14.4 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

Σχολικές διακοπές: τα υπέρ και τα κατά του αυξημένου χρόνου μπροστά στις οθόνες

Οι σχολικές διακοπές έχουν ξεκινήσει! Με λιγότερες δραστηριότητες πια και με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις των γονιών να συνεχίζουν είναι κατανοητό ότι τα παιδιά στρέφονται πιο εύκολα προς τα tablet και τα smartphones, καθώς τους προσφέρουν ψυχαγωγία, σύνδεση με τους φίλους, πρόσβαση σε διαδικτυακά εκπαιδευτικά εργαλεία.

Αλλά είναι όντως ωφέλιμος όλος αυτός ο επιπλέον χρόνος μπροστά στην οθόνη για την ανάπτυξή τους;

«Είναι καλό να γνωρίζουν οι γονείς ότι η αυξημένη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά σήμερα δεν ενέχει μόνο πιθανούς φυσικούς κινδύνους, αλλά θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία και ευημερία μιας ολόκληρης γενιάς» προειδοποιούν οι ειδικοί του SaferKidsOnline, μιας πρωτοβουλίας για τα παιδιά από την παγκόσμια εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας ESET.

Η αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι εν πολλοίς δεδομένη και ανεξέλεγκτη, οπότε έχει σημασία και ποια μέτρα μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε το χρόνο των παιδιών σας μπροστά στην οθόνη.

Τα υπέρ και τα κατά του αυξημένου χρόνου μπροστά στην οθόνη

Συνήθως στις διακοπές τα παιδιά θέλουν να περνούν περισσότερο χρόνο με τις ηλεκτρονικές τους συσκευές. Και ενώ ο χρόνος που αφιερώνουν μπροστά στην οθόνη μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες ψυχαγωγίας και μάθησης, είναι σημαντικό να εξετάσουμε τους κινδύνους που προκύπτουν από την υπερβολική χρήση.

Ο αυξημένος χρόνος χρήσης των ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως σωματική αδράνεια, προβλήματα ύπνου, πονοκεφάλους και καταπόνηση των ματιών. Από την άλλη, βέβαια, η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να ωφελήσει τα παιδιά προσφέροντάς τους εκπαιδευτικό περιεχόμενο, ευκαιρίες κοινωνικοποίησης και δημιουργικές διεξόδους.

Αν είστε γονιός ή κηδεμόνας, είναι πολύ σημαντικό να εξισορροπήσετε τα οφέλη και τους κινδύνους και να βάλετε τα κατάλληλα όρια για να διασφαλίσετε τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού σας.

Δημιουργείστε καλές συνήθειες και βρείτε τις σωστές ισορροπίες

Στις σχολικές διακοπές είναι εξαιρετικά σημαντικό να βάλετε όρια στη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών από τα παιδιά σας. Αποφασίστε τι είναι το σωστότερο για αυτά με βάση την ηλικία τους και περιορίστε την πρόσβασή τους σε αυτές τις συσκευές. Δεν είναι κρυφό το ότι ο υπερβολικός χρόνος μπροστά στην οθόνη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σωματική και ψυχική υγεία ενός παιδιού, οπότε αφιερώστε χρόνο για να καθιερώσετε κανόνες και κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση της τεχνολογίας:

  • Ενθαρρύνετε άλλες εξίσου ευχάριστες δραστηριότητες που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον των παιδιών σας μακριά από τις ηλεκτρονικές συσκευές, όπως το να περνούν ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια, να κάνουν υπαίθριες δραστηριότητες και να διαβάζουν ενδιαφέροντα βιβλία.
  • Αξιοποιείστε τη δυνατότητα του γονικού ελέγχοy για να ελέγξετε την ώρα που περνάνε τα παιδιά μπροστά στις οθόνες – οι διαθέσιμες εφαρμογές περιλαμβάνουν το OurPact (η συμφωνία μας) και το FamilyTime (ώρα για την οικογένεια).
  • Την ώρα που τα παιδιά σας είναι μπροστά στην οθόνη, προτρέψτε τα να χρησιμοποιούν εκπαιδευτικές εφαρμογές όπως το Immerse AR και το Crazy Gears.

Ο καθορισμός ορίων και ο περιορισμός της πρόσβασης σε ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ικανοποιητική και ευχάριστη περίοδο διακοπών για την οικογένειά σας. Αυτές οι μικρές συμβουλές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά!

Απολαύστε τις διακοπές σας!

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Δωρεάν απεριόριστα data για τα Χριστούγεννα από τη Vodafone

Οι ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η Vodafone προσφέρει σε όλους τους συνδρομητές της δωρεάν απεριόριστα data για 10 ημέρες για να απολαύσουν απεριόριστο...

Αναστάσιος Αρανίτης: Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024

Το μεγάλο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024 ώστε να εισέλθει σε διαδικασία έναρξης λειτουργίας, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Intrakat,...

Δωρεάν εκπαίδευση 1000 ατόμων από τη Microsoft & το ReGeneration

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης είναι εδώ: η Microsoft σε συνεργασία με το ReGeneration εκπαιδεύει και πιστοποιεί δωρεάν 1.000 άτομα από όλη τη χώρα...

Χριστούγεννα 2023: Η μαγεία να μοιράζεσαι ξεκινά στα Public!

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο φωτεινή περίοδος του χρόνου που σημαίνει ανάγκη για μεγαλύτερη προσφορά, περισσότερα χαμόγελα και αληθινές αγκαλιές με τα αγαπημένα μας...

ADAPTIT: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και διεύρυνση των συνεργασιών

Την πορεία της ADAPTIT το τελευταίο έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου διεύρυνε σημαντικά το πελατολόγιο και τις συνεργασίες της, καθώς και τα σχέδιά...