36 C
Athens
Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024

Ρ. Λαμπίρης (ΤΑΙΠΕΔ): Έχουμε μπροστά μας ένα πλήρες πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας

Τα αντανακλαστικά και την ευελιξία προσαρμογής του ΤΑΙΠΕΔ στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η υγειονομική κρίση, ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με στόχο την προσέλκυση τεχνογνωσίας και κεφαλαίων προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Ριχάρδος Λαμπίρης, μετέχοντας σήμερα στο 3rd InvestGR Forum 2020: Greece in the Pole Position με θέμα συζήτησης «Επανοικοδομώντας τη Νέα Οικονομία».

«Είναι χρέος μας να προσαρμοζόμαστε δυναμικά και να επιλύουμε τις επιπλέον δυσκολίες που προκύπτουν λόγω της πανδημίας, ώστε να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, με τον τρόπο μας, τη χώρα», υπογράμμισε ο κ. Λαμπίρης, σημειώνοντας ότι το Ταμείο έχει ένα πλήρες πρόγραμμα να εκτελέσει το επόμενο διάστημα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρθηκε ενδεικτικά, στα σημαντικά ενεργειακά assets της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που έχουν προσελκύσει σημαντικό διεθνές και εγχώριο επενδυτικό ενδιαφέρον, εκτιμώντας ότι «θα έχουμε δυνατούς διαγωνισμούς μπαίνοντας πια στη φάση των δεσμευτικών προσφορών, οι οποίοι θα μετασχηματίσουν και θα απελευθερώσουν περαιτέρω την εγχώρια αγορά ενέργειας». Ο ίδιος χαρακτήρισε την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου ως «έργο με τεράστια εθνική και γεωστρατηγική σημασία, καθώς θα δημιουργήσει την πρώτη υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της χώρας στη θαλάσσια περιοχή της Νότιας Καβάλας. Για αυτόν τον διαγωνισμό την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε την αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος».

Ο κ. Λαμπίρης σημείωσε επίσης, ότι «θα προχωρήσουμε την προετοιμασία του διαγωνισμού για ένα επιβλητικό περιουσιακό στοιχείο, την Αττική Οδό, όπου θα τρέξουμε τη διαδικασία για την νέα σύμβαση παραχώρησης. Ήδη έχουμε απευθύνει πρόσκληση για να προσλάβουμε συμβούλους, οι οποίοι με τη συνεργασία και των Υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών θα μας βοηθήσουν να σχεδιάσουμε αυτό το πολύ σημαντικό έργο».

Για τα τρία περιφερειακά λιμάνια προς αξιοποίηση, το καθένα με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης όχι μόνο τοπικά, αλλά και εθνικά, ανέφερε ότι η Αλεξανδρούπολη και η Καβάλα εκτός από τις δυνατότητες που έχουν να ενισχύσουν τη θέση τους στις εμπορευματικές μεταφορές, αποκτούν και ενεργειακό γεωστρατηγικό ρόλο λόγω της εγγύτητας της πρώτης με τον TAP και το FSRU και της δεύτερης με την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου. Η Ηγουμενίτσα από την άλλη πλευρά της χώρας αποτελεί επιβατικό και εμπορικό σταθμό της Ελλάδας με την Ιταλία απέναντι. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος και για τα τρία λιμάνια θα γίνει μέσα στον τρέχοντα μήνα.

Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, του αυτοκινητοδρόμου που διασχίζει το βόρειο τμήμα της Ελλάδας από τον Έβρο μέχρι την Ήπειρο και αναμένονται δεσμευτικές προσφορές μέσα στον Δεκέμβριο.

Ο κ. Λαμπίρης υπογράμμισε ότι το αποτύπωμα της αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου είναι μετρήσιμο και το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ έχει απτά αποτελέσματα και πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία, την κοινωνία και την επενδυτική κοινότητα.

«Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές επενδύσεις και έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον της κυκλικής οικονομίας και της αειφορίας, υιοθετώντας τις αρχές της βιωσιμότητας στα έργα μας», ανέφερε ο κ. Λαμπίρης.

 

Τα οφέλη

Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του ΟΤΕ, ως μία από τις πλέον επιτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ τόνισε ότι αυτές αποτελούν τροφοδότη εξελίξεων, καθώς πολλές φορές:

  • ανοίγουν και απελευθερώνουν αγορές,
  • βοηθούν στη μεταρρύθμιση κανονιστικών πλαισίων,
  • λειτουργούν υπέρ του ανταγωνισμού,
  • ενώ, έχει παρατηρηθεί ότι ανοίγονται νέες δυνατότητες για το ίδιο το περιουσιακό στοιχείο όταν πέρνα στον ιδιωτικό τομέα.

Ενδεικτικά, το ΤΑΙΠΕΔ από την ίδρυσή του το 2011 μέχρι σήμερα έχει αξιοποιήσει περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου πλέον των 8 δισ. ευρώ με συνολικό πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία να υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ.

Σχεδόν το 20% των εισροών για άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) τα τελευταία χρόνια συνδέεται με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, όπως καταγράφεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το ΙΟΒΕ εκτίμησε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις ενίσχυσαν το ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου €1 δισ. ετησίως κατά μέσο όρο την περίοδο 2011-2019. Την ιδία περίοδο (2011-2019) η μέση επίδραση στην αγορά εργασίας πλησίασε τους 20.000 πλήρως απασχολούμενους. Για κάθε 1 ευρώ αρχικών εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 1,02 ευρώ πάγιων επενδύσεων στο σύνολο της οικονομίας.

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

TÜV AUSTRIA TRUST IT: Νέα Εποχή στην Κυβερνοασφάλεια

Η TÜV AUSTRIA, μία από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής ολιστικών υπηρεσιών τεχνικών ελέγχων, επιθεωρήσεων, πιστοποιήσεων και εκπαίδευσης παγκοσμίως, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την έναρξη...

Το Υπερταμείο παράγει οφέλη για τους πολίτες και το περιβάλλον μέσω των νέων τεχνολογιών

Στόχος η σταδιακή ενσωμάτωση έξυπνων ψηφιακών εφαρμογών με βάση τα δεδομένα από τις θυγατρικές του Ομίλου, σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας «Αρχιμήδης» Το Υπερταμείο,...

5G+: Η Cosmote πρώτη στην Ελλάδα διαθέτει εμπορικά δίκτυο τεχνολογίας 5G Stand-Alone

Για μια ακόμα φορά, η COSMOTE κάνει πρώτη το επόμενο βήμα στον τομέα των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα, προχωρώντας στην εμπορική διάθεση του δικτύου...

Nova 5G Home Internet: Νέα προηγμένη λύση σταθερής τηλεφωνίας, με ταχύτητες έως 100 Mbps

Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει το Nova 5G...

Πώς θα γίνει mainstream η ηλεκτροκίνηση: Αύξηση 194% στα σημεία φόρτισης έως το 2029

Της Νατάσας Φραγκούλη Στροφή προς την ηλεκτροκίνηση -αν και όχι με τους αρχικά προβλεπόμενους υπερ-ταχείς ρυθμούς- κάνει η παγκόσμια κοινότητα. Με την έλλειψη συγκροτημένων δικτύων...