19.6 C
Athens
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Σ. Έξαρχος (Vantage Towers): Το 5G θα αλλάξει τη ζωή και την οικονομία μας

«Το 5G είναι μια επανάσταση που θα αλλάξει τον τρόπο που ζούμε και δουλεύουμε» τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vantage Towers Greece, Σάκης Έξαρχος, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Έξαρχος επεσήμανε πως το 5G είναι κάτι πολύ περισσότερο από τις υψηλές ταχύτητες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το 5G είναι μια επανάσταση που θα αλλάξει τον τρόπο που ζούμε και δουλεύουμε και θα είναι πολύ σημαντικό για την κοινωνία. Το 5G εκτός από τις υψηλές ταχύτητες φέρνει ασφάλεια στην επικοινωνία, χαμηλή απόκριση και καινούργιες εφαρμογές.

Είναι μια καινούργια αρχιτεκτονική, ένα καινούργιο οικοσύστημα, που πραγματικά θα δώσει μια άλλη διάσταση στη ζωή μας. Σχεδιάστηκε εξαρχής όχι με βάση τον άνθρωπο και την επικοινωνία των ανθρώπων, αλλά την επικοινωνία των μηχανών. Στην ουσία θέλουμε οι μηχανές να επικοινωνούν πάρα πολύ γρήγορα, και με, έτσι ώστε να δώσουν μια καινούργια ζωή και καινούργιες δυνατότητες στους ανθρώπους. Παραδείγματα είναι τα αυτόνομα οχήματα, εφαρμογές για έξυπνες αγροτικές καλλιέργειες, τηλεϊατρική, και αυτοματοποίηση».

Το 5G θα έχει ένα τεράστιο οικονομικό αποτύπωμα

Συνεχίζοντας ο κ. Έξαρχος πρόσθεσε πως το 5G θα έχει ένα τεράστιο οικονομικό αποτύπωμα μέσα στα επόμενα χρόνια. Αναφερόμενος σε μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την πενταετία 2020-2025 προβλέπεται ότι το 5G θα δημιουργήσει ΑΕΠ ενός τρισ. ευρώ στην Ε.Ε. με το άνοιγμα ή τoν μετασχηματισμό περίπου 20 εκατ. θέσεων εργασίας.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη του 5G, o κ. Έξαρχος συμπλήρωσε ότι «η ανάπτυξη του 5G θα έρθει με τρεις παρεμβάσεις:

  • ο πρώτος είναι να τοποθετηθεί εξοπλισμός 5G στις υπάρχουσες υποδομές,
  • ο δεύτερος είναι η προσθήκη νέων τοποθεσιών και
  • ο τρίτος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση, γιατί το 5G έχει αυξημένες ανάγκες κατανάλωσης ενέργειας.

Ωστόσο, τo 5G από μόνο του είναι «πράσινο», γιατί εάν κανείς μετρήσει το αποτύπωμα (κόστος/byte) ή το κόστος επένδυσης ή ενέργειας ανά byte, η ενεργειακή κατανάλωση είναι πολύ χαμηλότερη.

Χρειάζονται καινούργιοι σταθμοί βάσης

Πολύ σημαντικό σύμφωνα με τον κ. Έξαρχο είναι, επίσης, και το γεγονός ότι το 5G βασίζεται σε υποδομές. Χρειάζονται καινούργιοι σταθμοί βάσης και όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «η Vantage Towers Greece διαθέτει περισσότερα από 5.200 σημεία σε όλη την Ελλάδα, τα οποία με βάση το πρόγραμμα της εταιρείας και των πελατών της, τα σημεία αυτά θα μετασχηματιστούν σε 5G».

Όπως υπογράμμισε «η Vantage Towers είναι ο πρώτος ανεξάρτητος πάροχος παθητικών υποδομών στην Ελλάδα. Οι παθητικές υποδομές που παρέχουμε, φτιάχνονται μια φορά και μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν τόσο όλοι οι γνωστοί πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, όσο και οποιοσδήποτε άλλος που θέλει να στήσει μια εφαρμογή  σε ένα ιστό της Vantage Towers. Με μια εγκατάσταση εξυπηρετούνται όλοι και δεν υπάρχει σπατάλη πολύτιμων πόρων για το περιβάλλον. Επιπρόσθετα βέβαια δουλεύουμε και αρκετά κομμάτια πράσινης ενέργειας, δηλαδή εξετάζουμε τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, όπως υδρογόνο, ηλιακά πάνελ, ανεμοτουρμπίνες».

Η Ευρώπη είναι πίσω στο 5G

Κλείνοντας ο κ. Έξαρχος τόνισε πως η πιο σημαντική πρόκληση είναι το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει μείνει πολύ πίσω στην προώθηση του 5G.  Ειδικότερα ανέφερε ότι «ΗΠΑ και Κίνα κυριαρχούν στο 5G καθώς μαζί και οι δυο τους κατέχουν το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ του 5G. Έχουν επενδύσει τεράστια ποσά στο 5G και θα αποκομίσουν τα τεράστια οφέλη του. Αυτό είναι ανησυχητικό για την Ευρώπη».

Ως προς το θέμα της κάλυψης επίσης είναι πίσω η Ευρώπη, όπως συμπλήρωσε, με την Ε.Ε. να βρίσκεται περίπου στο 62% σε ποσοστό κάλυψης, όταν οι ΗΠΑ είναι στο 93% ενώ και σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν προκλήσεις. Παρά την εξαιρετική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, η αδειοδότηση και η ηλεκτροδότηση των νέων σταθμών είναι πολύ χρονοβόρα και δεν ταιριάζει σε μια χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης του 21ου αιώνα. Πρέπει λοιπόν και σε αυτό το κομμάτι της ψηφιακής ζωής μας να κάνουμε ένα άλμα ανάλογο με τα υπόλοιπα ψηφιακά άλματα που έχουμε βιώσει τα τελευταία 3 χρόνια».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Στρατηγική συνεργασία της Lancom με την EXA Infrastructure, για μία νέα εποχή συνδεσιμότητας στη ΝΑ Ευρώπη

Η Lancom, η ταχέως αναπτυσσόμενη ελληνική εταιρεία που παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες cloud, data center και τηλεπικοινωνιών, και η EXA Infrastructure, η εταιρεία με τη...

Σε τροχιά υλοποίησης το έργο BigData – ΕY – OTE – REAL CONSULTING οι ανάδοχοι

Γράφει η Μαρία Μόσχου Την ανάθεση στην ένωση εταιρειών «ΕY – OTE – REAL CONSULTING» της 1ης Εκτελεστικής Σύμβασης για την υλοποίηση μέρους της...

Η «έξυπνη» διαχείριση κυκλοφορίας θα αποφέρει έσοδα 10,6 δισ. δολάρια το 2023  

    γράφει η Νατάσα Φραγκούλη   Αυξανόμενες βαίνουν οι παγκόσμιες επενδύσεις σε smart cities, με τον τομέα της «έξυπνης» διαχείρισης της κυκλοφορίας να απορροφά σημαντικό τμήμα...

Αναβαθμίζεται ψηφιακά το Πυροσβεστικό Σώμα για την καλύτερη διαχείριση κρίσεων

Τα τελευταία χρόνια κρίνεται αναγκαία η χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για μια σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων των φυσικών καταστροφών τόσο...

Κατά 7% θα μειωθεί το Capex των τηλεπικοινωνιακών παρόχων έως το 2025

 Τάση επιβράδυνσης καταγράφουν οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων διεθνώς, με την Ελλάδα να κινείται, πάντως, σε αντίθετη τροχιά από τη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με...