- Της Νατάσας Φραγκούλη
Η παγκόσμια αγορά των επενδύσεων επιχειρηματικών κεφαλαίων (VCs) κατέγραψε σημαντική πτώση το Γ’ τρίμηνο του 2024, καθώς οι συνολικές επενδύσεις μειώθηκαν από τα 95,5 δισ. δολάρια του προηγούμενου τριμήνου στα 70,1 δισ. δολ., επίδοση που συνιστά χαμηλό επταετίας.
Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση “Venture Pulse” της KPMG Private Enterprise, η μείωση αυτή αποδίδεται σε πολλαπλούς παράγοντες, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η εποχική ύφεση και η αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Παρά τη γενική πτώση, ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης (AI) συνέχισε να πρωταγωνιστεί, αντιπροσωπεύοντας έξι από τις δέκα μεγαλύτερες συναλλαγές VCs παγκοσμίως το γ’ τρίμηνο. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται επενδύσεις-ορόσημα όπως η άντληση 1,5 δισ. δολ. από την Anduril Industries και 1 δισ. δολ. από την Safe Superintelligence. Ωστόσο, παρατηρείται μετατόπιση του ενδιαφέροντος των επενδυτών από μεγάλες εταιρείες AI, που επικεντρώνονται στα Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα (LLMs), σε επιχειρήσεις που παρέχουν στοχευμένες λύσεις για συγκεκριμένους κλάδους, όπως η αμυντική τεχνολογία και η βιοτεχνολογία.
Η αμερικανική ήπειρος συγκέντρωσε σχεδόν το 60% των παγκόσμιων επενδύσεων VCs, με συνολικό ύψος 41,4 δισ. δολάρια. Ωστόσο, το ποσό αυτό είναι σημαντικά μειωμένο από τα 58,6 δισ. δολ. του προηγούμενου τριμήνου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πτώση ήταν ακόμα μεγαλύτερη, με επενδύσεις ύψους 37,5 δισ. δολ., έναντι 55,5 δισ. δολ. το β’ τρίμηνο.
Στην Ασία, οι επενδύσεις VC μειώθηκαν σε χαμηλό επταετίας, φτάνοντας τα 15,6 δισ. δολάρια. Παρόλα αυτά, χώρες όπως η Ιαπωνία κατέγραψαν θετικά αποτελέσματα, με την ιαπωνική αγορά να φτάνει σε υψηλό δώδεκα τριμήνων χάρη σε επενδύσεις όπως αυτή των 214 εκατ. δολ. από την Sakana AI. Αντίστοιχα, στην Ευρώπη, οι επενδύσεις VC σημείωσαν πτώση σε χαμηλό τετραετίας, στα 12,5 δισ. δολάρια, με μόνη εξαίρεση τη Γερμανία που κατέγραψε αύξηση από 2 δισ.δολάρια σε 2,4 δισ. δολάρια.
Υποτονικό τοπίο
Η δραστηριότητα αποεπενδύσεων παγκοσμίως κατέγραψε χαμηλό έξι τριμήνων, στα 39,2 δισ. δολ., με τις ΗΠΑ να επηρεάζονται ιδιαίτερα. Στην Ασία, αντίθετα, η αξία των αποεπενδύσεων αυξήθηκε σημαντικά από τα 11,2 δισ. δολάρια στα 18,2 δισ. δολ. Παράλληλα, η δραστηριότητα IPO παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, με τους επενδυτές να υιοθετούν στάση αναμονής ενόψει των εκλογών στις ΗΠΑ και των γεωπολιτικών εξελίξεων.
Η έκθεση της KPMG υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος παραμένει η κορυφαία επενδυτική επιλογή παρά τη γενική πτώση των VC επενδύσεων. «Οι εταιρείες που επικεντρώνονται σε λύσεις βασισμένες στην AI για συγκεκριμένους κλάδους, όπως η αμυντική τεχνολογία, η βιοτεχνολογία και η κυβερνοασφάλεια, αναμένεται να συνεχίσουν να προσελκύουν σημαντικά κεφάλαια» σύμφωνα με την ανάλυση της KPMG.