24.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Προσοχή στο Διαδίκτυο: Το 25% των παιδιών έχει δεχθεί παρενόχληση – Tο 50% συνομιλεί με αγνώστους

Ένα στα τέσσερα παιδιά έχει λάβει προσωπικές φωτογραφίες άλλων και έχει δεχτεί διαδικτυακή παρενόχληση, ενώ ένα στα δύο συνομιλεί με αγνώστους και κάνει φίλους μέσω Διαδικτύου. Ένα στα τέσσερα παιδιά έχει συναντήσει ρητορική μίσους στο Διαδίκτυο και ένα στα εννιά παιδιά έχει πέσει θύμα διαδικτυακής απάτης.

Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά για τους online κινδύνους στους οποίους είναι εκτεθειμένα τα παιδιά και καταδεικνύουν ότι η ενημέρωση και η εκπαίδευση θα πρέπει να είναι συνεχείς για την ασφάλεια των ανηλίκων στο internet.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας για τις διαδικτυακές συνήθειες σε 5000 μαθητές ηλικίας 12-18 ετών με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2022 που πραγματοποίησε το Νοέμβριο – Δεκέμβριο 2021 το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, τα παιδιά και οι νέοι φαίνεται ότι δε διστάζουν να μπλοκάρουν (block) κάποιον ή κάτι που τους έχει αναστατώσει στο Διαδίκτυο και το αισθάνονται σαν απειλή κυβερνοασφάλειας, αλλά δεν προχωράνε τόσο εύκολα σε καταγγελία (report).

Sexting

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η πρακτική της ανταλλαγής πολύ προσωπικών φωτογραφιών (sexting) μεταξύ των εφήβων εμφανίζεται ιδιαίτερα διαδεδομένη, καθώς 1 στα 4 παιδιά έχει δεχτεί προσωπικές φωτογραφίες κάποιου άλλου και το 6% παραδέχεται ότι έχει στείλει προσωπικές φωτογραφίες.

Αυτή η τάση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι νέοι δεν ενδιαφέρονται και πολύ για το πως διαμορφώνεται η διαδικτυακή τους φήμη από όσα ανεβάζουν στο Διαδίκτυο, είναι ένα πολύ ανησυχητικό στοιχείο. Η διαδικτυακή φήμη δεν απασχολεί το 53% των παιδιών και επιπρόσθετα ένα 23% απαντά «δεν ξέρω».

Hate speech στο Διαδίκτυο

Μια άλλη τάση που φαίνεται να κερδίζει διαρκώς έδαφος τα τελευταία χρόνια είναι η εμφάνιση του μισαλλόδοξου λόγου στο διαδίκτυο (ρητορική μίσουςhate speech). Το 34% των παιδιών δηλώνει ότι έχει συναντήσει μισαλλόδοξο λόγο στο Διαδίκτυο.

Όσον αφορά στο cyberbullying, το 6% δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού με τα κορίτσια να υπερτερούν σε αριθμό από τα αγόρια και 13% έχει γίνει μάρτυρας εκφοβισμού. Από τα παιδιά που έχουν παρατηρήσει να εκφοβίζεται κάποιος φίλος/γνωστός τους το ενθαρρυντικό είναι ότι η πλειοψηφία δεν αδιαφόρησε αλλά προσπάθησε να στηρίξει το θύμα ιδιωτικά όμως, μόνο ένα μικρό ποσοστό απευθύνθηκε σε κάποιον ενήλικα.

Παρά το γεγονός ότι τα παιδιά θεωρούν την αποκάλυψη των προσωπικών δεδομένων και την επαφή με αγνώστους τους δυο μεγαλύτερους κινδύνους στο διαδίκτυο, την ίδια ώρα ένα στα δυο παιδιά συνομιλεί με αγνώστους και κάνει φίλους μέσω διαδικτύου!

Το ένα τέταρτο των παιδιών προσεγγίστηκε με κακόβουλο σκοπό

Ένα στα 4 παιδιά δηλώνει ότι κάποια στιγμή στο Διαδίκτυο κάποιος το προσέγγισε με κακόβουλο σκοπό. Από αυτά το 3% έπιασε κουβέντα μαζί του για να δει τις προθέσεις του.

Ένα άλλο στοιχείο στο οποίο θα πρέπει να δοθεί έμφαση είναι ότι αν κάτι συμβεί στο Διαδίκτυο:

  • το 62% των παιδιών θα ζητήσει βοήθεια από τους γονείς του,
  • το 21% από κάποιον φίλο,
  • το 13% θα το αντιμετωπίσει χωρίς να ζητήσει βοήθεια και
  • μόνο το 4% θα απευθυνθεί σε κάποιον εκπαιδευτικό.

Θύμα απάτης έχει πέσει το 10% των παιδιών που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, ενώ ένα στα δυο παιδιά χρησιμοποιούν antivirus στις συσκευές τους.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Honda Marine: Σε παγκόσμια πρεμιέρα η BF350, o πρώτος κινητήρας Honda V8

Σε παγκόσμια πρεμιέρα, η Honda Marine παρουσίασε τον πρώτο της V8 εξωλέμβιο κινητήρα, την BF350, στη Διεθνή Έκθεση Σκαφών της Γένοβας. Μέσω μιας σειράς εξαιρετικών...

Στον ΟΛΘ οδεύει το λιμάνι του Βόλου – Προτιμητέος επενδυτής από το ΤΑΙΠΕΔ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση προχώρησε στην αποσφράγιση των τεσσάρων δεσμευτικών προσφορών που υποβλήθηκαν στον...

Μην “ψαρώνετε”: 10 βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε αφού κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο ηλεκτρονικού ψαρέματος

Μπορεί να αισθανθείτε ντροπή ή ακόμα και ανησυχία αν τσιμπήσετε το δόλωμα και κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο ηλεκτρονικού "ψαρέματος", αλλά αυτού του είδους...

Από τον καναπέ τους κάνουν αγορές 8 στους 10 Έλληνες

Ψήφο εμπιστοσύνης στις online αγορές δίνουν οι Έλληνες καταναλωτές, με την πανδημία και την ψηφιοποίηση που έφερε μαζί της να λειτουργούν ως θρυαλλίδα για...

Οριστικός ανάδοχος για την επόμενη γενιά του Δικτύου Δημόσιου Τομέα

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Την .. επόμενη γενιά (Next Gen) του Δικτύου Δημοσίου Τομέα θα σχεδιάζει η κοινοπραξία ERNST & YOUNG AE ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ...