Σε …ελεύθερη πτώση η μεταφορά εμπορευμάτων με φορτηγά στην χώρα μας το 2018

- Advertisement -

Της Μαρίας Μόσχου

Νέα μείωση  6,9% του συνολικού βάρους των φορτίων/εμπορευμάτων που διακινήθηκαν με φορτηγά οχήματα ταξινομημένα στην Ελλάδα, καταγράφηκε  το 2018 σε σχέση με το 2017.

Την ίδια στιγμή ο κλάδος κάνει λόγο για χαοτική κατάσταση στις μεταφορές καταγγέλλοντας ότι χιλιάδες φορτηγά έχουν … μεταναστεύσει σε ξένες χώρες ενώ οι ιδιοκτήτες τους ζουν στην Ελλάδα.

Όσον αφορά την εξέλιξη του κλάδου των οδικών εμπορευματικών μεταφορών στην Ελλάδα, για τα έτη 2011 –2018, διαπιστώνεται ότι τα φορτηγά ΙΧ έχουν κάνει … «βουτιά» όσον αφορά το βάρος των μεταφερθέντων εμπορευμάτων σε σχέση με το 2011, με το 2018 να είναι η … χειρότερη χρονιά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας οδικών εμπορευματικών μεταφορών για το έτος 2018 που ανακοινώσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή το βάρος των φορτίων που διακινήθηκαν το 2018 με φορτηγά ιδιωτικής χρήσεως ανήλθε σε 266.443,4 χιλιάδες τόνους σημειώνοντας μείωση 11,2% σε σύγκριση με το 2017και τα τονοχιλιόμετρα σε 6.468.342,3 χιλιάδες, σημειώνοντας αύξηση 0,8% σε σχέση με το 2017. Το βάρος των φορτίων που διακινήθηκαν με φορτηγά δημοσίας χρήσεως ανήλθε σε 95.503,4 χιλ. τόνους σημειώνοντας αύξηση 7,6% σε σύγκριση με το 2017 και τα τονοχιλιόμετρα σε 22.810.383,0 χιλ. σημειώνοντας αύξηση 3,7% σε σχέση με το 2017.

Σε ό,τι αφορά στον τύπο φορτίου (είδος συσκευασίας μεταφοράς εμπορευμάτων) από την άποψη του βάρους των μεταφερθέντων φορτίων, κατά το έτος 2018 έναντι του 2017,παρατηρήθηκε αύξηση στην κατηγορία «Εμπορευματοκιβώτια» σε ποσοστό 14,7%  και στην κατηγορία «Κινητές, αυτοκινούμενες μονάδες» σε ποσοστό 6,8%.

Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην κατηγορία «Υγρά χύμα (χωρίς μονάδα εμπορευμάτων)» κατά 26,6%.

Από την άποψη των τονοχιλιομέτρων, για την ίδια χρονική περίοδο, η πιο σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε στην κατηγορία «Εμπορευματοκιβώτια» σε ποσοστό 49,4% ενώ η πιο σημαντική μείωση στην κατηγορία «Λοιπές κατηγορίες συσκευασίας»σε ποσοστό 10,6%.

Από την άποψη του βάρους των φορτωθέντων και εκφορτωθέντων αγαθών, στις εθνικές  μεταφορές, παρατηρείται ότι οι περισσότερες φορτώσεις και εκφορτώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Δυτική Μακεδονία και ακολουθεί η Αττική. Σε ό,τι αφορά στο βάρος των φορτίων που διακινήθηκαν με οχήματα διεθνών μεταφορών παρατηρείται ότι οι περισσότερες φορτώσεις πραγματοποιήθηκαν στην  Κεντρική Μακεδονία και ακολούθως στην Αττική ενώ στις εκφορτώσεις προηγείται η Αττική και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία.

ΟΦΑΕ

Η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδος κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις εγχώριες εταιρείες και τα συνολικά 36.000 φορτηγά που παραμένουν στη χώρα αποκαλύπτοντας ότι η  απώλεια του μεταφορικού έργου ξεπερνά το 50% σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά δρομολόγια.

Μάλιστα καταγγέλλουν ότι  8 στα 10 φορτηγά που κυκλοφορούν έχουν ξένες πινακίδες.

Σημειώνεται ότι ένας Έλληνας μεταφορέας, που καταθέτει τις πινακίδες του και την άδεια διεθνών και τριγωνικών μεταφορών (άδεια ΕΔΥΜ), ιδρύει εταιρεία στη Βουλγαρία, που του επιτρέπει να συνεχίσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα µε έδρα τη γειτονική χώρα. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζει πολύ μικρότερη φορολογία -10% έναντι 29% στην Ελλάδα και μάλιστα µε δυνατότητα απαλλαγής για το πρώτο διάστημα, χαμηλότερο κόστος μισθοδοσίας του υπαλλήλου οδηγού, αλλά και χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές.

Πάγιο αίτημα του κλάδου είναι η επαναφορά των μεικτών κλιμακίων ελέγχου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

ΔΕΗ: Σε τελική ευθεία το mega data center στη Δυτική Μακεδονία-Ωριμάζουν οι συζητήσεις με...

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΔΕΗ για...

Citrix Executive Leadership Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή κυριαρχία στο...

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα...

Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων από την Aegean

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα υποτροφιών υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε...

Δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων ανόδου στα προγράμματα Vodafone Full Fiber 300, 500 Mbps και 1...

Από 08/12/24 αυξάνονται αυτόματα και δωρεάν οι ονομαστικές ταχύτητες ανόδου (upload) σε όλες τις...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στα 6,37 τρισ. δολ. οι παγκόσμιες δαπάνες IT το 2026 με «καύσιμο» την AI

Η ανάγκη δημιουργίας της υπολογιστικής ισχύος που απαιτεί η...

ΔΕΗ: Βάζει φωτοβολταϊκά χωρίς αρχική επένδυση – Το νέο μοντέλο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Με τα νέα προγράμματα ΔΕΗ myEnergy SolarSmart για κατοικίες και ΔΕΗ myEnergy SolarSmart Pro για επιχειρήσεις,...

Πόσο ασφαλής είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) σήμερα; Και τι πρέπει να γνωρίζετε το 2026

Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT και το...

Φρένο στην πτωτική πορεία των πωλήσεων smartphones στην Ευρώπη

Σημάδια ανάκαμψης εμφάνισε η ευρωπαϊκή αγορά smartphones την τελευταία...

AI, cloud υπηρεσίες και γνωστά brands στο επίκεντρο των επιθέσεων phishing

Οι επιθέσεις phishing που στοχεύουν επιχειρήσεις γίνονται ολοένα πιο...