18 C
Athens
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Σχεδιάζει τον e-λογαριασμό  η ΕΥΔΑΠ – «Μπλοκαρισμένοι» χιλιάδες λογαριασμοί καναναλωτών

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Σε πεδίο «σκληρής» αντιπαράθεσης έχουν μετατραπεί οι διαγωνισμοί για την αποστολή λογαριασμών της ΕΥΔΑΠ. Αποτέλεσμα τις τελευταίες εβδομάδες, να μην έχουν επιδοθεί οι λογαριασμοί τους καταναλωτές και να αναζητείται προσωρινός ανάδοχος. Ως απάντηση προετοιμάζεται διαγωνισμός για τον ηλεκτρονικό λογαριασμό.

Τον σχεδιασμό ενός νέου διαγωνισμού που ο ανάδοχός του θα αναλάβει συνολικά την έκδοση, εκτύπωση, εμφακέλωση και επίδοση των λογαριασμών, αλλά και τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα της ΕΥΔΑΠ όπου όλα θα αντικατασταθούν από τον ηλεκτρονικό λογαριασμό προετοιμάζει ήδη η διοίκηση της εταιρείας, μέλος του ομίλου του Υπερταμείου, προκειμένου να πάψει να αντιμετωπίζει προβλήματα παράδοσης λογαριασμών.

Τις τελευταίες εβδομάδες η ΕΥΔΑΠ έχει μείνει χωρίς διανομέα, καθώς η προηγούμενη σύμβαση έληξε, με αποτέλεσμα χιλιάδες λογαριασμοί να έχουν συσσωρευτεί στην εταιρεία. Από το 2013 όλοι οι διαγωνισμοί για διανομή λογαριασμών αντιμετωπίζουν σημαντικές καθυστερήσεις στην ανάθεση με προσφυγές ανάμεσα στους συμμετέχοντες και με σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στα ΕΛΤΑ.

Κανένα θέμα για τους καταναλωτές

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης τόνισε ότι παρά τις καθυστερήσεις στην επίδοση λογαριασμών δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα θέμα με τους καταναλωτές, καθώς έχει προβλεφθεί στην εκτύπωση μεγαλύτερος χρόνος εξόφλησης, ώστε να μην υπάρχει πίεση ή ληξιπρόθεσμη οφειλή.

Μάλιστα προκειμένου να δοθεί οριστικό τέλος στις καθυστερήσεις των λογαριασμών και την ταλαιπωρία των καταναλωτών, ήδη η εταιρεία προχώρησε σε δυο κινήσεις:

  • Σε μίνι διαγωνισμό για να καλυφθούν οι ανάγκες των επόμενων εβδομάδων μέχρι να βγει οριστικός ανάδοχος του μεγάλου διαγωνισμού που είχε προκηρυχτεί τον Μάρτιο και καθυστερεί λόγω ενστάσεων βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
  • Στην προετοιμασία ενός mega διαγωνισμού, ο ανάδοχος του οποίου θα απεγκλωβίσει την ΕΥΔΑΠ από όλη την διαδικασία του λογαριασμού από την εκτύπωση έως την παράδοση ενώ παράλληλα θα οργανώσουν την μετάβαση από το χαρτί στον ηλεκτρονικό λογαριασμό.

Νέα κινητή εφαρμογή «ΕydΑpp»

Παράλληλα η ΕΥΔΑΠ έχει προχωρήσει  σε νέα κινητή εφαρμογή «ΕydΑpp», η οποία είναι συμβατή για λειτουργικά συστήματα iOS και Android και επιτρέπει στον χρήστη της να εξοφλεί άμεσα και γρήγορα τον λογαριασμό του χωρίς να περιμένει σε ουρές αλλά και να ενημερώνεται αναλυτικά για τις χρεώσεις του.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαχίνης στο Moved.gr στόχος είναι η μείωση της ταλαιπωρίας των καταναλωτών οι οποίοι μπορούν ηλεκτρονικά από την άνεση του σπιτιού τους εκτός από την πληρωμή του λογαριασμού τους να κάνουν ακόμα και διακανονισμό των χρεών τους.

Σε «σήριαλ» μετατρέπονται οι διαγωνισμοί

Στην τελευταία διαγωνιστική διαδικασία, για τη διανομή των λογαριασμών της ΕΥΔΑΠ, νικητής αναδείχθηκαν, τα ΕΛΤΑ, τα οποία ορίστηκαν προσωρινός ανάδοχος στις 6/5/2021. Αμέσως μετά, η ACS κατάθεσε προσφυγή στην ΑΕΠΠ σταματώντας τη διαδικασία και δεσμεύοντας την ΕΥΔΑΠ από την οριστική ανάθεση του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι το 2013, η ΕΥΔΑΠ είχε προκηρύξει διαγωνισμό για διανομή των λογαριασμών για 2+1 έτη. Τα ΕΛΤΑ, τότε είχαν ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος, αλλά η ACS προσέφυγε δικαστικά.

Τελικά μετά από δικαστικές διενέξεις, ο διαγωνισμός ανατέθηκε στην ACS το 2016. Μάλιστα, μέσω της διαδικασίας των παρατάσεων στον διαγωνισμό, η διανομή των λογαριασμών υλοποιήθηκε από την ACS μέχρι το 2018.

Τα ΕΛΤΑ προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικράτειας θεωρώντας ότι η ανάθεση ήταν άδικη και το καλοκαίρι του 2021 δικαιώθηκαν, διατηρώντας το δικαίωμα να διεκδικήσουν αποζημίωση από την ΕΥΔΑΠ.

Τον Αύγουστο του 2018, η ΕΥΔΑΠ προχώρησε σε νέο διαγωνισμό. Στη διαδικασία συμμετείχαν τέσσερις εταιρείες. Μετά από δικαστικές διενέξεις και προσφυγές 3 ετών, αυτός κατακυρώθηκε στα ΕΛΤΑ (προσωρινός ανάδοχος) που είχαν τη χαμηλότερη τιμή, και το καλοκαίρι του 2021, το σχέδιο σύμβασης στάλθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο. Η ΕΥΔΑΠ έκανε αίτηση ανάκλησης κατά της απόφασης αυτής η οποία και εκκρεμεί…

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Vodafone Business: Ανάληψη έργου για το Υπουργείο Μετανάστευσης

Αναβαθμίζει το επίπεδο κυβερνοασφάλειας, αλλά και τη διαλειτουργικότητα υπηρεσιών του Υπουργείου προς όφελος των διαχειριστών και των τελικών χρηστών H ένωση εταιρειών Byte-Vodafone Business...

“Digital Transformation Readiness” wizard από τη SoftOne

Οδηγώντας σταθερά τις εξελίξεις που αφορούν τη μετάβαση των επιχειρήσεων στη νέα ψηφιακή εποχή, η SoftOne παρουσιάζει το “Digital Transformation Readiness” wizard, ένα πρωτοποριακό...

Απλά Ψηφιακά 119: Ενισχύοντας τη θέση των γυναικών στην τεχνολογία (Ελένη Ακτύπη), τα data centers, η Nova και οι νέες επενδύσεις

Το θέμα της ενίσχυσης της παρουσίας των γυναικών στον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών ήταν το βασικό θέμα της συζήτησης σε αυτό το επεισόδιο του...

Εκπτώσεις vs καταναλωτές: Τελικά, ποιος κερδίζει;

Μια νέα έρευνα της Kaspersky αποκαλύπτει ότι το 90% των αγορών πραγματοποιούνται αυθόρμητα κατά τη διάρκεια της Black Friday και της Cyber Monday. Αποκάλυψε επίσης ότι τα μέσα κοινωνικής...

IBM Ελλάδας: Υψηλός μονοψήφιος ρυθμός ανάπτυξης και «άνοιγμα» σε startups και δημόσια έργα

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Νέα στρατηγική τόσο σε διεθνή επίπεδο όσο και στην χώρα μας χαράσσει η IBM, η οποία βλέπει ευκαιρίες στην αγορά...