18.5 C
Athens
Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 2022

«Σαφάρι» κατά της πειρατείας στη συνδρομητική τηλεόραση – Συνεργασία όλων των παρόχων

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

«Γροθιά» στην πειρατεία της συνδρομητικής τηλεόρασης δίνουν οι πάροχοι σε συνεργασία  με τις  Αρμόδιες Αρχές. Τελευταία επιτυχία ήταν το «μαύρο» που έπεσε σχεδόν σε όλους τους παράνομους συνδρομητές κατά τη διάρκεια πρόσφατου αγώνα του Ολυμπιακού στο πλαίσιο του Champions League.

Οι πάροχοι υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης, Cosmote, Nova και Vodafone, εφεξής θα ρίχνουν «μαύρο» στις πειρατικές συνδέσεις της συνδρομητικής τηλεόρασης σε όλα τα μεγάλα γεγονότα, θέλοντας να προφυλάξουν τις επενδύσεις τόσο σε αθλητικό περιεχόμενο όσο και σε οικογενειακό.

Η ισχύς εν τη ενώσει 

Μέχρι και σήμερα τα στελέχη της Επιτροπής για τη Διαδικτυακή Προσβολή της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΕΔΠΠΙ) και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σε συνεργασία με τις εταιρείες που παρέχουν συνδρομητική τηλεόραση και την Ελληνική Αστυνομία έχουν καταγράψει σημαντικές επιτυχίες.

Στόχος εκτός από το να μην βλέπουν παράνομα περιεχόμενο, είναι οι χρήστες των παράνομων αυτών καναλιών που μέχρι σήμερα έμεναν στο απυρόβλητο να ελέγχονται με στόχο ποινικές διώξεις. Έτσι θα χτυπηθεί η πειρατεία που αποτελεί μεγάλη αιμορραγία εσόδων τόσο για τις εταιρείες όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο μάλιστα επανάφερε το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης ύψους 10% για κάθε σύνδεση.

Σημειώνεται ότι η όλη διαδικασία για τις παράνομες επιχειρήσεις που έχουν στηθεί γίνεται μετά από καταγγελίες των εταιρειών συνδρομητικής τηλεόρασης. Μέλημα των αρμόδιων αρχών είναι το άμεσο «μπλοκάρισμα» των παράνομων αυτών καναλιών ακόμα και κατά τη διάρκεια της αναμετάδοσης και ο εντοπισμός των παράνομων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς όλα τα ερασιτεχνικά sites έχουν ήδη κλείσει και αυτή τη στιγμή έχουν μείνει μεγαλύτερα sites με χιλιάδες παράνομους συνδρομητές.

Dynamic blocking

Πρόκειται για τον λεγόμενο “δυναμικό αποκλεισμό ιστοσελίδων” (dynamic blocking) το οποίο έχει ως στόχο να σταματά, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, την πρόσβαση σε site και υπηρεσίες που προβάλλουν παράνομα συνδρομητικό περιεχόμενο, στοχεύοντας κατά βάση την μετάδοση αθλητικών γεγονότων.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση ψηφίστηκε περασμένο Ιούλιο του 2021, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού που καθορίζει επακριβώς τη διαδικασία, ενεργοποιώντας ουσιαστικά το νέο νόμο.

Με την νέα αυτή διαδικασία ουσιαστικά μετά από καταγγελία διατάσσεται το κλείσιμο της διεύθυνσης μπλοκάροντας την πρόσβαση. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά το μπλοκάρισμα της διεύθυνσης σε ορισμένες περιπτώσεις εντοπίζονται μέχρι και 100..000 χτυπήματα που αναζητούν παράνομη πρόσβαση και απλά βλέπουν το μήνυμα πως έχει διακοπεί η θέαση λόγω παράνομης αναμετάδοσης.

Τι άλλαξε

Ο αποκλεισμός υπηρεσιών που αναμεταδίδουν παράνομα συνδρομητικά κανάλια μέσω διαδικτύου ισχύει εδώ και τρία χρόνια. Μετά από καταγγελία,  η Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) μπορεί να ζητήσει από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να κόψουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένες διευθύνσεις (IP addresses).

Άλλο ένα από τα αρνητικά της προηγούμενης διαδικασίας ήταν ότι ο εντοπισμός και η καταγγελία των παράνομων ιστοσελίδων έπαιρνε από εβδομάδες έως και μήνες και το πρόβλημα είναι ότι μετά την ενημέρωση που είχαν οι ιστοσελίδες και μέχρι να μπει «λουκέτο» είχαν μεταφέρει την δραστηριότητά τους σε άλλες ιστοσελίδες «καθρέπτες».

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, υπολογίζεται πως στη χώρα μας υπάρχουν περί τις 400.000 με 500.000 πειρατικές συνδέσεις.

Πως λειτουργούν τα παράνομα sites

Τα συγκεκριμένα portals/domain names στα οποία διεκόπη η πρόσβαση, λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο για τη δρομολόγηση του παράνομα αναμεταδιδόμενου προγράμματος και των δεδομένων, μέσω ειδικών διακομιστών δρομολόγησης απευθείας στις προδιαμορφωμένες συσκευές των χρηστών πελατών που έχουν εγγραφεί και καταβάλλουν το αντίστοιχο χρηματικό αντάλλαγμα.

Η παραβίαση πραγματοποιείται σε πραγματικό χρόνο και προσφέρει απευθείας θέαση (video streaming), μέσω ειδικών συσκευών-αποκωδικοποιητών (π.χ android boxes), τις οποίες προμηθεύουν έναντι χρηματικού ανταλλάγματος στους ενδιαφερόμενους χρήστες/πελάτες τους, οι ιδιοκτήτες/διαχειριστές των διαδικτυακών πυλών, συνήθως μέσω ενδιάμεσων μεταπωλητών.

Οι συσκευές αυτές παρέχονται με προεγκατεστημένο λογισμικό και ειδική διαμόρφωση από τους ιδιοκτήτες-διαχειριστές της πύλης, ούτως ώστε συνδεόμενες σε οποιαδήποτε τηλεοπτική συσκευή , να δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη τους να παρακολουθεί χωρίς άδεια από τους παρόχους το αναμεταδιδόμενο παράνομα μέσω των αναφερόμενων στην διαδικτυακών πυλών τηλεοπτικό πρόγραμμα των συνδρομητικών καναλιών.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Επενδυτικό μπαράζ από Digital Realty-Lamda Helix με νέα επένδυση σε data center στην Αττική

    Νατάσα Φραγκούλη   Βαριά επενδυτική ατζέντα για την Ελλάδα έχει ο αμερικανικός κολοσσός των data centers Digital Realty, ο οποίος μέσω της εξαγορασθείσας Lamda Helix,...

«Λαγκάρει» η Ευρώπη στο 5G

της Νατάσας Φραγκούλη Υστέρηση έναντι διεθνών ανταγωνιστών της, όπως η ΗΠΑ ή η Νότιος Κορέα, συνεχίζει να καταγράφει η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την...

Υπερθέαμα με τα ντέρμπι Άρης – ΑΕΚ, Άρσεναλ – Λίβερπουλ, Ντόρτμουντ – Μπάγερν και η κλήρωση της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου για τα Προκριματικά του...

Τα ποδοσφαιρικά ντέρμπι Άρης – ΑΕΚ, Άρσεναλ – Λίβερπουλ και Ντόρτμουντ – Μπάγερν μαζί με την κλήρωση της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου για τα προκριματικά...

Nissan και Team Wild Grace επιστρέφουν στο Rebelle Rally 2022 με το στιβαρό Pathfinder Rock Creek

Το πανέτοιμο για περιπέτεια SUV της Nissan,  θα δοκιμαστεί στην έρημο από τις  6 έως τις 15 Οκτωβρίου Επιδεικνύοντας τη δέσμευσή της στην περιπέτεια...

LG Electronics: Η αρχή ενός νέου ταξιδιού – Κάνουμε μαζί τον κόσμο καλύτερο

 Καλύτερη Ζωή για Όλους Η LG Electronics (LG) με ένα διαρκές όραμα για καλύτερη ζωή των πελατών της, επιδιώκει τη βιώσιμη καινοτομία σε όλους τους...