11.6 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Πτωτικά κινείται πλέον και η παγκόσμια αγορά των tablets  

  • Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη

Σε πίεση παραμένει η παγκόσμια αγορά tablets και Chromebook, καθώς μετά από μια διετία συνεχούς ανόδου, εν μέσω πανδημίας, η αγορά υφίσταται μια σημαντική διόρθωση. Όπως συμβαίνει και με τις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά των smartphones, οι πωλήσεις tablets και Chromebook διάγουν μια δύσκολη περίοδο, στην οποία μείζονα ρόλο παίζει η παγκόσμια οικονομική συγκυρία και ο περιορισμός των προϋπολογισμών των νοικοκυριών και των εταιρικών budgets.

Σύμφωνα με το IDC Tracker της IDC, οι παγκόσμιες αποστολές tablet μειώθηκαν κατά 8,8% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2022, φτάνοντας συνολικά τα 38,6 εκατ. μονάδες. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IDC, πρόκειται για το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο πτώσης για την αγορά των tablet.

Στο μεταξύ, οι αποστολές Chromebook ήταν επίσης πιεσμένες το τρίτο τρίμηνο του 2022, με τον συνολικό όγκο των πωλήσεων να κατέρχεται στα 4,3 εκατ. συσκευές, καταγράφοντας πτώση 34,4% σε ετήσια βάση.

«Και οι δύο αγορές έχουν πλέον μετατοπιστεί από κλάδους περιορισμένης προσφοράς σε κλάδους που αντιμετωπίζουν πρόκληση για τη ζήτηση, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες και οι δαπάνες για την εκπαίδευση έχουν επιβραδυνθεί ενόψει της οικονομικής αβεβαιότητας».

Οι προκλήσεις

Μετά από τη μαζική ανάπτυξη το 2020 και το 2021, η πτώση στην αγορά των tablet το 2022 ήταν αναμενόμενη. Η αγορά αντιμετωπίζει πλέον όχι μόνο επιβράδυνση της ζήτησης, αλλά και ορισμένους ισχυρούς αντίθετους μακροοικονομικούς …ανέμους. Παρόλο που τα περισσότερα tablet (Android) και Chromebook έχουν χαμηλότερο κόστος, οι αγοραστές πλέον δυσκολεύονται ακόμη και με τις συσκευές που έχουν μικρότερο κόστος. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτές τις αυξανόμενες οικονομικές ανησυχίες» αναφέρει η IDC.

Ωστόσο, οι αναλυτές υποστηρίζουν τα tablet έχουν βρει πλέον πολλές περισσότερες περιπτώσεις χρήσης μετά από την πανδημία, από τον ρόλο τους στον χώρο εργασίας έως την προσωπική και εξ αποστάσεως μάθηση, ψυχαγωγία, ακόμη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε διάφορους κλάδους.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα Chromebook θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στην κατηγορία των προσωπικών υπολογιστικών συσκευών, και τελικά θα αναπτυχθούν παρουσία σε σύγκριση με άλλες υπάρχουσες επιλογές. Αλλά η ανάπτυξη θα συνεχίσει να μετριάζεται, καθώς η βιομηχανία προσαρμόζεται σε αυτό το νέο περιβάλλον» προσθέτει η ανάλυση της IDC.

Οι παίκτες της αγοράς

Οι Κινέζοι κατασκευαστές, όπως προκύπτει από τα προκαταρκτικά στοιχεία της IDC, συνεχίζουν να τα πηγαίνουν καλά στις αναδυόμενες αγορές όπου υπάρχει ζήτηση για συσκευές χαμηλού κόστους. Οι κυρώσεις από πολλούς προμηθευτές επέτρεψαν επίσης σε κινέζους προμηθευτές, όπως η Huawei, να έχουν καλές επιδόσεις στη ρωσική αγορά.

Εν τω μεταξύ, η εμφάνιση Κινέζων κατασκευαστών σε προϊοντικές κατηγορίες με χαμηλές τιμές, όπως η Realme, η Xiaomi, η Oppo, έχει τροφοδοτήσει τον ισχυρό ανταγωνισμό.

Η κορυφαία πεντάδα

Η Apple βρέθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2022 στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά τις πωλήσεις tablets, με το μερίδιο της εταιρείας να φτάνει το 37,5%. Η Samsung, από την πλευρά της, διατήρησε τη δεύτερη θέση της ίδιας κατάταξης, με μερίδιο αγοράς 18,4%.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της IDC δείχνουν ότι η Amazon.com ήταν ο τρίτος στη σειρά κορυφαίος παίκτης της αγοράς tablet με μερίδιο 11,1%. Από την πλευρά τους, η Lenovo, συγκεντρώνοντας το 7% της αγοράς, και η Huawei, ελέγχοντας το 6,2% του όγκου των πωλήσεων, ήταν οι δύο κατασκευαστές που συμπλήρωσαν το “top 5” της κατάταξης για το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Ο Απρίλιος καθηλώνει στα Novacinema με τις μεγάλες πρεμιέρες

Ο Απρίλιος έρχεται συναρπαστικός, Οσκαρικός, καθηλωτικός και άκρα παιδικός εν όψει Πάσχα στο σαλόνι ή όπου και αν βρίσκονται οι σινεφίλ συνδρομητές των Novacinema...

SKY express: Εμπλουτίζει δυναμικά το θερινό της πρόγραμμα σε εσωτερικό και εξωτερικού 

Η SKY express εμπλουτίζει δυναμικά το θερινό πτητικό της πρόγραμμα με απευθείας πτήσεις σε 12 χώρες, 29 προορισμούς του εξωτερικού, ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας για...

Το TikTok Επίσημος Συνεργάτης Ψυχαγωγίας της Eurovision 2023

το TikTok ανακοινώνει ότι έχει επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση ως ο Επίσημος Συνεργάτης Ψυχαγωγίας για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision για δεύτερη...

BOX NOW: 400.000 παραδόσεις, 200.000 πελάτες και συνεργασία με περισσότερα από 600 eshops

Στο επίκεντρο οι ανάγκες του πελάτη, με περισσότερους από 200.000 να την έχουν εμπιστευτεί Με τεχνολογία αιχμής και με τις σύγχρονες ανάγκες του πελάτη στο...

Δύο δημόσιες διαβουλεύσεις από την ΕΕΤΤ για το ραδιοφάσμα

Δύο δημόσιες διαβουλεύσεις έχει βγάλει στον αέρα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σχετικά με το ραδιοφάσμα. Η πρώτη αφορά στην αναθεώρηση του Κανονισμού...