17.4 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Ψηφιακό Κράτος: Όταν τα συστήματα του Δημοσίου «μιλούν» μεταξύ τους

 

Από τον Ιούλιο του 2019, αντλήθηκαν μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας στοιχεία από 100 πρόσθετους φορείς της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης

Για αρκετά χρόνια -αν όχι δεκαετίες- οι Έλληνες πολίτες μακάριζαν τους Εσθονούς ή τους Φινλανδούς ή και άλλους «ώριμους» ψηφιακά Ευρωπαίους για το επίπεδο των ηλεκτρονικών δημόσιων υπηρεσιών, που απολάμβαναν. Αν και θαύματα δεν γίνονται από τη μία ημέρα στην άλλη, εδώ και κάποιους μήνες οι Έλληνες πολίτες έχουν αρχίσει και αυτοί να αντιλαμβάνονται στην πράξη τι σημαίνει ψηφιακό κράτος.

Τους τελευταίους μήνες, 800.000 πολίτες έχουν καταθέσει αίτηση από τον υπολογιστή τους για τα αδήλωτα τετραγωνικά του σπιτιού τους, χωρίς να χρειαστεί κανένα επιπλέον δικαιολογητικό. Χιλιάδες πολίτες δεν χρειάζεται πλέον να δηλώσουν στην Εφορία γεννήσεις ή απώλεια ζωής συγγενικού προσώπου, καθώς διαπιστώνουν ότι τα στοιχεία είναι αυτόματα επικαιροποιημένα.

Ακόμη, πολίτες και επιχειρήσεις δεν απαιτείται να προσκομίζουν φορολογική ενημερότητα, προκειμένου να πληρωθούν από δήμους. Παράλληλα, 424.000 πολίτες ενδιαφέρθηκαν και δήλωσαν για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», χωρίς να απαιτηθούν πιστοποιητικά ή έγγραφα.

Τα παραπάνω παραδείγματα -όπως σημειώνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι αποτέλεσμα της αξιοποίησης του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ). Πρόκειται για το Πληροφοριακό Σύστημα, που αναπτύχθηκε με στόχο τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Δημοσίου. Δηλαδή, των διάσπαρτων συστημάτων και μητρώων στα οποία περιλαμβάνονται στοιχεία των πολιτών, πολλές φορές ανακριβή ή που δεν βρίσκονται σε ισχύ.

Μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας, τα στοιχεία επικαιροποιούνται και διαβιβάζονται στον φορέα που τα ζητάει, χωρίς να απαιτείται να τα προσκομίσει ο πολίτης.

Ως αποτέλεσμα αποφεύγονται εκατομμύρια μετακινήσεις πολιτών από υπηρεσία σε υπηρεσία, όπως και η σπατάλη χρόνου και ενέργειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε εργατοώρες και κόστος, τόσο για τους πολίτες όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο.

 

Αύξηση 278%

Από τον Ιούλιο του 2019, αντλήθηκαν μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας στοιχεία από 100 πρόσθετους φορείς της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης. Αυτό συνιστά αύξηση κατά 278% στον αριθμό των φορέων σε σχέση το διάστημα Ιουλίου 2018-Ιουνίου 2019 (ήταν μόλις 36).

Παράλληλα, στο πρώτο εξάμηνο του 2020, πραγματοποιήθηκαν 7.000.000 κλήσεις από δημόσιες υπηρεσίες για παροχή στοιχείων. Στο αντίστοιχο διάστημα του 2019, είχαν πραγματοποιηθεί 2.200.000 κλήσεις.

Το Κέντρο Διαλειτουργικότητας αναβαθμίστηκε σημαντικά με τον νόμο 4623/2019, με γνώμονα τη βέλτιστη τεχνικά λύση και την προστασία και ασφάλεια των διακινούμενων δεδομένων. Εξασφαλίζει μια ενιαία υποδομή εγκατάστασης και χρήσης διαδικτυακών υπηρεσιών, μέσω του οποίου ανταλλάσσονται επιχειρησιακά δεδομένα μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των φορέων του Δημοσίου.

Οι διαδικτυακές υπηρεσίες του παρέχονται σε 24ωρη βάση επί επτά μέρες την εβδομάδα. Στοιχεία που διακινούνται ψηφιακά και αυτοματοποιημένα μεταξύ των δημόσιων φορέων είναι τα στοιχεία φορολογικού μητρώου, ταυτότητας, περιουσιολογίου, οικογενειακής κατάστασης και ληξιαρχικού συμβάντος (γέννηση, απώλεια ζωής, γάμος, σύμφωνο, διαζύγιο), κατοχής οχήματος και η φορολογική ενημερότητα.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η μεγάλη γιορτή του γαλλόφωνου κινηματογράφου στην Ελλάδα με την υποστήριξη της NOVA

Η NOVA, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υποστήριξε το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 29...

SoftOne: Η πρώτη ελληνική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνεται στην πλατφόρμα SHOPRANOS

Η SoftOne, οδηγώντας για ακόμα μια φορά τις εξελίξεις στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού και των cloud εφαρμογών, ανακοινώνει ότι το SHOPRANOS  γίνεται η...

Άνδρες και γυναίκες: Οι διαφορές ως προς τον έλεγχο και την παρακολούθηση των έξυπνων συσκευών

Η νέα παγκόσμια έρευνα της Kaspersky "The smart home of almost everything: From the fridge to TV, how we’ll embrace the year of the virtual assistant...

Με 10,6% θα τρέξουν οι επενδύσεις για κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη το 2023

  της Νατάσας Φραγκούλη Οι αυξανόμενες ανάγκες ασφάλειας, οι νέοι κανονισμοί και ο κλιμακούμενος κίνδυνος επιθέσεων ransomware λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης συνεχίζουν να οδηγούν...

Στην Profile το έργο αναβάθμισης του συστήματος τήρησης αρχείων των Δικαστηρίων

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ακόμα ένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Κοινωνία της Πληροφορίας αποφάσισε ότι ανάδοχος του έργου «Αναβάθμιση...