24.7 C
Athens
Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Ρεκόρ εξαγορών ελληνικών startups το 2022

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Σημάδια ωρίμανσης εκπέμπει το εγχώριο οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, με τον αριθμό-ρεκόρ των εξαγορών -exits- ελληνικών startups το 2022 να επιβεβαιώνει αυτή τη διαπίστωση. Στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, 19 νεοφυείς ελληνικές εταιρείες εξαγοράστηκαν από ξένα κεφάλαια, προερχόμενα κυρίως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Πρόκειται για επίδοση-ρεκόρ στην ιστορία του εγχώριου οικοσυστήματος, η οποία σαφώς υποδηλώνει ότι οι ελληνικές startups μπαίνουν πλέον στα ραντάρ των διεθνών επενδυτών. Τα αμερικανικά κεφάλαια και μάλιστα κάποια εξ αυτών εξόχως ηχηρά έδειξαν να τιμούν ιδιαίτερα με την επιχειρηματική τους εμπιστοσύνη τις ελληνικές νεοφυείς εταιρείες.

Ενδεικτικό του αμερικανικού ενδιαφέροντος για το εγχώριο οικοσύστημα είναι ότι το 13% των επενδυτικών δραστηριοτήτων σε ελληνικές startups προήλθε από τις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτού του ενδιαφέροντος, που εκφράστηκε στην πράξη το 2022 ήταν η εξαγορά του ελληνικού «μονόκερου» της Viva Wallet από την JP Morgan, αλλά και η απόκτηση της πατρινής Accusonus από τη Meta του Facebook.

Επίσης, η απόκτηση της Pollfish από την επίσης αμερικανική Prodege, ενώ έλλες αξιοσημείωτες εξαγορές που έγιναν το 2022 ήταν και αυτές της Transifex και της Loceye. Συνολικά, το 73% των συνολικών επενδύσεων σε ελληνικές νεοφυείς εταιρείες προερχόταν το 2022 από το εξωτερικό, γεγονός που υπογραμμίζει την εξωστρέφεια και τη δυναμική του οικοσυστήματος.

Εξαγορές και εντός συνόρων

Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι, στη διάρκεια του 2022, υπήρξαν και αρκετές εξαγορές ελληνικών startups από εγχώριες εταιρείες, όπως συνέβη με την εξαγορά της Carge από τη ΔΕΗ, της EveryPay από το Skroutz και της Ferto από την Pop Market.

Οι προαναφερθείσες εταιρείες ήταν μόνο μερικές από αυτές που κατάφεραν να ξεχωρίσουν την τρέχουσα χρονιά, μια χρονιά που η συνολική αποτίμηση του ελληνικού startup οικοσυστήματος ξεπέρασε τα 8 δισ. ευρώ και οι 10 κορυφαίες startups του εισέφεραν τα 5.5 δισ εξ αυτών.

«Αν και η αγορά αναμένει νέα κεφάλαια στις αρχές του 2023, η νέα πραγματικότητα χρηματοδότησης στην Ελλάδα θα φέρει μια μάλλον διαφορετική μελλοντική κατάσταση σε σύγκριση με την περίοδο EquiFund (2018-2021). Τα περιφερειακά ταμεία αρχίζουν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στη χώρα, μια εξέλιξη ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς επιτέλους διευρύνουμε το συνολικό αποτύπωμα των οικοσυστημάτων μας» τονίζει ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, συνιδρυτής του Found.ation και εταίρος στο Velocity.Partners, σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης Startups in Greece 2022/2023, που δημοσίευσε -για 6η χρονιά- το Found.ation σε συνεργασία με το EIT Digital.

Σύμφωνα με το report, πλέον οι επιχειρηματικές συμμετοχές σε startups κερδίζουν ενδιαφέρον από family offices και εταιρικούς επενδυτές, οι οποίοι παραδοσιακά δεν έχουν εκτεθεί τόσο νωρίς στον χώρο των εναλλακτικών επενδύσεων. Αντίθετα, η δραστηριότητα των αngels investors εξακολουθεί να είναι χαμηλή στη χώρα.

Σε ρόλο αγοραστή

Δηλωτικό της δυναμικής που αποκτά σταδιακά το εγχώριο οικοσύστημα είναι το γεγονός ότι οι ίδιες οι ελληνικές startups μπήκαν αρκετές φορές το 2022 στον ρόλο του αγοραστή, προχωρώντας οι ίδιες σε εξαγορές. Για παράδειγμα, η Viva Wallet απέκτησε την πολωνική εταιρεία N7 Mobile, η ελληνική Orfium, εξαγόρασε την Breaker INC, με έδρα το Τόκιο, ενώ η Blueground απέκτησε τη βραζιλιάνικη Tabas.

Πάντως, παρά τα δυναμικά exits, οι συνολικές χρηματοδοτήσεις σε ελληνικές startups το 2022 ήταν μειωμένες σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Συνολικά έφθασαν τα 310 εκατ. ευρώ έναντι 540 εκατ. ευρώ το 2021, μειωμένες κατά 40%. Πάντως, στο ποσό αυτό δεν συμπεριλήφθηκε ο δανεισμός που έλαβαν ορισμένα startups στον πιο πρόσφατο γύρο χρηματοδότησης τους.

Η σημείωση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η Flexcar και η Spotawheel ανακοίνωσαν γύρους χρηματοδότησης 210 και 150 εκατ. ευρώ αντίστοιχα αλλά και στις δύο περιπτώσεις στο ποσό αυτό περιλαμβανόταν και πολύ μεγάλο κομμάτι υπό τη μορφή δανείου.

Σε επίπεδο εταιρειών, εντός του τρέχοντος έτους χρηματοδοτήθηκαν πάνω από 50 νεοφυείς επιχειρήσεις από 90 επενδυτές, που έστρεψαν την προσοχή τους στο εγχώριο οικοσύστημα.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Nέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες από την ΕΥ Ελλάδος και τη Microsoft

Η ΕΥ Ελλάδος αγκαλιάζει πρώτη το CyberSecurity Women’s Academy, μία νέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες που ξεκίνησε πιλοτικά η Microsoft και αναπτύσσει μέσω συνεργατών....

Εξοικονόμηση κόστους 250 δισ. δολάρια φέρνουν οι smart cities στον πλανήτη  

  της Νατάσας Φραγκούλη   Τον τίτλο της πιο «έξυπνης» πόλης στον πλανήτη για το 2023 κατακτά η Σαγκάη, η οποία και το 2022 είχε βρεθεί στην...

Η Samsung Electronics Hellas παρουσίασε τα προϊόντα ήχου και εικόνας για το 2023

Με αφορμή το λανσάρισμα της νέας σειράς audiovisual για το 2023, η Samsung Electronics Hellas παρουσίασε σήμερα τις νέες εμπειρίες προβολής, που αντιπροσωπεύουν το...

Sunday Premiere: Η συγκλονιστική αληθινή ιστορία «The Woman King» στη Nova

Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, η Viola Davis πρωταγωνιστεί σε μια γεμάτη δράση ιστορία που αφορά μία επίλεκτη γυναικεία μονάδα πολεμιστών! Οι συνδρομητές της Nova...

Η προσβασιμότητα συναντά τον τουρισμό: Η Evenly στην 31η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ

H Evenly, ως υποστηρικτής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, προσέφερε υπηρεσίες διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα και αυτόματου υποτιτλισμού, σε όλη τη διάρκεια της...