14.3 C
Athens
Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

Σε …ελεύθερη πτώση η μεταφορά εμπορευμάτων με φορτηγά στην χώρα μας το 2018

Της Μαρίας Μόσχου

Νέα μείωση  6,9% του συνολικού βάρους των φορτίων/εμπορευμάτων που διακινήθηκαν με φορτηγά οχήματα ταξινομημένα στην Ελλάδα, καταγράφηκε  το 2018 σε σχέση με το 2017.

Την ίδια στιγμή ο κλάδος κάνει λόγο για χαοτική κατάσταση στις μεταφορές καταγγέλλοντας ότι χιλιάδες φορτηγά έχουν … μεταναστεύσει σε ξένες χώρες ενώ οι ιδιοκτήτες τους ζουν στην Ελλάδα.

Όσον αφορά την εξέλιξη του κλάδου των οδικών εμπορευματικών μεταφορών στην Ελλάδα, για τα έτη 2011 –2018, διαπιστώνεται ότι τα φορτηγά ΙΧ έχουν κάνει … «βουτιά» όσον αφορά το βάρος των μεταφερθέντων εμπορευμάτων σε σχέση με το 2011, με το 2018 να είναι η … χειρότερη χρονιά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας οδικών εμπορευματικών μεταφορών για το έτος 2018 που ανακοινώσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή το βάρος των φορτίων που διακινήθηκαν το 2018 με φορτηγά ιδιωτικής χρήσεως ανήλθε σε 266.443,4 χιλιάδες τόνους σημειώνοντας μείωση 11,2% σε σύγκριση με το 2017και τα τονοχιλιόμετρα σε 6.468.342,3 χιλιάδες, σημειώνοντας αύξηση 0,8% σε σχέση με το 2017. Το βάρος των φορτίων που διακινήθηκαν με φορτηγά δημοσίας χρήσεως ανήλθε σε 95.503,4 χιλ. τόνους σημειώνοντας αύξηση 7,6% σε σύγκριση με το 2017 και τα τονοχιλιόμετρα σε 22.810.383,0 χιλ. σημειώνοντας αύξηση 3,7% σε σχέση με το 2017.

Σε ό,τι αφορά στον τύπο φορτίου (είδος συσκευασίας μεταφοράς εμπορευμάτων) από την άποψη του βάρους των μεταφερθέντων φορτίων, κατά το έτος 2018 έναντι του 2017,παρατηρήθηκε αύξηση στην κατηγορία «Εμπορευματοκιβώτια» σε ποσοστό 14,7%  και στην κατηγορία «Κινητές, αυτοκινούμενες μονάδες» σε ποσοστό 6,8%.

Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην κατηγορία «Υγρά χύμα (χωρίς μονάδα εμπορευμάτων)» κατά 26,6%.

Από την άποψη των τονοχιλιομέτρων, για την ίδια χρονική περίοδο, η πιο σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε στην κατηγορία «Εμπορευματοκιβώτια» σε ποσοστό 49,4% ενώ η πιο σημαντική μείωση στην κατηγορία «Λοιπές κατηγορίες συσκευασίας»σε ποσοστό 10,6%.

Από την άποψη του βάρους των φορτωθέντων και εκφορτωθέντων αγαθών, στις εθνικές  μεταφορές, παρατηρείται ότι οι περισσότερες φορτώσεις και εκφορτώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Δυτική Μακεδονία και ακολουθεί η Αττική. Σε ό,τι αφορά στο βάρος των φορτίων που διακινήθηκαν με οχήματα διεθνών μεταφορών παρατηρείται ότι οι περισσότερες φορτώσεις πραγματοποιήθηκαν στην  Κεντρική Μακεδονία και ακολούθως στην Αττική ενώ στις εκφορτώσεις προηγείται η Αττική και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία.

ΟΦΑΕ

Η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδος κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις εγχώριες εταιρείες και τα συνολικά 36.000 φορτηγά που παραμένουν στη χώρα αποκαλύπτοντας ότι η  απώλεια του μεταφορικού έργου ξεπερνά το 50% σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά δρομολόγια.

Μάλιστα καταγγέλλουν ότι  8 στα 10 φορτηγά που κυκλοφορούν έχουν ξένες πινακίδες.

Σημειώνεται ότι ένας Έλληνας μεταφορέας, που καταθέτει τις πινακίδες του και την άδεια διεθνών και τριγωνικών μεταφορών (άδεια ΕΔΥΜ), ιδρύει εταιρεία στη Βουλγαρία, που του επιτρέπει να συνεχίσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα µε έδρα τη γειτονική χώρα. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζει πολύ μικρότερη φορολογία -10% έναντι 29% στην Ελλάδα και μάλιστα µε δυνατότητα απαλλαγής για το πρώτο διάστημα, χαμηλότερο κόστος μισθοδοσίας του υπαλλήλου οδηγού, αλλά και χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές.

Πάγιο αίτημα του κλάδου είναι η επαναφορά των μεικτών κλιμακίων ελέγχου.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η COSMOTE συνεχίζει τις Χριστουγεννιάτικες προσφορές

Δωρεάν ένας μήνας COSMOTE TV, ομιλία για το κινητό και τρεις καφέδες μέσω BOX- Tην τρίτη κατά σειρά εβδομάδα η COSMOTE προσφέρει δωρεάν:το...

Με υπερηφάνεια, η AEGEAN μετέφερε τον Πάπα Φραγκίσκο κατά την ιστορική επίσκεψή Του στην Ελλάδα και από την Κύπρο

Ο Πάπας Φραγκίσκος ολοκλήρωσε το 35ο Αποστολικό Ταξίδι του στην Ελλάδα το πρωί της Δευτέρας, 6 Δεκεμβρίου και μετά την τελετή αποχώρησης από τον...

Με εισήγηση συμμετέχει η ΕΕΛΛΑΚ στο 7ο Ετήσιο Διαδικτυακό Συνέδριο για την Ψηφιακή Ασφάλεια

Την Τρίτη και Τετάρτη, 7 και 8 Δεκεμβρίου 2021, πραγματοποιείται ψηφιακά 7ο Συνέδριο Ψηφιακής Ασφάλειας, ICT Security World, με βασικό θεματικό άξονα: “Ψηφιακή Ασφάλεια:...

Η Nissan αποκαλύπτει το υψηλών επιδόσεων  Ariya Single Seater Concept

 Ένα πρωτότυπο όχημα που έρχεται να δείξει τις δυνατότητες, σε επιδόσεις και ενθουσιασμό, του αμιγώς ηλεκτρικού συστήματος κίνησης του Ariya, βασισμένο σε εξατομικευμένο σασί...

Check Point: Τι μας έμαθε για την κυβερνοασφάλεια το 2021

Οι κυβερνοεπιθέσεις που συνδέονται με εξελίξεις που σχετίζονται με την πανδημία παγκοσμίως συνέχισαν να επηρεάζουν οργανισμούς το 2021. Οι κυβερνοεγκληματίες διπλασίασαν τις επιθέσεις τους,...