Η Κοζάνη δικαιολογημένα νιώθει περήφανη για τη βιβλιοθήκη της που συγκαταλέγεται στις πιο σημαντικές της Ελλάδας, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού παλιών βιβλίων που περιέχει, των χειρογράφων, του αρχειακού υλικού αλλά και του όγκου της σύγχρονης συλλογής της.
Από τον 17ο αιώνα που η πόλη, λόγω της θέσης της, εξελίσσεται σε πνευματικό και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, με τους Κοζανίτες πάροικους, λόγιους και εμπόρους, να διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στα δρώμενα, ξεκινά και η ιστορία της «Κοβενταρείου» Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, η οποία «συνεκροτήθη και ηνδρώθη χάρις εις την αγάπην και την στοργήν των τέκνων της». Το ενδιαφέρον αυτών των πλούσιων Κοζανιτών για τα γράμματα και τον πολιτισμό οδήγησε στην ίδρυση σχολείου και στην οργάνωση σχολικής βιβλιοθήκης στην πατρίδα τους, που εξελίχθηκε μετά από πολλές περιπέτειες και αλλαγές στη σημερινή δημοτική βιβλιοθήκη, αποτελώντας το καύχημα και αγλάισμα της Δυτικής Μακεδονίας.
Η «Κοβεντάρειος» Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης (ΚΔΒΚ) ξεχωρίζει μεταξύ των δημοτικών βιβλιοθηκών με μια από τις μεγαλύτερες και σπανιότερες συλλογές, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 100.000 βιβλία, 400 χειρόγραφα, 300 μοναδικούς κώδικες και 70.000 λυτά έγγραφα. Ενδεικτικά, διαθέτει το «Μέγα Ετυμολογικόν» του 1549, τυπωμένο στη Βενετία και το «Τόμος Καταλλαγής», που συνέλεξε ο Δοσίθεος, Πατριάρχης Ιεροσολύμων και τύπωσε ο Δημήτριος Παδούρας το 1694 στο Ιάσιο της Μολδαβίας, το βιβλίο του «Σουΐδα» και τη «Χάρτα της Ελλάδος» του Ρήγα Βελεστινλή, χαλκογραφημένη από τον Φρανσουά Μίλερ και τυπωμένη στη Βιέννη το 1797, όπως μας πληροφορεί η ιστοσελίδα της ΚΔΒΚ.
Το ψηφιακό άλμα της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Κοζάνης μέσω μιας εκτενούς RFID υλοποίησης ανέλαβε η Uni Systems. Η RFID λύση της Bibliotheca που υλοποιήθηκε επιτρέπει την ψηφιακή οργάνωση της συλλογής, τον ευκολότερο εντοπισμό της ακριβούς τοποθεσίας των τεκμηρίων και την αυτοματοποίηση της διαδικασίας απογραφής. Η εξειδικευμένη ομάδα της Uni Systems δημιούργησε τις συνθήκες για αποτελεσματική διαχείριση της συλλογής της Βιβλιοθήκης αναβαθμίζοντας παράλληλα το σύστημα ασφαλείας.
Το έργο περιλαμβάνει την επικόλληση και προγραμματισμό των RFID ετικετών με barcode σε περισσότερα από 90.000 βιβλία και CD, την εγκατάσταση πυλών ασφαλείας στις εισόδους και εξόδους, την προμήθεια RFID καρτών προς χρήση, την εγκατάσταση εξειδικευμένου εκτυπωτή για τις κάρτες χρηστών και την εκπαίδευση του προσωπικού της βιβλιοθήκης.
Το νέο σύστημα με την αυτοματοποίηση των διαδικασιών επιτρέπει την εποικοδομητική ενασχόληση του προσωπικού της Βιβλιοθήκης με το κοινό της μέσω εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δράσεων που είναι απαραίτητες για κάθε σύγχρονη δημοτική βιβλιοθήκη.
Η Uni Systems, αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Bibliotheca για την Ελλάδα, επενδύει από το 1997 στις ολοκληρωμένες λύσεις και υπηρεσίες αυτοματοποίησης Βιβλιοθηκών, Μουσείων και Ιστορικών Αρχείων έχοντας να επιδείξει σημαντικό αριθμό υλοποιήσεων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Β. Αφρικής.