12 C
Athens
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Σ. Έξαρχος (Vantage Towers): Το 5G θα αλλάξει τη ζωή και την οικονομία μας

«Το 5G είναι μια επανάσταση που θα αλλάξει τον τρόπο που ζούμε και δουλεύουμε» τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vantage Towers Greece, Σάκης Έξαρχος, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Έξαρχος επεσήμανε πως το 5G είναι κάτι πολύ περισσότερο από τις υψηλές ταχύτητες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το 5G είναι μια επανάσταση που θα αλλάξει τον τρόπο που ζούμε και δουλεύουμε και θα είναι πολύ σημαντικό για την κοινωνία. Το 5G εκτός από τις υψηλές ταχύτητες φέρνει ασφάλεια στην επικοινωνία, χαμηλή απόκριση και καινούργιες εφαρμογές.

Είναι μια καινούργια αρχιτεκτονική, ένα καινούργιο οικοσύστημα, που πραγματικά θα δώσει μια άλλη διάσταση στη ζωή μας. Σχεδιάστηκε εξαρχής όχι με βάση τον άνθρωπο και την επικοινωνία των ανθρώπων, αλλά την επικοινωνία των μηχανών. Στην ουσία θέλουμε οι μηχανές να επικοινωνούν πάρα πολύ γρήγορα, και με, έτσι ώστε να δώσουν μια καινούργια ζωή και καινούργιες δυνατότητες στους ανθρώπους. Παραδείγματα είναι τα αυτόνομα οχήματα, εφαρμογές για έξυπνες αγροτικές καλλιέργειες, τηλεϊατρική, και αυτοματοποίηση».

Το 5G θα έχει ένα τεράστιο οικονομικό αποτύπωμα

Συνεχίζοντας ο κ. Έξαρχος πρόσθεσε πως το 5G θα έχει ένα τεράστιο οικονομικό αποτύπωμα μέσα στα επόμενα χρόνια. Αναφερόμενος σε μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την πενταετία 2020-2025 προβλέπεται ότι το 5G θα δημιουργήσει ΑΕΠ ενός τρισ. ευρώ στην Ε.Ε. με το άνοιγμα ή τoν μετασχηματισμό περίπου 20 εκατ. θέσεων εργασίας.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη του 5G, o κ. Έξαρχος συμπλήρωσε ότι «η ανάπτυξη του 5G θα έρθει με τρεις παρεμβάσεις:

  • ο πρώτος είναι να τοποθετηθεί εξοπλισμός 5G στις υπάρχουσες υποδομές,
  • ο δεύτερος είναι η προσθήκη νέων τοποθεσιών και
  • ο τρίτος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση, γιατί το 5G έχει αυξημένες ανάγκες κατανάλωσης ενέργειας.

Ωστόσο, τo 5G από μόνο του είναι «πράσινο», γιατί εάν κανείς μετρήσει το αποτύπωμα (κόστος/byte) ή το κόστος επένδυσης ή ενέργειας ανά byte, η ενεργειακή κατανάλωση είναι πολύ χαμηλότερη.

Χρειάζονται καινούργιοι σταθμοί βάσης

Πολύ σημαντικό σύμφωνα με τον κ. Έξαρχο είναι, επίσης, και το γεγονός ότι το 5G βασίζεται σε υποδομές. Χρειάζονται καινούργιοι σταθμοί βάσης και όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «η Vantage Towers Greece διαθέτει περισσότερα από 5.200 σημεία σε όλη την Ελλάδα, τα οποία με βάση το πρόγραμμα της εταιρείας και των πελατών της, τα σημεία αυτά θα μετασχηματιστούν σε 5G».

Όπως υπογράμμισε «η Vantage Towers είναι ο πρώτος ανεξάρτητος πάροχος παθητικών υποδομών στην Ελλάδα. Οι παθητικές υποδομές που παρέχουμε, φτιάχνονται μια φορά και μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν τόσο όλοι οι γνωστοί πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, όσο και οποιοσδήποτε άλλος που θέλει να στήσει μια εφαρμογή  σε ένα ιστό της Vantage Towers. Με μια εγκατάσταση εξυπηρετούνται όλοι και δεν υπάρχει σπατάλη πολύτιμων πόρων για το περιβάλλον. Επιπρόσθετα βέβαια δουλεύουμε και αρκετά κομμάτια πράσινης ενέργειας, δηλαδή εξετάζουμε τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, όπως υδρογόνο, ηλιακά πάνελ, ανεμοτουρμπίνες».

Η Ευρώπη είναι πίσω στο 5G

Κλείνοντας ο κ. Έξαρχος τόνισε πως η πιο σημαντική πρόκληση είναι το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει μείνει πολύ πίσω στην προώθηση του 5G.  Ειδικότερα ανέφερε ότι «ΗΠΑ και Κίνα κυριαρχούν στο 5G καθώς μαζί και οι δυο τους κατέχουν το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ του 5G. Έχουν επενδύσει τεράστια ποσά στο 5G και θα αποκομίσουν τα τεράστια οφέλη του. Αυτό είναι ανησυχητικό για την Ευρώπη».

Ως προς το θέμα της κάλυψης επίσης είναι πίσω η Ευρώπη, όπως συμπλήρωσε, με την Ε.Ε. να βρίσκεται περίπου στο 62% σε ποσοστό κάλυψης, όταν οι ΗΠΑ είναι στο 93% ενώ και σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν προκλήσεις. Παρά την εξαιρετική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, η αδειοδότηση και η ηλεκτροδότηση των νέων σταθμών είναι πολύ χρονοβόρα και δεν ταιριάζει σε μια χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης του 21ου αιώνα. Πρέπει λοιπόν και σε αυτό το κομμάτι της ψηφιακής ζωής μας να κάνουμε ένα άλμα ανάλογο με τα υπόλοιπα ψηφιακά άλματα που έχουμε βιώσει τα τελευταία 3 χρόνια».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Mελέτη μοτίβων κυκλοφορίας από Nissan -πανεπιστήμιο Vanderbilt και TDOT στις Η.Π.Α

H Nissan σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Vanderbilt και το TDOT στις Η.Π.Α., διεξάγουν μελέτη μοτίβων κυκλοφορίας με στόχο την προώθηση της κινητικότητας του...

Ολυμπία Οδός: «Άσκηση Μεγάλης Κλίμακας» στο σύμπλεγμα των Σηράγγων Κακιάς Σκάλας  

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου η Άσκηση Μεγάλης Κλίμακας στη σήραγγα «Αίθρα» στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε επέμβαση στη...

Η Vodafone καλωσόρισε φοιτητές και φοιτήτριες ελληνικών ΑΕΙ

Συμμετέχοντας στα Business Days του Πανοράματος Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας H Vodafone Ελλάδας, μετά από δύο χρόνια διεξαγωγής διαδικτυακών εκδηλώσεων, άνοιξε ξανά τα γραφεία της σε...

ΕΛΤΑ: Έφτασαν τα πρώτα γράμματα προς τον Άγιο Βασίλη 

  «Γράψε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη» σας προτρέπουν για 31η συνεχόμενη χρονιά τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, που φέτος διαθέτουν περισσότερα κόκκινα γραμματοκιβώτια στο δίκτυό τους...

Σε τροχιά υλοποίησης ο εκσυγχρονισμός G Cloud του δημοσίου – Οι ανάδοχοι των έργων

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Ο ΟΤΕ είναι προσωρινός ανάδοχος του δεύτερου τμήματος του έργου εκσυγχρονισμού του G Cloud στο δημόσιο. Στο πρώτο τμήμα προσωρινός...