28.1 C
Athens
Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Ψηφιακή υπόθεση έγιναν οι αγορές παντοπωλείου στην Ελλάδα

Το lockdown επιτάχυνε την είσοδο του Έλληνα αγοραστή στο διαδικτυακό κανάλι και για αγορές ειδών παντοπωλείου!

Η έρευνα της Nielsen που δημοσιεύει το Sepe.gr δείχνει ότι το 22% των Ελλήνων αγοραστών την περίοδο της καραντίνας ήταν νεοεισερχόμενοι στο online ecosystem, που σχετίζεται με αγορές των τεσσάρων βασικών κατηγοριών παντοπωλείου.

Η πρώτη αυτή εμπειρία με διαδικτυακό κατάστημα σουπερμάρκετ την περίοδο του lockdown, ήταν αρνητικά επιβαρυμένη, λόγω των μεγάλων διαστημάτων παραδόσεων. Ωστόσο, όπως διαπιστώνει η έρευνα, επιλέγοντας αρκετοί από τους νεοεισερχόμενους στο κανάλι να συνεχίσουν να αγοράζουν online, είχαν βελτιωμένη εμπειρία στην υπηρεσία παράδοσης, αναβαθμίζοντας σταδιακά και την συνολική αγοραστική εμπειρία.

Σήμερα, η αγοραστική εμπειρία από τα e-shops του οργανωμένου λιανεμπορίου έχει φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα και μάλιστα, αξιολογείται ελαφρώς υψηλότερα από αυτή στα φυσικά καταστήματα, με μέσο χρόνο παράδοσης τις δύο ημέρες.

Συνολικά, οι διαδικτυακές αγορές τροφίμων, προϊόντων καθαρισμού και ειδών προσωπικής περιποίησης διατήρησαν τη δυναμική τους και μετά το lockdown. Κερδίζοντας έδαφος ως το πιο συχνό κανάλι αγοράς, αντιπροσωπεύουν πλέον ποσοστό 7%, του συνόλου, με τη διείσδυση να έχει αυξηθεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

 

 

Η μετά-Covid εποχή

«Έχοντας επιστρέψει σε μια νέα κανονικότητα, γεννιούνται βασικά ερωτήματα που απασχολούν τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο, αναφορικά με το ποιες από τις αναδυόμενες αγοραστικές και καταναλωτικές συμπεριφορές ήρθαν για να μείνουν και ποιοι είναι οι αγοραστές εκείνοι, που υιοθέτησαν τις νέες συμπεριφορές», αναφέρει η έρευνα “Shopper Shifts to a New Normal”.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, η νέα κανονικότητα αύξησε την κινητικότητα στο περιβάλλον του λιανεμπορίου, με έναν στους τέσσερις αγοραστές (26%) να κάνει τις αγορές του σε νέο κατάστημα την τελευταία εβδομάδα. Ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο, ακόμα και από περιόδους, όπου στο οργανωμένο λιανεμπόριο σημειώνονταν εξαγορές αλυσίδων.

Στο μεταξύ, ένα σημαντικό ποσοστό των αγοραστών, το 38%, αναζητά πιο ενεργά προσφορές, γεγονός που υποδηλώνει μια αυξανόμενη ανησυχία για τις τιμές. Αυτή η ανησυχία υπογραμμίζει τη ζωτικής σημασίας αναθεώρηση στρατηγικών προώθησης εκ μέρους των εταιρειών.

Επιπλέον, σημαντικός είναι και ο αντίκτυπος της εμφάνισης της πανδημίας στο αγοραστικό “ταξίδι”. Μεγάλη αύξηση των “ταξιδιών” για τακτικές αγορές (εβδομαδιαίες  ή μηνιαίες)  (+153%). Μάλιστα, τα μισά (54%) από τα αγοραστικά “ταξίδια” σχετίζονται με μαζικές αγορές, σε βάρος των καθημερινών και έκτακτων αγορών.

Έλλειψη αποθεμάτων


Περισσότεροι από τους μισούς αγοραστές (56%) αντιμετώπισαν έλλειψη αποθεμάτων, το οποίο οδήγησε σε χαμένες ευκαιρίες τόσο για τους λιανοπωλητές, όσο και για τους κατασκευαστές. Οι κατηγορίες σε έλλειψη ήταν, κυρίως, αυτές που σχετίζονται με την προστασία από τον Covid:  Απολυμαντικό χεριών και αντιβακτηριδιακά οικιακά καθαριστικά  και αντιβακτηριδιακά απορρυπαντικά ρούχων.

Το ποσοστό στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, όπου ο μέσος όρος Out-of-Stock εκτινάχθηκε στο 63%, με το Ηνωμένο Βασίλειο (78%) και τη Γαλλία (71%) να έχουν τις πρώτες θέσεις.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Samsung Electronics Hellas και ο Δήμος Αμαρουσίου συνδιοργανώνουν το πρόγραμμα σεμιναρίων «Καινοτομία σε κάθε ηλικία»

Η Samsung Electronics Hellas και ο Δήμος Αμαρουσίου συνδιοργανώνουν το πρόγραμμα σεμιναρίων «Καινοτομία σε κάθε ηλικία», με στόχο την εκπαίδευση των πολιτών άνω των...

Intrakat: Σημαντική η συμβολή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών στην προστασία του περιβάλλοντος

Ιδιαίτερα σημαντική αποδεικνύεται η συμβολή της «Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών (ΜΕΑ)» στην αποκομιδή και διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, τόσο για...

H διαφορετικότητα στο εργατικό δυναμικό είναι το κλειδί της επιτυχίας

Οι εταιρείες παρουσιάζουν ένθερμα τα οφέλη της ύπαρξης ενός εργατικού δυναμικού βασισμένου στο diversity. Ωστόσο, εσωτερικά, πολλές εταιρείες καλλιεργούν κουλτούρες και συνθήκες που δεν...

Στα 590 δισ. δολάρια οι κρατικές ψηφιακές επενδύσεις το 2023

Της Νατάσας Φραγκούλη Βαριά ψηφιακή ατζέντα υλοποιούν -και- το 2023 οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Παρά τη γενική οικονομική αβεβαιότητα και τις πληθωριστικές πιέσεις, οι...

Ψηφιοποιείται η Δικαιοσύνη από 8 «δυνατά» σχήματα της αγοράς

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας, καθώς και σημαντικά ονόματα από το χώρο της πληροφορικής και των κατασκευών αναλαμβάνουν την ψηφιοποίηση...