- Γράφει η Μαρία Μόσχου
Ένα σχέδιο που θα φέρει τα πάνω κάτω στην εφοδιαστική αλυσίδα στις μεγάλες πόλεις και ιδιαίτερα στην Αθήνα επεξεργάζεται η Eλληνική Εταιρεία Logistics (ΕΕL). Τα μεγάλα φορτηγά «εξορίζονται» από το κέντρο των πόλεων και ο εφοδιασμός θα γίνεται με ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία θα ξεκινούν από ειδικές πλατφόρμες που θα κατασκευαστούν.
Ειδικά για το κέντρο της Αθήνας το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή τέτοιας πλατφόρμας είτε στον Ρέντη είτε στο Βοτανικό, όπου θα μεταφέρονται όλα τα προϊόντα – εμπορεύματα και κατόπιν εκεί θα γίνεται η διαλογή. Στη συνέχεια θα φορτώνονται σε ηλεκτρικά φορτηγά που προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα.
Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΕΕL, Βασίλης Ζεϊμπέκης, Επίκουρος Καθηγητής, Παν. Αιγαίου, Μέλος στο Εθνικό Συμβούλιο Εφοδιαστικής κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης, με την συγκεκριμένη μέθοδο ο ανεφοδιασμός καταστημάτων και επιχειρήσεων θα μπορεί να γίνεται όλη την ημέρα και το κέντρο δεν θα επιβαρύνεται πια από την κυκλοφορία μεγάλων φορτηγών που μπαίνουν μισοάδεια για παραδόσεις.
Στόχος είναι να δημιουργηθούν ειδικές πλατφόρμες σε έκταση από 500 έως 1.000 τετραγωνικά όπου θα συγκεντρώνονται τα εμπορεύματα σε όλες τις μεγάλες πόλεις.
Σύμφωνα με τον κ. Ζεϊμπέκη είναι έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα για τα city logistics. Ωστόσο επειδή είναι μια διαδικασία που μπορεί να καθυστερήσει ακόμα και δύο χρόνια, αναμένεται να πάρει άλλη μορφή, ίσως και μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα ενσωματωθεί στην τροποποίηση του νόμου Νόμου 4302/2014.
Ψηφιοποίηση του κλάδου
Αναφορικά με τις δράσεις της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, η ιδιαίτερη σημασία στις νέες τεχνολογίες και την ανάπτυξη του 5G που όπως είπε θα βοηθήσουν σημαντικά στο να μετατρέψουν την Ελλάδα σε διαμετακομιστικό κέντρο στην ΝΑ Ευρώπη.
Ήδη ξεκινά έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί το επίπεδο ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων του κλάδου, ενώ παράλληλα θα αναζητηθούν έργα και επιδοτήσεις για την ψηφιοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Στο πλαίσιο αυτό ξεκινά άμεσα ενέργειες για την πιστοποίηση ISO, ώστε να έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στο 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφοδιαστικής Αλυσίδας κατέδειξε ότι 2 στις 3 επιχειρήσεις logistics θέλουν να επενδύσουν στην ψηφιοποίηση.
Οι πέντε πυλώνες
Ο πρόεδρος της ΕΕL παρουσίασε τους πέντε πυλώνες που θα υλοποιηθούν μέσα στην διετία 2021 -2022:
- ΠΥΛΩΝΑΣ 1: Ενδυνάμωση παροχών/υπηρεσιών προς τα μέλη της EEL με έμφαση στην καινοτομία, στην παροχή γνώσης, στη δια-βίου μάθησης και στη δικτύωση,
- ΠΥΛΩΝΑΣ 2: Οργάνωση δράσεων εξωστρέφειας με έμφαση σε συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς του εξωτερικού,
- ΠΥΛΩΝΑΣ 3: Συνέργειες και σύμπλευση με άλλα σωματεία και φορείς,
- ΠΥΛΩΝΑΣ 4: Ισχυρή παρουσία στη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου και των εθνικών δράσεων για τα ελληνικά logistics μέσω της συμμετοχής της EEL στο Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Εφοδιαστικής,
- ΠΥΛΩΝΑΣ 5: Ψηφιοποίηση της εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας της EEL.
Ο τζίρος του κλάδου παρουσίασε μείωση
Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στην «Αποθήκευση και υποστηρικτικές προς τη μεταφορά δραστηριότητες, κλάδος 52» του Δ΄ τριμήνου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δ΄ τριμήνου 2019, παρουσίασε μείωση 9,4%, έναντι αύξησης 12,1% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2019 προς το 2018.
Αντίθετα ο Δείκτης του Δ΄ τριμήνου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Γ΄ τριμήνου 2020, παρουσίασε αύξηση 4,4%, έναντι μείωσης 6,8% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2019.