«Είναι πολιτισμός να μπορείς να καταθέσεις ένα δικόγραφο ηλεκτρονικά, να μπορείς να λάβεις μια απόφαση στο email σου από τη γραμματεία του Πρωτοδικείου, να μπορεί ο πολίτης να εκδίδει από το σπίτι του πιστοποιητικά online». Με αυτή τη φράση ο δικηγόρος, Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Γιάννης Κυριακίδης, περιέγραψε -σε σχετική εκδήλωση του Επιμελητηρίου- τα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης.
Και όντως είναι πολιτισμός η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης. Και εκτός από πολιτισμό, η ένταξη του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης σε ψηφιακά μονοπάτια αποτελεί μια σίγουρη οδό για την τόνωση της ανταγωνιστικότητες της εθνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων.
Σήμερα ένα από τα πλέον καυτά προβλήματα για τους επενδυτές -εγχώριους ή από το εξωτερικό- που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα παραμένει ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης.
Με βάση την ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing Business 2020», όπως την ανέλυσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, εάν ευθυγραμμιστούν ορισμένες παράμετροι με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, όπως ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης, που σήμερα είναι στις 1.711 ημέρες, η Ελλάδα θα μπορούσε να αναρριχηθεί στην 51η θέση από την 79η ως προς την ελκυστικότητα για τους υποψήφιους επενδυτές. Η ψηφιοποίηση στην απονομή της δικαιοσύνης, εκτός από πολιτισμός, είναι και τρόπος να …ψηλώσει πόντους ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα.