- της Μαρίας Μόσχου
Η ιρλανδική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair αναλαμβάνει την εκτέλεση οκτώ συνολικά τακτικών δρομολογίων από την Ελλάδα προς τέσσερις πόλεις της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια η RYANAIR DAC επελέγη από το υπουργείο Υποδομών – Μεταφορών ως ανάδοχο της υπ’ αριθμ. Δ1/Β/ 48090/28-11-2019 «Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κατανομή μεταφορικών δικαιωμάτων σε κοινοτικούς αερομεταφορείς για εκτέλεση τακτικών αεροπορικών γραμμών προς/από χώρες εκτός Ε.Ε.».
Είχε προηγηθεί έγγραφο αίτημα της εταιρείας στις 17-12-2019, συνοδευόμενο από σχετικούς φακέλους, για διορισμό της σε γραμμές εκτός Ε.Ε..
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, σύμφωνα με τις διατάξεις της Διμερούς Αεροπορικής Συμφωνίας, που αναφέρεται στο υπ’ αριθμ. 11 στοιχείο του σκεπτικού της παρούσας, την αεροπορική εταιρεία Ryanair DAC για εκτέλεση τακτικών αεροπορικών δρομολογίων στις κάτωθι αναφερόμενες διαδρομές:
Αθήνα – Λβιβ με δύο (2) εβδομαδιαία δρομολόγια με αεροσκάφη Β737/800 και έναρξη δρομολογίων 30-03-2020.
Θεσσαλονίκη – Λβιβ με δύο (2) εβδομαδιαία δρομολόγια με αεροσκάφη Β737/800 και έναρξη δρομολογίων 30-03-2020.
Αθήνα – Χάρκοβο με δύο (2) εβδομαδιαία δρομολόγια με αεροσκάφη Β737/800 και έναρξη δρομολογίων 30-03-2020.
Θεσσαλονίκη – Χάρκοβο με δύο (2) εβδομαδιαία δρομολόγια με αεροσκάφη Β737/800 και έναρξη δρομολογίων 30-03-2020.
Αθήνα – Χερσώνα με δύο (2) εβδομαδιαία δρομολόγια με αεροσκάφη Β737/800 και έναρξη δρομολογίων 04-04-2020.
Θεσσαλονίκη – Χερσώνα με δύο (2) εβδομαδιαία δρομολόγια με αεροσκάφη Β737/800 και έναρξη δρομολογίων 31-03-2020.
Αθήνα – Οδησσός με δύο (2) εβδομαδιαία δρομολόγια με αεροσκάφη Β737/800 και έναρξη δρομολογίων 30-03-2020.
Θεσσαλονίκη – Οδησσός με δύο (2) εβδομαδιαία δρομολόγια με αεροσκάφη Β737/800 και έναρξη δρομολογίων 30-03-2020.
Σύμφωνα με την απόφαση:
- Η αεροπορική εταιρεία που διορίζεται οφείλει κατά την παροχή των υπηρεσιών στα ανωτέρω δρομολόγια να τηρεί πιστά τις διατάξεις της εθνικής, κοινοτικής και διεθνούς νομοθεσίας για την εκτέλεση διεθνών αεροπορικών μεταφορών και να συμμορφώνεται με τις διαδικασίες και οδηγίες, που έχουν καθοριστεί από τις αεροπορικές αρχές της χώρας στην οποία διορίζονται, σύμφωνα με τις διατάξεις της οικείας Διμερούς Αεροπορικής Συμφωνίας. Η μη τήρηση των ανωτέρω διατάξεων αποτελούν λόγο ανάκλησης του διορισμού της.
- Η διοριζόμενη αεροπορική εταιρεία οφείλει, μετά την λήψη των απαιτουμένων εγκρίσεων από τις αρχές της χώρας στην οποία διορίζεται, να προχωρήσει – το αργότερο εντός έξι (6) μηνών – στην έναρξη εκτέλεσης τακτικών δρομολογίων στις διαδρομές που διορίζεται.
- Μεταβίβαση των δικαιωμάτων κίνησης εκ μέρους της διορισμένης αεροπορικής εταιρείας σε άλλη αεροπορική εταιρεία δεν επιτρέπεται.
- Σε περίπτωση ουσιώδους μεταβολής των επιχειρησιακών, εμπορικών, οικονομικών και λοιπών δεδομένων, βάσει των οποίων έχουν γίνει οι παρόντες διορισμοί, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δύναται να προβεί στην επαναξιολόγηση της αεροπορικής εταιρείας, είτε για την τροποποίηση της πράξης διορισμού, είτε για την ανάκλησή της.
- Η αδυναμία χρήσης των προαναφερθέντων δικαιωμάτων κίνησης ή διακοπή εκτέλεσης των δρομολογίων για χρονικό διάστημα πέραν των έξι (6) μηνών αποτελεί λόγο ανάκλησης των ανωτέρω διορισμών.