3 C
Athens
Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023

Protio: Η ελληνική startup που θέλει να ξαναχτίσει την Αθήνα

Της Νατάσας Φραγκούλη

Ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων εισάγει στην Ελλάδα η startup Protio, η οποία αν και μετρά μόλις έναν χρόνο ζωής, βάζει φιλόδοξους στόχους να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση και να ξαναχτίσει την Αθήνα, δίνοντας ζωή σε παλαιά ακίνητα.

Τα φιλόδοξα πλάνα της Protio, που αποτελεί το νέο επιχειρηματικό εγχείρημα του ιδρυτή της incrediblue, Αντώνη Φιοράκη, δεν έχουν διαφύγει της προσοχής των επενδυτών. Η startup απέσπασε ήδη την πρώτη επενδυτική ψήφο εμπιστοσύνης, συγκεντρώνοντας κεφάλαια 2 εκατ. ευρώ.

Το νέο «Rebuild-To-Rent» μοντέλο, που προτείνει η Protio και έρχεται να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση στην Ευρώπη με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο, προσέλκυσε το ενδιαφέρον ελληνικών και διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, με την Neogen Capital, η οποία επενδύει για πρώτη φορά σε ελληνική startup, να ηγείται αυτής.

Στη χρηματοδότηση συμμετέχουν ο Lars Rasmussen, επενδυτικός άγγελος και συνιδρυτής των Google Maps, τα επενδυτικά κεφάλαια της Genesis Ventures και η επενδυτική πλατφόρμα SeedBlink. Παράλληλα, στους χρηματοδότες περιλαμβάνονται και 20 επενδυτικοί άγγελοι από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ελβετία και την Ινδία.

Με τον αρχικό γύρο χρηματοδότησης (pre-seed), η Protio βγαίνει από stealth mode, ενεργοποιεί την καινοτόμα πλατφόρμα επενδύσεων σε διαμερίσματα και αποκαλύπτει μια νέα υπηρεσία, με στόχο να αλλάξει τον χώρο των ακινήτων στην Ελλάδα.

Σε tech μονοπάτια η αγορά ακινήτων

Η ομάδα της Protio διάβασε έγκαιρα την ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού της αγοράς ακινήτων. Αξιοποιώντας παλιά διαμερίσματα με σύγχρονες τεχνολογίες, μέσω της ανακαίνισης και της ενεργειακής αναβάθμισης, η Protio στοχεύει να συμβάλει ουσιαστικά στην αστική ανάπλαση των πόλεων.

Μέσω της πλατφόρμας της startup, οι ιδιοκτήτες αποκτούν τη δυνατότητα να διαθέσουν προς πώληση διαμερίσματα, λαμβάνοντας προσφορά μέσα σε μόλις 24 ώρες. Ταυτόχρονα, οι ιδιώτες έχουν την ευκαιρία να επενδύσουν σε διαμερίσματα εξασφαλίζοντας ένα νέο εισόδημα, με διαφάνεια και ασφάλεια.

Τα διαμερίσματα που βρίσκονται στο Protio.gr είναι εκτός αγοράς και διαθέσιμα αποκλειστικά μέσω της πλατφόρμας. Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων η διαδικασία είναι απλή, γρήγορη και ασφαλής και δεν περιλαμβάνει γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Μέσω της πλατφόρμας μπορούν να ζητήσουν προσφορά για να διαθέσουν προς πώληση το διαμέρισμά τους. Χάρη στην καινοτόμα τεχνολογία, η Protio αξιολογεί τις πληροφορίες και ενημερώνει εντός 24 ωρών τον ιδιοκτήτη για την αξία πώλησης.

Στη συνέχεια, η Protio με μία μόνο επίσκεψη στο ακίνητο αναλαμβάνει να διαχειριστεί όλα τα βήματα. Ο ιδιοκτήτης χρειάζεται μόνο να επικυρώσει το τελικό στάδιο της διαδικασίας.

Νέο πεδίο για τους μεσίτες

Για τους ιδιώτες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν, το μόνο που χρειάζεται είναι μέσω της πλατφόρμας να γίνουν διαπιστευμένοι επενδυτές ακινήτων και να επιλέξουν το διαμέρισμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και το επενδυτικό τους προφίλ.

Η εταιρεία στη συνέχεια αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία – από την αγορά ως την ανακαίνιση και την εύρεση ενοικιαστή. Μετά την ενοικίαση η Protio, διαχειρίζεται το διαμέρισμα και εξασφαλίζει την ενοικίαση και το εισόδημα του επενδυτή για τον πρώτο χρόνο.

Η Protio ταυτόχρονα προσφέρει και ένα νέο πεδίο δραστηριοποίησης για τους μεσίτες. Μέσω της πλατφόρμας έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη διάθεση ακινήτων προς πώληση, στην εύρεση αγοραστών και επενδυτών, καθώς και στην αναζήτηση ενοικιαστών, μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης.

Η ομάδα της Protio

Η ομάδα της Protio αποτελείται από στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της τεχνολογίας, των επενδύσεων και των ακινήτων, από εταιρείες όπως Deliveroo, Blueground, PSP Investments και άλλες.

Ηγετικά μέλη της ομάδας είναι ο Θράσος Κηπουργός, αναλαμβάνοντας το ρόλο του Head of Investments και ο Ιωάννης Τζίκας ο οποίος ανέλαβε το ρόλο του Head of Technology. Και οι δύο άφησαν πίσω τους το Λονδίνο και επέστρεψαν στην Ελλάδα για να αναλάβουν ενεργό δράση για την ανάπτυξη της Protio.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Τα Public λανσάρουν refurbished smartphones & laptops

Τα Public φέρνουν αποκλειστικά τις refurbished συσκευές “second go” που ξαναφτιάχτηκαν με αγάπη από τεχνικούς των iRepair Τα Public πρωτοπορούν προσθέτοντας μια νέα “Green” επιλογή...

Επαναληπτική ημερομηνία διεξαγωγής των θεωρητικών εξετάσεων υποψηφίων ελεγκτών ελαφρών και βαρέων οχημάτων Δημοσίων και Ιδιωτικών ΚΤΕΟ

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων  Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 θα διεξαχθούν επαναληπτικές θεωρητικές γραπτές εξετάσεις των υποψήφιων ελεγκτών οχημάτων Δημοσίων και Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, με...

LG: Τα soundbars  είναι ο απόλυτος σύμμαχος για κινηματογραφικό ήχο στο σπίτι

Με αναβαθμισμένες τεχνολογίες προσφέρουν ολοκληρωμένη εμπειρία καθαρού ήχου surround Εάν σας αρέσει να περνάτε ποιοτικό χρόνο στο σπίτι και να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας προγράμματα,...

Dell Technologies: H εξέλιξη του Concept Luna δείχνει το δρόμο για το βιώσιμο PC του μέλλοντος

Φανταστείτε ένα μέλλον όπου δεν θα πετάμε τις μεταχειρισμένες ηλεκτρονικές συσκευές που πλέον δεν χρειαζόμαστε. Αντίθετα, μεμονωμένα εξαρτήματα θα συλλέγονται για να χρησιμοποιηθούν για...

Ψηφιοποιούνται τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τι αλλάζει με το έργο των 48 εκατ. ευρώ

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Τάξη στο γενικό αρχείο του Κράτους θα βάλει ένα σημαντικό έργο που προκήρυξε η Κοινωνία της πληροφορίας με βασικό στόχο...