλάδα, το πρώτο έτος δραστηριοποίησής της στην εγχώρια αγορά, αλλά και τα σχέδιά της για την συνέχεια, ανέλυσε στον...

Προς Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία κοιτούν οι κορυφαίοι παίκτες της αγοράς υπολογιστών

    γράφει η Νατάσα Φραγκούλη   Στις πωλήσεις υπολογιστών προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προσβλέπει η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών της Δυτικής Ευρώπης στον δρόμο προς την...