30.5 C
Athens
Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Σε επενδυτικό «πυρετό» το Phaistos Investment Fund –  Ολοκληρώθηκε η 6η επένδυση

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Μέσα από  μια γεμάτη… βαλίτσα εταιρειών που καινοτομούν και αλλάζουν τα δεδομένα σε διαφορετικούς τομείς της ζωής όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες, το Phaistos Investment Fund συνεχίζει την δραστηριότητά του χωρίς καθυστερήσεις.

Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο κάνει την έκτη επένδυση, επιλέγοντας την Movandi, μια εταιρεία που αναπτύσσει λύσεις προηγμένης τεχνολογίας 5G, ενώ μέσα από πληθώρα νέων εταιρειών σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του.

Οι έξι επενδύσεις του Phaistos, υπό τον Αντώνη Τζωρτζακάκη, μέχρι τώρα έχουν… άρωμα διαστήματος, οικιακού και όχι μόνο εξοπλισμού, καθώς και καθημερινότητας που αλλάζουν τον τρόπο αγορών.

Movandi και 5G

Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε στην χρηματοδότηση μιας εταιρείας που αξιοποιεί τις δυνατότητες τις οποίες προσφέρει το υπερδίκτυο 5G. Πρόκειται για την Movandi, μια εταιρεία που αναπτύσσει λύσεις προηγμένης τεχνολογίας 5G με το Phaistos Investment Fund να συμμετέχει στον νέο γύρο χρηματοδότησής της.

Η Movandi, μια εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια, ιδρύθηκε από στελέχη με πολυετή εμπειρία στον κλάδο των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και θητεία σε σημαντικούς «παίκτες» του κλάδου όπως η Broadcom, η Cisco, η Qualcomm και η Samsung. Η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Maryam Rofougaran συμπεριλήφθηκε στη λίστα Female Founders 200 της Inc., η οποία αναδεικνύει τις γυναίκες που δημιουργούν τις εταιρείες του «αύριο».

Η εταιρεία έχει σχεδιάσει και αναπτύξει μικροεπεξεργαστές, λογισμικό και συστήματα στη σειρά mmW που συμπληρώνουν ιδανικά την κλασική μακροδομή της ασύρματης κάλυψης και επιτυγχάνουν περίπου 50% μείωση του κόστους ανάπτυξης υποδομής και λειτουργίας χρησιμοποιώντας τεχνικές διεύθυνσης/διαμόρφωσης δέσμης και τεχνητής νοημοσύνης.

Η Movandi έχει συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες όπως η Qualcomm, η AMD και η Intel και οι λύσεις της χρησιμοποιούνται από παρόχους όπως η Telstra, η SK Telecom και η Rakuten για την ανάπτυξη δικτύων.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη συμμετοχή του Faistos  στο νέο γύρο χρηματοδότησης, η Movandi ίδρυσε τη θυγατρική «Movandi Greece» για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα

EdgeQ

Η προηγούμενη επένδυση του Ταμείου Phaistos στο δίκτυο 5G προήλθε από την επένδυση του στην super-tech εταιρία σχεδιασμού 5G microchips, EdgeQ.

Στην EdgeQ το Faistos συνεπένδυσε (series B financing round), μαζί με επενδυτικά κεφάλαια κυρίως από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για εταιρία η οποία έχει αναπτύξει καινοτόμα τεχνολογικά λύση που επαναπροσδιορίζει την ανάπτυξη και λειτουργία δικτύων 5G. Στελεχώνεται από επαγγελματίες με πολυετή εμπειρία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εξειδικευμένων ολοκληρωμένων κυκλωμάτων σε κορυφαίες πολυεθνικές επιχειρήσεις του χώρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεργάζεται με την Vodafone.

Στο πλαίσιο της επένδυσης του Faistos, η EdgeQ προχώρησε ήδη στην ίδρυση της “EdgeQ Greece”. H εταιρεία σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη των σχετικών προϊόντων, προωθώντας τη μεταφορά τεχνογνωσίας αιχμής στη χώρα μας και τη συνεργασία με το Δίκτυο Συνεργασιών που έχει αναπτύξει η 5G Ventures.

SafeSize

Είχε  προηγηθεί η επένδυση σε  μια εταιρεία που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών (hardware & software) που αντιμετωπίζουν υπαρκτές προκλήσεις στην αγοραστική εμπειρία υποδημάτων. Μαζί με διεθνείς επενδυτές, κυρίως από την Ευρώπη, το Faistos συμμετείχε σε γύρο χρηματοδότησης (Series A+) της ελληνικής εταιρείας SafeSize.

Τα κεφάλαια θα διοχετευθούν στην έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογικών λύσεων που λειτουργούν σε περιβάλλον retail και εκμεταλλεύονται τις τεχνολογικές δυνατότητες των προηγμένων δικτύων 5G, καθώς και στην ενίσχυση της παρουσίας της SafeSize στις διεθνείς αγορές.

Επιπλέον, το 2021 η SafeSize προχώρησε στην ίδρυση Κέντρου Καινοτομίας και Ανάπτυξης στην Αθήνα, με βασικό αντικείμενο τον σχεδιασμό νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι τεχνολογικές λύσεις που έχει αναπτύξει η SafeSize συμβάλουν στη μείωση των επιστροφών σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα, βελτιώνουν σημαντικά την αγοραστική εμπειρία των καταναλωτών και προστατεύουν το περιβάλλον καθώς αποφεύγεται η άσκοπη μετακίνηση εμπορευμάτων.

Pandas.io

Το Phaistos επένδυσε και στην ελληνική εταιρεία Pandas.io μαζί με διεθνείς επενδυτές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η 5G Ventures. Η Pandas.io αλλάζει τη διαδικασία ανταλλαγής (trade in) μεταχειρισμένων smartphones, καθιστώντας την σε μία σύντομη και πλήρως αυτοματοποιημένη εμπειρία. Στην εταιρεία, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο Φάνης Κουτουβέλης, συμμετέχουν στελέχη από την Ελλάδα και το εξωτερικό με πολυετή εμπειρία στην τεχνολογία και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Η Pandas.io έχει σχεδιάσει μία λύση με τη μορφή ενός «Pandas ATM», όπου οι καταναλωτές μπορούν να μεταπωλήσουν ένα smartphone που έχουν στην κατοχή τους σε τιμή αντίστοιχη με την αξία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής. Ο καταναλωτής τοποθετεί τη συσκευή του στο «Pandas ATM» το οποίο εγκαθίσταται σε καταστήματα λιανικού εμπορίου. Η εταιρεία έχει ενσωματώσει στη λύση της μια ασύρματη τεχνολογία ανάκτησης του IMEI, του μοναδικού αριθμού που συνοδεύει κάθε κινητό τηλέφωνο από την έναρξη του κύκλου ζωής του. Μέσω του IMEI ανακτώνται πληροφορίες όπως το μοντέλο, το έτος κατασκευής και ο χρόνος της πρώτης ενεργοποίησης. Το «Pandas ATM» διεξάγει επίσης σειρά διαγνωστικών ελέγχων, καθώς και ελέγχους με τη χρήση τεχνολογίας machine vision για τυχόν φθορές στην οθόνη ή σε άλλα σημεία της συσκευής. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο καταναλωτής λαμβάνει μία δεσμευτική προσφορά και, εφόσον συμφωνήσει σε αυτή, λαμβάνει εκπτωτικό κουπόνι για άμεσες αγορές από το συνεργαζόμενο κατάστημα.

Η λύση που έχει αναπτύξει η Pandas.io περιλαμβάνει τέσσερις διεθνώς κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες και επιταχύνει δραστικά τη μεταπώληση ενός μεταχειρισμένου smartphone.

Οι δύο πρώτες επενδύσεις

Το Ταμείο έχει προχωρήσει και σε δύο ακόμα επενδύσεις:

  • Στην Matternet, η οποία παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς ιατρικού και βιολογικού υλικού με τη χρήση drones και στην οποία, εκτός του «Φαιστός» έχουν επίσης επενδύσει η Boeing, η Sony, η Mercedes-Benz και η Swiss Post. Η Matternet χρησιμοποιεί drones για τη μεταφορά και παράδοση αντικειμένων βάρους έως και δύο κιλών εντός αστικών περιοχών και σε ακτίνα έως 20 χλμ. Η εταιρεία έχει αναπτύξει μία καινοτόμα πλατφόρμα που βασίζεται στο cloud με δυνατότητα εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων που παρέχουν τα δίκτυα 5G για την ασφαλή διαχείριση του στόλου με τη χρήση κρυπτογραφημένων επικοινωνιών.
  • Στην OQ Technology, η οποία χρησιμοποιεί δορυφόρους χαμηλής τροχιάς για την παροχή απρόσκοπτης συνδεσιμότητας σε εγκαταστάσεις Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΙοΤ). Στη συγκεκριμένη εταιρεία το «Φαιστός» συνεπένδυσε με την Wa’ed Ventures, το ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων της Saudi Aramco. Το σύστημα της εταιρείας παρέχει απρόσκοπτη συνδεσιμότητα χρησιμοποιώντας 5G πρότυπα και εξοπλισμό για μια ποικιλία εφαρμογών IoT, όπως η παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών, η γεωργία, η εφοδιαστική αλυσίδα, η ναυτιλία, οι έξυπνες μετρήσεις, η εξόρυξη, η αεροπλοΐα και η άμυνα. Επιπλέον, στις 28 Ιουλίου 2022, η OQ Technology ίδρυσε θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα, με την επωνυμία “OQ Technology Hellas”. Η εταιρεία έχει ως έδρα τη μονάδα Corallia του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά”, η οποία φιλοξενεί το si-Cluster (Space Technologies and Applications Cluster).

Μνημόνιο συνεργασίας της ΘΕΚ Α.Ε

Υπενθυμίζεται ότι υπογράφηκε και το μνημόνιο συνεργασίας της ΘΕΚ Α.Ε. (Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο) και της Συμμετοχές 5G Α.Ε. για τη διερεύνηση της  προοπτικής σχηματισμού ενός Joint Venture (JV) για την ανάπτυξη και λειτουργία ιδιωτικού δικτύου 5G (Private 5G) και την παροχή υπηρεσιών ICT στον τομέα των Logistics στο Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο.

Το «Φαιστός» έχει ως βασικό χρηματοδότη του το Ελληνικό Δημόσιο –με την αξιοποίηση του 25% των εσόδων από την δημοπρασία για τις άδειες 5G- και μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου χρηματοδότησής του στους επενδυτές του συμπεριλαμβάνονται: η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (EATE) ως Leading Anchor Investor, εκπροσωπώντας το ελληνικό δημόσιο, ο όμιλος ΟΤΕ/Deutsche Telekom, το Latsco Family Office της Μαριάννας Λάτση και το Family Office του Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

realme C51: Ένα πρωτοποριακό smartphone με τέσσερα κορυφαία χαρακτηριστικά

  Το realme C51, το πρωτοποριακό entry-level κινητό της, λανσάρει στην αγορά η realme, το ταχύτερα αναπτυσσόμενο brand smartphone στον κόσμο. Ως συνέχεια της σειράς...

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις… καλύτεροι πελάτες για τους κυβερνοεγκληματίες

Αυξανόμενος είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (SMBs) στο σημερινό τοπίο ψηφιακών απειλών. Καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν ένα αξιοσημείωτο...

Στο κόκκινο το 2023 η αγορά ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων

Σε στενωπό βρίσκεται η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων, καθώς η πίεση που ασκεί ο πληθωρισμός και η οικονομική αβεβαιότητα περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα...

Πώς να απολαύσετε το Threads διατηρώντας υψηλά επίπεδα απορρήτου και ασφάλειας

Το Threads κυκλοφόρησε πρόσφατα τη νέα Web εκδοχή του που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν περιεχόμενο και να χρησιμοποιούν άλλες λειτουργίες από οποιαδήποτε desktop συσκευή...

Η Trend Micro συνεργάζεται με την INTERPOL για την εξάρθρωση επιχείρησης phishing

Η Trend Micro, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ανακοινώνει ότι η στενή συνεργασία της με την Διεθνή Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας, γνωστή ως INTERPOL,...