17.4 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Προστατεύστε τα παιδιά από το διαδικτυακό εκφοβισμό (cyberbullying) στην εποχή του COVID-19

Καθώς ο χρόνος που περνάμε μπροστά στις οθόνες αυξάνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αντίστοιχα αυξάνεται και ο κίνδυνος του διαδικτυακού εκφοβισμού – cyberbullying.

Ολόκληρες οικογένειες βρίσκονται πλέον περιορισμένες στο σπίτι, με τις περισσότερες από τις καθημερινές τους δραστηριότητες να πραγματοποιούνται μέσα από τις οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών. Ενώ είναι δύσκολο για όλους, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η νέα πραγματικότητα είναι ακόμα πιο δύσκολη για τα παιδιά, καθώς χάνουν ένα ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας ανάπτυξής τους.

Από τη στιγμή που ξυπνούν μέχρι να πέσουν για ύπνο, τα παιδιά περνάνε τη μέρα τους στον ψηφιακό κόσμο – παρακολουθούν τα μαθήματά τους στο διαδίκτυο, αλληλοεπιδρούν με τους φίλους τους στο internet, «αφομοιώνουν» μεγάλες ποσότητες περιεχομένου online και παίζουν παιχνίδια στο internet.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το να περνούν ένα τόσο μεγάλο μέρος του χρόνου τους στο διαδίκτυο δεν είναι μόνο ανθυγιεινό αλλά και επικίνδυνο, καθώς μπορεί να τα εκθέσει σε διάφορους κινδύνους, με κύριο αυτών το διαδικτυακό εκφοβισμό.

Πώς εκδηλώνεται ο διαδικτυακός εκφοβισμός;

Είναι φυσικό μετά την πανδημία και τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης ο κίνδυνος του εκφοβισμού στο διαδίκτυο να έχει αυξηθεί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της ESET, σε αντίθεση με όσα πιστεύει η πλειοψηφία, ο διαδικτυακός εκφοβισμός δεν περιορίζεται στα κοινωνικά μέσα, αλλά συχνά εμφανίζεται σε διάφορες πλατφόρμες και εκδηλώνεται μάλιστα με πολλούς τρόπους.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο διαδικτυακός εκφοβισμός θα μπορούσε φαινομενικά να δείχνει αθώος, ειδικά όταν οι δράστες καλύπτουν τις προθέσεις τους δημιουργώντας memes (διαδικτυακό μιμίδιο) με αστεία που είναι γνωστά μόνο σε αυτούς, στο υποψήφιο θύμα και σε άλλα μέλη μιας κοινής κοινωνικής ομάδας, όπως συμμαθητές ή μέλη μιας αθλητικής, κοινωνικής ή εκκλησιαστικής ομάδας και ούτω καθεξής.

Εναλλακτικά, ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να πραγματοποιείται κρυφά σε ιδιωτικές ομάδες και chat rooms, με το υλικό να διαρρέει σκόπιμα στο θύμα. Όλα αυτά καθιστούν δύσκολο τον εντοπισμό του συμβάντος. Ωστόσο, συχνά οι ”νταήδες” του κυβερνοχώρου δε σκέφτονται ότι μπορεί να γίνουν αντιληπτοί, και έτσι θα υποτιμήσουν, θα ταπεινώσουν και θα επιτεθούν δημόσια στα θύματά τους για να του προκαλέσουν μεγαλύτερη ντροπή.

Μια άλλη εστία του διαδικτυακού εκφοβισμού όπου τα παιδιά περνούν ατελείωτες ώρες είναι τα διαδικτυακά παιχνίδια. Ενώ τις περισσότερες φορές οι επιθέσεις εκδηλώνονται με τη μορφή προσβολών, γελοιοποίησης ή με βρισιές, δεν είναι ο μόνος τύπος εκφοβισμού που μπορεί να συναντηθεί σε διαδικτυακές αρένες παιχνιδιού.

Συχνά οι παίκτες θα επιλέξουν το θύμα τους και στη συνέχεια θα προσπαθήσουν να κάνουν το χρόνο που περνάει στο παιχνίδι όσο πιο ενοχλητικό γίνεται, είτε σκοτώνοντας ξανά και ξανά τους διαδικτυακούς χαρακτήρες του (avatar), είτε κάνοντας ψευδή αναφορά στην πλατφόρμα για τη συμπεριφορά του θύματος προκαλώντας την αποβολή του από το παιχνίδι. Όλα αυτά καθιστούν το παιχνίδι ανυπόφορο για το θύμα.

Πώς να αποτρέψετε ή να σταματήσετε την παρενόχληση που γίνεται online

Πρώτα απ’ όλα οι ενήλικες θα πρέπει να εντοπίσουν τα προειδοποιητικά σημάδια και να καταλάβουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί. Για να προστατέψουν τον εαυτό τους, τα παιδιά μπορεί να μειώσουν δραστικά τη χρήση των συσκευών τους, μπορεί να γίνουν κακοδιάθετα ή ακόμη και να διαγράψουν τους λογαριασμούς τους και να δημιουργήσουν νέους.

Επιπλέον, δε θα πρέπει να περιμένετε να προκύψει συμβάν διαδικτυακού εκφοβισμού για να ασχοληθείτε με το θέμα. Οι γονείς θα πρέπει να συζητήσουν εκ των προτέρων με τα παιδιά τους για το διαδικτυακό εκφοβισμό και για άλλες παγίδες του διαδικτύου. Τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να εμπιστεύονται τους γονείς και τους δασκάλους τους και να συζητάνε μαζί τους τα προβλήματά τους. Ένα καλό μέτρο προστασίας είναι η χρήση προγραμμάτων γονικού ελέγχου (parental control) ώστε οι γονείς να ελέγχουν τι κάνουν τα παιδιά τους στο internet, αν και ορισμένοι μπορεί να το θεωρούν παραβίαση της προσωπικής ζωής των παιδιών τους.

Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι σε κανέναν δεν αξίζει ο εκφοβισμός και ότι εάν βλέπουν ότι κάποιος παρενοχλείται, δεν πρέπει να παραμένουν σιωπηλοί, αλλά θα πρέπει να μιλήσουν και να το αναφέρουν σε έναν υπεύθυνο ενήλικα. Είναι επίσης σημαντικό να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σχετικά με το πώς να αναφέρουν κάποιο περιστατικό και πώς μπορούν να κρατήσουν αρχείο με στιγμιότυπα από την οθόνη τους (screenshots) και αποδεικτικά στοιχεία για περιπτώσεις διαδικτυακού εκφοβισμού που έχουν βιώσει από πρώτο χέρι ή έχουν δει ότι πραγματοποιούνται εναντίον κάποιου άλλου. Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζουν τα διάφορα εργαλεία που παρέχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι πλατφόρμες παιχνιδιών για την αναφορά τέτοιων συμβάντων.

Ενδεικτικά, στην Ελλάδα προσφέρει συμβουλές, επαφές και υποστήριξη για θύματα εκφοβισμού το saferinternet4kids.gr

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η μεγάλη γιορτή του γαλλόφωνου κινηματογράφου στην Ελλάδα με την υποστήριξη της NOVA

Η NOVA, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υποστήριξε το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 29...

SoftOne: Η πρώτη ελληνική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνεται στην πλατφόρμα SHOPRANOS

Η SoftOne, οδηγώντας για ακόμα μια φορά τις εξελίξεις στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού και των cloud εφαρμογών, ανακοινώνει ότι το SHOPRANOS  γίνεται η...

Άνδρες και γυναίκες: Οι διαφορές ως προς τον έλεγχο και την παρακολούθηση των έξυπνων συσκευών

Η νέα παγκόσμια έρευνα της Kaspersky "The smart home of almost everything: From the fridge to TV, how we’ll embrace the year of the virtual assistant...

Με 10,6% θα τρέξουν οι επενδύσεις για κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη το 2023

  της Νατάσας Φραγκούλη Οι αυξανόμενες ανάγκες ασφάλειας, οι νέοι κανονισμοί και ο κλιμακούμενος κίνδυνος επιθέσεων ransomware λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης συνεχίζουν να οδηγούν...

Στην Profile το έργο αναβάθμισης του συστήματος τήρησης αρχείων των Δικαστηρίων

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ακόμα ένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Κοινωνία της Πληροφορίας αποφάσισε ότι ανάδοχος του έργου «Αναβάθμιση...