Ψηφιακή πρόοδος ελληνικών ΜμΕ: Επιταχύνουν, αλλά μένουν πίσω από την ΕΕ

- Advertisement -

Της Νατάσας Φραγκούλη 

Με πενταπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο τρέχουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς την ψηφιακή εποχή. Ωστόσο, παρά τους επιταχυνόμενους ψηφιακούς ρυθμούς, οι ελληνικές ΜμΕ δεν καταφέρουν να ανταγωνιστούν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με όσα διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση προόδου για την Ψηφιακή Δεκαετία 2030, αν και το 2024 ήταν μια χρονιά με θετικά σημάδια για την ψηφιακή πρόοδο των ελληνικών ΜμΕ, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται αρκετά πίσω σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Πάνω από τις μισές ΜμΕ στη χώρα (53,42%) έφτασαν σε ένα τουλάχιστον βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης, ένα άλμα από το 41,21% του 2022, με εντυπωσιακό ετήσιο ρυθμό αύξησης 13,9%, πέντε φορές μεγαλύτερο από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό. Ωστόσο, παρά την πρόοδο, οι επιδόσεις της Ελλάδας απέχουν σημαντικά από τον ευρωπαϊκό στόχο. Ο μέσος όρος των ΜμΕ στην ΕΕ που έχουν φτάσει σε βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης είναι 72,91%.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της ΕΕ, η κατάσταση γίνεται πιο δυσοίωνη όταν εξετάζεται το ποσοστό των επιχειρήσεων με υψηλή ή πολύ υψηλή ψηφιακή ένταση: στην Ελλάδα, μόλις το 18,75% των ΜμΕ φτάνει σε αυτό το επίπεδο, έναντι 32,66% στην ΕΕ.

Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη αναθεωρήσει τον εθνικό στόχο που είχε τεθεί για το 2030 — να φτάσουν οι επιχειρήσεις στο 79,7% σε βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης, δηλαδή κάτω από τον αντίστοιχο στόχο της ΕΕ που είναι 90%. Ο λόγος, όπως αναφέρεται στην επικαιροποίηση του εθνικού οδικού χάρτη, είναι η ιδιομορφία του ελληνικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος: κυριαρχείται από αυτοαπασχολούμενους και πολύ μικρές επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 εργαζομένους. 

Η υιοθέτηση της ΑΙ αυξάνεται

Από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκύπτει ότι το 2024 το 9,81% των ελληνικών επιχειρήσεων έκανε χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI), σχεδόν τριπλάσιο ποσοστό σε σχέση με το 2023 (3,98%), αν και παραμένει πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 13,48%. Οι ΜμΕ στην Ελλάδα υιοθέτησαν AI σε ποσοστό 9,53%, ενώ το 24,27% των μεγάλων επιχειρήσεων έχει ήδη ενσωματώσει τέτοιες τεχνολογίες.

Το χάσμα μεταξύ των δύο ανέρχεται σε 14,74 ποσοστιαίες μονάδες (μ.μ.), αρκετά μικρότερο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό (28,53 μ.μ.). Ο εθνικός στόχος για το 2030 είναι το 32% των επιχειρήσεων να χρησιμοποιεί AI — κάτω από τον στόχο της ΕΕ (75%). 

Cloud και Ανάλυση Δεδομένων

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το 2023 δείχνουν ότι μόνο το 18,07% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα χρησιμοποιούσε υπηρεσίες cloud, έναντι 38,97% στην ΕΕ. Το 17,57% των ΜμΕ είχαν υιοθετήσει cloud, ενώ το ποσοστό για τις μεγάλες επιχειρήσεις έφτανε στο 46,56%. Το χάσμα των 28,99 μ.μ. είναι οριακά μικρότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (31,68 μ.μ.).

Αντίστοιχα, στην ανάλυση δεδομένων (data analytics), το 25% των ελληνικών επιχειρήσεων έκαναν χρήση τέτοιων εργαλείων, έναντι 33,25% στην ΕΕ. Μεταξύ των ΜμΕ, το ποσοστό ήταν 24,48%, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις έφτανε το 54,91%, δημιουργώντας διαφορά 30,43 μ.μ. (έναντι 39,72 στην ΕΕ).

Για τις τρεις τεχνολογίες μαζί (AI, cloud και data analytics), το 2023, μόλις 1 στις 3 ελληνικές επιχειρήσεις (33,52%) χρησιμοποιούσε τουλάχιστον μία από αυτές, έναντι 54,7% στην ΕΕ. Οι ΜμΕ παρουσίαζαν υιοθέτηση 32,92%, ενώ στις μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό ήταν υπερδιπλάσιο (68,11%), με χάσμα 35,19 μ.μ., σχεδόν ταυτόσημο με το ευρωπαϊκό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Τι θεωρείται καλή εικόνα τηλεόρασης;

Όταν μιλάμε για «καλή εικόνα» σε μια τηλεόραση, οι...

Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη & Kinsen: Πρώτη φορά πραγματοποίησε Πασχαλινό Bazaar 2026 με την ΕΛΕΠΑΠ...

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, εδώ και 104 χρόνια έχει...

COSMOTE TV: Απρίλιος με την 4η σεζόν του «From» και το «Dracula» με τους...

Ο Απρίλιος έρχεται στην COSMOTE TV φέρνοντας την 4η...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Το messaging γίνεται «χρυσωρυχείο» για τις ελληνικές επιχειρήσεις – Πάνω από 80% βλέπει αύξηση εσόδων

Το messaging δεν αποτελεί πλέον απλώς ένα εργαλείο επικοινωνίας,...

MVNO: Η «δεύτερη οικονομία» της κινητής τηλεφωνίας – Έσοδα 54 δισ. δολάρια έως το 2030

Η αγορά της κινητής τηλεφωνίας αλλάζει δομικά και όχι...

Novasports: Μεγάλος διαγωνισμός με θέμα την EuroLeague και έπαθλο ένα πλήρως υβριδικό SUV OMODA 5

To Novasports.gr και η OMODΑ διοργανώνουν μεγάλο διαγωνισμό με...

Skroutz: Αύξηση 23% στις παραγγελίες και παραδόσεις μία ημέρα ταχύτερα το φετινό Πάσχα

Το Skroutz, το δημοφιλέστερο marketplace στην Ελλάδα, κατέγραψε την...