7 C
Athens
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

«Σαφάρι» κατά της πειρατείας στη συνδρομητική τηλεόραση – Συνεργασία όλων των παρόχων

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

«Γροθιά» στην πειρατεία της συνδρομητικής τηλεόρασης δίνουν οι πάροχοι σε συνεργασία  με τις  Αρμόδιες Αρχές. Τελευταία επιτυχία ήταν το «μαύρο» που έπεσε σχεδόν σε όλους τους παράνομους συνδρομητές κατά τη διάρκεια πρόσφατου αγώνα του Ολυμπιακού στο πλαίσιο του Champions League.

Οι πάροχοι υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης, Cosmote, Nova και Vodafone, εφεξής θα ρίχνουν «μαύρο» στις πειρατικές συνδέσεις της συνδρομητικής τηλεόρασης σε όλα τα μεγάλα γεγονότα, θέλοντας να προφυλάξουν τις επενδύσεις τόσο σε αθλητικό περιεχόμενο όσο και σε οικογενειακό.

Η ισχύς εν τη ενώσει 

Μέχρι και σήμερα τα στελέχη της Επιτροπής για τη Διαδικτυακή Προσβολή της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΕΔΠΠΙ) και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σε συνεργασία με τις εταιρείες που παρέχουν συνδρομητική τηλεόραση και την Ελληνική Αστυνομία έχουν καταγράψει σημαντικές επιτυχίες.

Στόχος εκτός από το να μην βλέπουν παράνομα περιεχόμενο, είναι οι χρήστες των παράνομων αυτών καναλιών που μέχρι σήμερα έμεναν στο απυρόβλητο να ελέγχονται με στόχο ποινικές διώξεις. Έτσι θα χτυπηθεί η πειρατεία που αποτελεί μεγάλη αιμορραγία εσόδων τόσο για τις εταιρείες όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο μάλιστα επανάφερε το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης ύψους 10% για κάθε σύνδεση.

Σημειώνεται ότι η όλη διαδικασία για τις παράνομες επιχειρήσεις που έχουν στηθεί γίνεται μετά από καταγγελίες των εταιρειών συνδρομητικής τηλεόρασης. Μέλημα των αρμόδιων αρχών είναι το άμεσο «μπλοκάρισμα» των παράνομων αυτών καναλιών ακόμα και κατά τη διάρκεια της αναμετάδοσης και ο εντοπισμός των παράνομων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς όλα τα ερασιτεχνικά sites έχουν ήδη κλείσει και αυτή τη στιγμή έχουν μείνει μεγαλύτερα sites με χιλιάδες παράνομους συνδρομητές.

Dynamic blocking

Πρόκειται για τον λεγόμενο “δυναμικό αποκλεισμό ιστοσελίδων” (dynamic blocking) το οποίο έχει ως στόχο να σταματά, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, την πρόσβαση σε site και υπηρεσίες που προβάλλουν παράνομα συνδρομητικό περιεχόμενο, στοχεύοντας κατά βάση την μετάδοση αθλητικών γεγονότων.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση ψηφίστηκε περασμένο Ιούλιο του 2021, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού που καθορίζει επακριβώς τη διαδικασία, ενεργοποιώντας ουσιαστικά το νέο νόμο.

Με την νέα αυτή διαδικασία ουσιαστικά μετά από καταγγελία διατάσσεται το κλείσιμο της διεύθυνσης μπλοκάροντας την πρόσβαση. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά το μπλοκάρισμα της διεύθυνσης σε ορισμένες περιπτώσεις εντοπίζονται μέχρι και 100..000 χτυπήματα που αναζητούν παράνομη πρόσβαση και απλά βλέπουν το μήνυμα πως έχει διακοπεί η θέαση λόγω παράνομης αναμετάδοσης.

Τι άλλαξε

Ο αποκλεισμός υπηρεσιών που αναμεταδίδουν παράνομα συνδρομητικά κανάλια μέσω διαδικτύου ισχύει εδώ και τρία χρόνια. Μετά από καταγγελία,  η Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) μπορεί να ζητήσει από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να κόψουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένες διευθύνσεις (IP addresses).

Άλλο ένα από τα αρνητικά της προηγούμενης διαδικασίας ήταν ότι ο εντοπισμός και η καταγγελία των παράνομων ιστοσελίδων έπαιρνε από εβδομάδες έως και μήνες και το πρόβλημα είναι ότι μετά την ενημέρωση που είχαν οι ιστοσελίδες και μέχρι να μπει «λουκέτο» είχαν μεταφέρει την δραστηριότητά τους σε άλλες ιστοσελίδες «καθρέπτες».

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, υπολογίζεται πως στη χώρα μας υπάρχουν περί τις 400.000 με 500.000 πειρατικές συνδέσεις.

Πως λειτουργούν τα παράνομα sites

Τα συγκεκριμένα portals/domain names στα οποία διεκόπη η πρόσβαση, λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο για τη δρομολόγηση του παράνομα αναμεταδιδόμενου προγράμματος και των δεδομένων, μέσω ειδικών διακομιστών δρομολόγησης απευθείας στις προδιαμορφωμένες συσκευές των χρηστών πελατών που έχουν εγγραφεί και καταβάλλουν το αντίστοιχο χρηματικό αντάλλαγμα.

Η παραβίαση πραγματοποιείται σε πραγματικό χρόνο και προσφέρει απευθείας θέαση (video streaming), μέσω ειδικών συσκευών-αποκωδικοποιητών (π.χ android boxes), τις οποίες προμηθεύουν έναντι χρηματικού ανταλλάγματος στους ενδιαφερόμενους χρήστες/πελάτες τους, οι ιδιοκτήτες/διαχειριστές των διαδικτυακών πυλών, συνήθως μέσω ενδιάμεσων μεταπωλητών.

Οι συσκευές αυτές παρέχονται με προεγκατεστημένο λογισμικό και ειδική διαμόρφωση από τους ιδιοκτήτες-διαχειριστές της πύλης, ούτως ώστε συνδεόμενες σε οποιαδήποτε τηλεοπτική συσκευή , να δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη τους να παρακολουθεί χωρίς άδεια από τους παρόχους το αναμεταδιδόμενο παράνομα μέσω των αναφερόμενων στην διαδικτυακών πυλών τηλεοπτικό πρόγραμμα των συνδρομητικών καναλιών.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Ψηφιακά γεμίζουν το καλάθι του super market όλο και περισσότεροι Έλληνες

γράφει η Νατάσα Φραγκούλη    Ανοδικά, αν και όχι με τον έντονο αναπτυξιακό ρυθμό των προηγούμενων ετών της πανδημικής έξαρσης, κινήθηκαν οι αγορές από τα ελληνικά...

Έρχονται καλπάζοντας οι επόμενοι ελληνικοί μονόκεροι

της Νατάσας Φραγκούλη Μπορεί το 2022 να ήταν μια δύσκολη χρονιά για το ευρωπαϊκό νεοφυές οικοσύστημα, με την επενδυτική αμφιθυμία να πλήττει και την...

5 υγιείς ψηφιακές συνήθειες για το 2023 για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων

  Οι πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου αποτελούν μια ιδανική στιγμή για να αρχίσετε να υιοθετείτε υγιείς ψηφιακές συνήθειες, ενώ έχετε ακόμα χρόνο να υποσχεθείτε στον...

Logitech: H σειρά Webcam Brio 300 προσφέρει εξαιρετική αλλά και οικονομική εμπειρία βίντεο

    Οι μοναδικές, βιώσιμα σχεδιασμένες κάμερες web 1080p επιτρέπουν στους χρήστες να παρουσιάζουν τον καλύτερο εαυτό τους σε βιντεοκλήσεις Η Logitech παρουσίασε τη σειρά Brio 300,...

LG: Ποιες καινοτομίες λαμβάνουν ρεκόρ βραβείων στη CES 2023

Η LG συνεχίζει τη μακρόχρονη ιστορία των διακρίσεων στο κορυφαίο Παγκόσμιο Συνέδριο Consumer Technology Show με περισσότερα από 220 βραβεία και διακρίσεις Πραγματοποιώντας μια θριαμβευτική...