Ψηφιακά «μάτια» για τη διενέργεια ελέγχων αποκτούν οι λιμενικές Αρχές

Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία τον Αύγουστο σε όλα τα λιμεναρχεία της χώρας, ενώ η χρήση του θα επεκταθεί το επόμενο έτος

- Advertisement -

Ένα ψηφιακό δίχτυ ασφαλείας στις θαλάσσιες δραστηριότητες αποκτούν οι λιμενικές Αρχές της χώρας, οι οποίες εξοπλίζονται με 155 tablets για τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων. Μέσω της αξιοποίησης των tablets, την προμήθεια των οποίων ανέλαβε και διεκπεραίωσε η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ ΑΕ), αλλάζει ο τρόπος διενέργειας των ελέγχων που πλέον θα διενεργούνται με ψηφιακά μέσα.

Τα tablets έχουν ενσωματωμένο ειδικό λογισμικό, μέσω του οποίου θα διενεργούνται όλοι οι αστυνομικοί έλεγχοι αρχικά σε επαγγελματίες θαλασσίων δραστηριοτήτων αναψυχής. Επίσης  με την ψηφιακή οδό θα διενεργούνται οι έλεγχοι σε ναυαγοσώστες, στους χώρους ευθύνης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με προοπτική την σταδιακή ενσωμάτωση και άλλων δραστηριοτήτων.

Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία τον Αύγουστο του 2020 σε όλα τα λιμεναρχεία της χώρας, ενώ η χρήση του θα επεκταθεί το επόμενο έτος. Το σύστημα ελέγχων καλύπτει την ηλεκτρονική αδειοδότηση αλλά κυρίως τον έλεγχο και τις επιθεωρήσεις αναφορικά με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας σε ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων και επαγγελματιών. Ενδεικτικά αναφέρονται η ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών, τα θαλάσσια σπορ και μέσα αναψυχής, οι πάροχοι καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχή και οι ενοικιάσεις ταχύπλοων μικρών σκαφών.

Μέχρι σήμερα, μέσω αυτού του λογισμικού έχει επιτευχθεί τόσο η ηλεκτρονική καταγραφή και ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο των θαλάσσιων σπορ και μέσων θαλάσσιας αναψυχής. Επίσης, επιτυχγάνεται η ψηφιακή παρακολούθηση τους, μέσω των ελέγχων που πραγματοποιούνται από όλες τις Λιμενικές Αρχές.

 

Ψηφιοποιημένο σύστημα

Με τον τρόπο αυτό καθιερώνεται ένα ενιαίο ψηφιοποιημένο σύστημα επιθεωρήσεων και ελέγχων, στο πλαίσιο μιας ομοιόμορφης και τυποποιημένης διαδικασίας από όλες τις Λιμενικές Αρχές της Επικράτειας. Τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. θα έχουν τη δυνατότητα μέσω του tablet να συμπληρώνουν ψηφιακά τα αντίστοιχα Φύλλα Αστυνομικού Ελέγχου (check-lists) τα οποία και δημιουργήθηκαν από τη Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας για το σκοπό αυτό.

Με την αναβάθμιση αυτή οι διαδικασίες απλουστεύονται, περιορίζεται δραστικά η γραφειοκρατία και οι έλεγχοι γίνονται στοχευμένοι, απλούστεροι, ταχύτεροι και περισσότερο αποτελεσματικοί. Επιπλέον, θα δίνεται η δυνατότητα στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Λιμενικού Σώματος καθώς και στην Κεντρική Υπηρεσία να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο όλους τους διενεργηθέντες ελέγχους και να κάνουν άμεσα τις παρεμβάσεις που απαιτούνται.

 

Παράδοση

Χθες, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, παρέδωσε τα 155 tablets στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, προκειμένου να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναπτύξει και παραχωρήσει στο Λιμενικό Σώμα η ΜΚΟ Safe Water Sports.

«Η προστασία της ανθρώπινης ζωής στις παραλίες και τις θάλασσες ήταν και είναι μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες του Υπουργείου μας», επεσήμανε ο κ. Πλακιωτάκης, και συνέχισε: «είναι απολύτως αναγκαίο να κινηθούμε γρήγορα, άμεσα, συντεταγμένα και αποτελεσματικά, έτσι ώστε να αποφύγουμε πνιγμούς και θαλάσσια ατυχήματα».

Από την πλευρά του, ο κ. Πιερρακάκης έκανε λόγο για την αναβάθμιση που φέρνει το νέο σύστημα. «Θα μειώσει τη γραφειοκρατία, επιτρέποντας στη Διοίκηση να κάνει περισσότερους ελέγχους, με περισσότερη ακρίβεια».

Ο κ. Δημήτρης Ασκούνης, πρόεδρος της ΚτΠ Α.Ε. σημείωσε ότι «δίνεται η δυνατότητα στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Λιμενικού Σώματος, καθώς και στην Κεντρική Υπηρεσία να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο όλους τους διενεργηθέντες ελέγχους και να κάνουν τις παρεμβάσεις που απαιτούνται άμεσα», ενώ ο πρόεδρος της Safe Water Sports Παναγιώτης Πασχαλάκης τίσε «Να μην επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μια ακόμη ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα».

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

ΔΕΗ: Σε τελική ευθεία το mega data center στη Δυτική Μακεδονία-Ωριμάζουν οι συζητήσεις με...

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΔΕΗ για...

Citrix Executive Leadership Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή κυριαρχία στο...

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα...

Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων από την Aegean

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα υποτροφιών υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε...

Δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων ανόδου στα προγράμματα Vodafone Full Fiber 300, 500 Mbps και 1...

Από 08/12/24 αυξάνονται αυτόματα και δωρεάν οι ονομαστικές ταχύτητες ανόδου (upload) σε όλες τις...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στα 6,37 τρισ. δολ. οι παγκόσμιες δαπάνες IT το 2026 με «καύσιμο» την AI

Η ανάγκη δημιουργίας της υπολογιστικής ισχύος που απαιτεί η...

ΔΕΗ: Βάζει φωτοβολταϊκά χωρίς αρχική επένδυση – Το νέο μοντέλο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Με τα νέα προγράμματα ΔΕΗ myEnergy SolarSmart για κατοικίες και ΔΕΗ myEnergy SolarSmart Pro για επιχειρήσεις,...

Πόσο ασφαλής είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) σήμερα; Και τι πρέπει να γνωρίζετε το 2026

Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT και το...

Φρένο στην πτωτική πορεία των πωλήσεων smartphones στην Ευρώπη

Σημάδια ανάκαμψης εμφάνισε η ευρωπαϊκή αγορά smartphones την τελευταία...

AI, cloud υπηρεσίες και γνωστά brands στο επίκεντρο των επιθέσεων phishing

Οι επιθέσεις phishing που στοχεύουν επιχειρήσεις γίνονται ολοένα πιο...