13.7 C
Athens
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Σε άνθιση το οικοσύστημα startups στην Ελλάδα -Στα 8,2 δισ. ευρώ η αξία του

Ανθίζει το οισύστημα καινοτομίας στη χώρα μας με την αξία των ελληνικών startups να  επταπλασιάζεται μέσα σε μία πενταετία και πλέον να αποττιμάται σε 8,2 δισ. ευρώ σε αξία.

Πυλώνας και επιταχυντής αυτής της ανάπτυξης είναι και η Elevate Greece, που λειτουργεί  ως πόλος έλξης όχι μόνο κεφαλαίων, αλλά και εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού και έτσι συμβάλλει στη στοχευμένη και συστηματική υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας με τη μορφή χρηματοδοτήσεων.

«Μέσα σε τέσσερα χρόνια, με τις πολιτικές που ασκήσαμε στον τομέα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, έχουμε πετύχει ένα μικρό θαύμα», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στην εκδήλωση της Elevate Greece AE για απολογισμό του 2022 και τον προγραμματισμό του 2023.

«Η Ελλάδα το 2022, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Eurostat είναι η πρώτη χώρα σε όλη την Ευρώπη σε εισαγωγή καινοτομίας στις επιχειρήσεις. Όταν πήγαμε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πριν από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα ήταν τελευταία. Ήμασταν 27η θέση στις 27 χώρες. Φεύγοντας από το υπουργείο είμαστε πρώτοι στις 27 χώρες. Ανεβήκαμε 27 θέσεις. Αυτό δεν γίνεται ούτε εύκολα, ούτε απλά, ούτε είναι αυτονόητο, ούτε είναι υποχρεωτικό». Σχετικά με την ταχύτητα απορρόφησης Ευρωπαϊκών πόρων για την έρευνα και την τεχνολογία ο υπουργός ανέφερε: «Είμαστε πια πάνω από το διπλάσιο από το ρυθμό που παραλάβαμε το υπουργείο. Είμαστε στη 12η θέση ενώ ήμασταν αν όχι τελευταίοι, προτελευταίοι όταν παραλάβαμε το υπουργείο. Πάλι δηλαδή είχαμε μία μεγάλη άνοδο».

Επενδυτικό ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας επεσήμανε ότι έχει φανεί η δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας και η θετική επίδραση των πολιτικών που ακολουθούνται. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι αυξάνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις του μητρώου, καθώς ήδη οι επενδύσεις από Επενδυτικούς Αγγέλους διπλασιάστηκαν το 2022 συγκριτικά με το προηγούμενο έτος ενώ αυξάνεται το ενδιαφέρον από επενδυτικά ταμεία του εξωτερικού.

Ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας και πρόεδρος Elevate Greece AE, Αθανάσιος Κυριαζής, τόνισε ότι το Elevate Greece, αποτελεί ήδη πόλο έλξης για επενδυτές, venture capital funds και επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, γεγονός που αποδεικνύει την επιτυχία του όλου εγχειρήματος.

«Η Ελλάδα διαθέτει ένα σημαντικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, που σημειώνει συνεχείς επιτυχίες σε επίπεδο επενδυτικού ενδιαφέροντος και ο πρώτος μονόκερος είναι πλέον γεγονός. Η Elevate Greece θα συνεχίσει να υποστηρίζει αταλάντευτα τις νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας. Αναμένονται πολλές επιτυχίες τα χρόνια που θα ακολουθήσουν», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Elevate Greece AE, Μιχάλης Δρίτσας (φώτο).

Ο κ. Δρίτσας αναφέρθηκε στους επόμενους στόχους του Elevate, με νέα πλατφόρμα σε 2 χρόνια, σημαντικές μελέτες για το οικοσύστημα και δράσεις εξωστρέφειας. Ιδιαίτερη σημασία δίνει στην ενδυνάμωση διασύνδεσης με όλο το ελληνικό οικοσύστημα και στη διασύνδεση με άλλα οικοσυστήματα εκτός Ελλάδας.

Οι ελληνικές startups το 2022

Σήμερα ο αριθμός των εγγεγραμμένων νεοφυών επιχειρήσεων που επωφελούνται από τα προνόμια του Elevate Greece πλησιάζει τις 750, απασχολώντας περισσότερους από 7.000 εργαζόμενους, οι οποίοι αξιοποιούν τεχνολογίες αιχμής για την παραγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την βελτιστοποίηση διαδικασιών σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας.

Οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι 728 νεοφυείς επιχειρήσεις μέλη του Elevate Greece καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα.

Ο τομέας των Βιοεπιστημών κατέχει την πρώτη θέση με το μεγαλύτερο πλήθος επιχειρήσεων και ποσοστό που ανέρχεται σε 14,2% (13,3% το 2021). Ακολουθούν οι τομείς Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Διαφήμισης -Μάρκετινγκ (9,0%), ενώ ο τομέας του Τουρισμού – Υπηρεσιών Φιλοξενίας (8,1%) έπεσε στην 4η θέση από τη 2η που κατείχε το 2021 (με ποσοστό 9,4%). Ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά οι τομείς της Αγροδιατροφής, Ανάλυσης Δεδομένων – Μεγάλων Δεδομένων, Λιανικού & Ηλεκτρονικού εμπορίου – Μόδας κ.α.

Σε ό,τι αφορά στις σύγχρονες τεχνολογίες, στις οποίες δραστηριοποιούνται οι εγγεγραμμένες νεοφυείς επιχειρήσεις της Elevate Greece, στην πρώτη θέση με ποσοστό 61% βρίσκεται η ανάπτυξη του Λογισμικού (software), ενώ στη δεύτερη θέση με 55% οι Διαδικτυακές Εφαρμογές / Κινητή Τηλεφωνία (web or email application).

Στην τρίτη και τέταρτη θέση ακολουθούν οι κατηγορίες Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) και Ανάλυσης Δεδομένων – Μεγάλα Δεδομένα (Data Analytics-Big Data) με ποσοστά 44%, και 41% αντίστοιχα.

Τέλος, με ποσοστά 26% ακολουθούν οι Τεχνολογίες Υπολογιστικού Νέφους και το Διαδίκτυο των Αντικειμένων (IoT).

Την πρωτοκαθεδρία στην προσέλκυση χρηματοδότησης, ανά τομέα, κατέχει διαχρονικά ο τομέας των Βιοεπιστημών (29%), ενώ με μεγάλη απόκλιση στην δεύτερη και τρίτη θέση βρίσκονται οι τομείς Ανάλυσης Δεδομένων – Μεγάλα Δεδομένα (13,8%) και Αγροδιατροφής (9,7%) αντίστοιχα, όπως και το 2021. Αρκετά υψηλό χρηματοδοτικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τομείς Διαφήμισης Μάρκετινγκ (7,4%), Εκπαίδευσης (6,1%), και Τουρισμού – Υπηρεσιών Φιλοξενίας (5,6%), ενώ ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά οι τομείς Λογισμικού για Επιχειρήσεις, Ανθρώπινου Δυναμικού, Αποθήκευσης – Μεταφορών, Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας, κ.α.

Σχετικά με τους απασχολούμενους από 7.269 άτομα στις εγγεγραμμένες επιχειρήσεις του Elevate Greece, οι Βιοεπιστήμες διατηρούν και το 2022 το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων (12,8%). Ακολουθούν οι τομείς Ανάλυση Δεδομένων – Μεγάλα Δεδομένα (10,0%), Διαφήμιση και Μάρκετινγκ (9,1%), Λιανικό & ηλεκτρονικό εμπόριο & Μόδα και Λογισμικό για Επιχειρήσεις (8,7%), ενώ ο τομέας Τουρισμός – Υπηρεσίες Φιλοξενίας έπεσε στην 6η θέση (6,4%).

Στη διάρκεια λειτουργίας του Elevate Greece (από 13/10/2020 έως 31/12/2022), έχουν αξιολογηθεί στο σύνολο 1.491 υποβληθείσες προτάσεις και έχουν εγκριθεί 728.

  • 2020 έως 2021: Έναρξη 13/10/2020 – Λήξη 30/12/2021: 1.165
  • 2022: Έναρξη 01/01 – Λήξη 30/12: 326
  • 2020 έως 2022: Έναρξη: 13/10/2020 – Λήξη: 30/12/2022: 1.491

Το μέσο ποσοστό επιτυχούς εγγραφής για το διάστημα από 2020 έως 2022 (έως 31/12/2022) ανέρχεται σε 48,8%. Το 2022 παρατηρήθηκε μία σχετική πτώση στην επιτυχία υποβολής (από 50% σε περίπου 45%).

Εγγραφή με fast track

Με τη Fast Track διαδικασία έχουν εγκριθεί 126 επιχειρήσεις (17,3% επί του συνόλου των εγκεκριμένων), περίπου η 1 στις 6:

  • 54 επιχειρήσεις (7,4%), λόγω συμμετοχής Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Venture Capital) στην εταιρική σύνθεση της αιτούσας (στο ελληνικό ΑΦΜ). Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση δεν αφορά επιχειρήσεις που η επένδυση πραγματοποιήθηκε στην μητρική εταιρία με έδρα την αλλοδαπή.
  • 52 επιχειρήσεις (7,1%), ως Tεχνοβλαστοί (Spin-Off) Ερευνητικών Κέντρων και Ελληνικών ΑΕΙ, με επίσημη βεβαίωση του Ερευνητικού Φορέα.
  • 12 επιχειρήσεις (1,6%) ως Επιχειρήσεις με έγκριση χρηματοδότησης στα προγράμματα του HORIZON.
  • 8 επιχειρήσεις (1,1%), ως Επιχειρήσεις με κατοχυρωμένο κακ ενεργό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στο Ευρωπαϊκό (EPO) και στο Αμερικάνικο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (USPTO).

Συγκριτικά με το 2021, το 2022 διαπιστώθηκε σημαντική αύξηση των εταιρειών που ενεγράφησαν μέσω της Fast – Track διαδικασίας στις παραπάνω κατηγορίες 2 (από 34 σε 52) και 4 (από 3 σε 8).

Οι βιοεπιστήμες είναι ο κλάδος που συναντάται συχνότερα στις startup ενώ ακολουθούν κλάδοι όπως η ανάλυση δεδομένων και τα μεγάλα δεδομένα, λογισμικό για επιχειρήσεις, τουρισμός και υπηρεσίες φιλοξενείας, περιβάλλον και ενέργεια, αγροδιατροφή, διαφήμιση μάρκετινγκ, λιανικό και ηλεκτρονικό εμπόριο-μόδα.

Στην κορυφή η Αττική

Ο 2ος απολογισμός του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων καταγράφει σημαντική ανάπτυξη του οικοσυστήματος κυρίως όμως στην Αττική, ενώ αισθητά πιο αργοί ρυθμοί καταγράφονται στην υπόλοιπη χώρα, αν και βαίνουν βελτιούμενοι. Μάλιστα η κυβέρνηση, προαναγγέλλει χρηματοδότηση για την περιφέρεια.

Σύμφωνα με την γεωγραφική κατανομή των νεοφυών επιχειρήσεων (startups) το μεγαλύτερο ποσοστό (68%, περίπου 2 στις 3) έχουν έδρα στην Αττική. Στην Κεντρική Μακεδονία έχει έδρα το 14% των επιχειρήσεων, στην Κρήτη το 6% και στη Δυτική Ελλάδα το 3%.

Μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του αριθμού των startups το 2022 σε σχέση με το 2021 παρατηρείται σε:

• Δυτική Μακεδονία 222,3%

• Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 145,5%

• Πελοπόννησο 130,2%

Πυκνότητα Startups ανά περιφέρεια: Ο σχετικός δείκτης ορίζεται ως οι νεοφυείς επιχειρήσεις που αναλογούν σε 100.000 κατοίκους.

Η Αττική έχει δείκτη 13,1, σχεδόν διπλάσιο από το μέσο όρο (7,0).

Η Κρήτη είναι πολύ κοντά σε αυτόν με 6,8, ακολουθούμενη από την Κεντρική Μακεδονία (5,5), το Βόρειο Αιγαίο (3,6) τη Δυτική Ελλάδα (3,3) και την Στερεά Ελλάδα (3,2).

Η πιο δημοφιλής νομική μορφή είναι ΙΚΕ, ενώ η έδρα τους είναι η Ελλάδα αλλά αυξάνεται η εξωστρέφεια με το 6% να δηλώνει ότι έχει θυγατρική ή υποκατάστημα στην Ελλάδα.

Πηγές χρηματοδότησης

Βασική προϋπόθεση για τη σύσταση μιας νεοφυούς επιχείρησης, αποτελεί η εύρεση εξωτερικής χρηματοδότησης. Η εξωτερική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του μητρώου προήλθε από Κεφάλαια Επιχειρηματικών συμμετοχών (Vernture Capitals – VCs) κατά 61,3% και από επιδοτήσεις κατά 16,5%. Συγκριτικά με τον απολογισμό του 2021, το 2022 το συνολικό ποσό σωρευτικών εξωτερικών χρηματοδοτήσεων των επιχειρήσεων του Μητρώου αυξήθηκε από περίπου 162 εκατ. ευρώ σε περίπου 236 εκατ. ευρώ.

Εν μέρει αποδίδεται στην αύξηση του αριθμού τους, των επενδύσεων και των επιδοτήσεων που έλαβαν. Σημειώνεται ότι 71,6% έλαβε ενίσχυση από το ΕΣΠΑ με μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης, το δε 40,4% έλαβε το μέγιστο προβλεπόμενο ποσό (100.000 ευρώ). Επίσης δήλωσαν ότι 53% στηρίζεται σε αυτοχρηματοδότηση, ενώ 47% έχει κάποια χρηματοδότηση από Angel Investors ή/και VC funds.

Τα έσοδα των startups

Ενδιαφέρον έχει και η καταγραφή των πηγών εσόδων των νεοφυών επιχειρήσεων της Elevate Greece. Με ίσο ποσοστό περι του 43% κατατάσσονται τα έσοδα που προέρχονται  από την πώληση του Λογισμικού ως Υπηρεσία (SaaS), Χρέωση Συνδρομής και Χρέωση ανά Προϊόν. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Προμήθεια από άδεια χρήσης (Licensing) με 36%. Στη συνέχεια ακολουθούν η Χρέωση ανά Χρήση και η Προμήθεια Διαμεσολάβησης (Commission Fee) (27%), η Προμήθεια διαδικτυακών αγορών (Marketplace/Brokerage) με 13% κ.α.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

The Best TV: H τηλεόραση που έγραψε και συνεχίζει να γράφει ιστορία παίζει αποκλειστικά στο Vodafone TV

Ιστορίες που άλλαξαν τους κανόνες της τηλεόρασης από τα μεγαλύτερα στούντιο, βραβευμένες σειρές που μένουν σταθερές μέσα στα χρόνια, βρίσκονται διαθέσιμες με όλους τους...

COSMOTE CINEMA CHRISTMAS HD: Χριστούγεννα στην COSMOTE TV με πάνω από 120 ταινίες

Το πνεύμα των Χριστουγέννων ζωντανεύει και φέτος στην COSMOTE TV, μέσα από το pop-up κανάλι COSMOTE CINEMA CHRISTMAS HD. Από την Παρασκευή 8/12 έως...

Αν δεν προετοιμαστείτε, ετοιμαστείτε να αποτύχετε: 7+1 στρατηγικές για να αποφύγετε τα δίχτυα των χάκερ

Το ερώτημα δεν είναι εάν, αλλά το πότε θα πέσετε θύμα χάκερ, λέει ο Tony Anscombe, Chief Security Evangelist της παγκόσμιας εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας...

AWS: Το πρώτο ευρωπαϊκό Outpost Testing Lab στην Ελλάδα είναι γεγονός

Η Amazon Web Services (AWS) ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του πρώτου ευρωπαϊκού Outpost Testing Lab (OTL) στην Ελλάδα. Μέσω του εν λόγω προγράμματος, πελάτες, συνεργάτες αλλά...

Όταν η κοινωνική συμπεριφορά ενός εργαζομένου γίνεται απειλή για την επιχείρηση

Στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου τα αθώα GIF και τα κοινόχρηστα έγγραφα μπορούν να αποτελέσουν απειλή, η προστασία της συνεργασίας στο cloud από το...