της Μαρίας Μόσχου
mariam@moved.gr
Έντονη κριτική κατά της Fraport Greece η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας για τις αυξημένες χρεώσεις που θα τεθούν σε ισχύ από τα μέσα Απριλίου εξαπέλυσε χθες η Ryanair.
Ο εμπορικός διευθυντής της ιρλανδικής εταιρείας χαμηλού κόστους David O’Rien υποστήριξε ότι σύντομα θα εφαρμοστούν αυξημένες χρεώσεις στα αεροδρόμια. Ανέφερε χαρακτηριστικά τη χρέωση 90 ευρώ για την παρουσία πυροσβεστικού οχήματος κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού των αεροπλάνων με καύσιμα, με ταυτόχρονη επιβίβαση επιβατών.
Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι η Ryanair έχει προτείνει στη Fraport την υιοθέτηση μια πιο ευέλικτης τιμολογιακής πολιτικής, στα πρότυπα του προγράμματος κινήτρων του «Ελ. Βενιζέλος». Ωστόσο να θυμίσουμε ότι μέχρι στιγμής σε κάθε συνέντευξη της ηγεσίας της εταιρείας χαμηλού κόστους υπήρξε γκρίνια για το πόσο ακριβό είναι και το αεροδρόμιο της Αθήνας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. David O’Rien, η εταιρία θα διακινήσει φέτος 5,7 εκατ. επιβάτες προς την Ελλάδα, καταγράφοντας άνοδο 14%. Ιδιαίτερα προς την Αθήνα, η εταιρία αναμένεται να διακινήσει 2,9 εκατ. επιβάτες.
Συγκεκριμένα το χειμερινό πρόγραμμα της εταιρείας εμπλουτίζεται με 13 νέα δρομολόγια και επιπρόσθετες πτήσεις σε 5 άλλα δρομολόγια.
Το χειμερινό πρόγραμμα 2018 της Ryanair θα περιλαμβάνει από την Αθήνα:
-6 νέα δρομολόγια προς: Άκαμπα (2 εβδομαδιαίως), Κατάνια (2 εβδομαδιαίως), Δουβλίνο (2 εβδομαδιαίως), Αΐντχόφεν (3 εβδομαδιαίως), Μαρρακές (2 εβδομαδιαίως) & Παλέρμο (2 εβδομαδιαίως)
-Επιπλέον πτήσεις προς Βουκουρέστι (1 εβδομαδιαίως), Θεσσαλονίκη (3 ημερησίως) & Σόφια (1 ημερησίως)
-25 δρομολόγια συνολικά
-2,9 εκατ. επιβάτες ετησίως (αύξηση 10%)
Παράλληλα η ιρλανδική εταιρεία ενισχύει το πρόγραμμά της από την Θεσσαλονίκη ανακοινώνοντας:
-2 νέα δρομολόγια προς: Μπολόνια (2/εβδ) & Νυρεμβέργη (2/εβδ)
-Επαναφορά 5 δρομολογίων προς Μπρατισλάβα (2 εβδομαδιαίως), Χανιά (4 εβδομαδιαίως), Αμβούργο (2 εβδομαδιαίως), Παρίσι Μποβέ (2 εβδομαδιαίως), Βαρσοβία Μοντλίν (2 εβδομαδιαίως)
-Επιπλέον πτήσεις προς Μιλάνο Μπέργκαμο (3 εβδομαδιαίως) & Βρυξέλες (3 εβδομαδιαίως)
-21 δρομολόγια συνολικά
-1,7 εκατ. επιβάτες ετησίως (αύξηση 21%).