13.8 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

Προς Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία κοιτούν οι κορυφαίοι παίκτες της αγοράς υπολογιστών

 

 

γράφει η Νατάσα Φραγκούλη

 

Στις πωλήσεις υπολογιστών προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προσβλέπει η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών της Δυτικής Ευρώπης στον δρόμο προς την ανάκαμψή της από το παρατεταμένο τέλμα στο οποίο βρίσκεται. «Αγορές, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο των κορυφαίων κατασκευαστών, που αναζητούν θύλακες ανάπτυξης».

Με αυτό τον τρόπο η διεθνής εταιρεία ερευνών Canalys -σε ειδικό report της- περιγράφει το μέλλον της αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών στη Δυτική Ευρώπη, εκτιμώντας ότι οι μικρότερες αγορές είναι αυτές, που μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες ανάπτυξης σε μια αγορά που βρίσκεται σε πτώση, αλλά αρχίζει να βλέπει …φως στο τούνελ.

Σε ανάλυσή της για τη δυτικο-ευρωπαϊκή αγορά PCs, η διεθνής εταιρεία εξηγεί ότι, στη σημερινή χρονική συγκυρία, η ανάκαμψη των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών μπορεί να προέλθει κατά κύριο λόγο από τις συσκευές για επαγγελματική χρήση. Και αυτό γιατί οι καταναλωτές περιορίζουν πλέον τους προϋπολογισμούς τους και τους ανακατευθύνουν προς πιο ανελαστικές δαπάνες.

Αντίθετα, οι εταιρείες και δη οι μικρομεσαίες δεν έχουν επιλογή από το να επιβιβαστούν άμεσα στο τρένο του ψηφιακού μετασχηματισμού και αυτό προϋποθέτει υπολογιστικά συστήματα, μια δαπάνη που πλέον γίνεται ανελαστική για τις Μμε. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ για το σύνολο του 2023 το πρόσημο στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην αγορά της Δυτικής Ευρώπης θα είναι αρνητικό, οι πωλήσεις προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής αναμένεται να αυξηθούν κατά 16% το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

 

Κοιτάξτε προς Ελλάδα

 

Υπό αυτό το σκεπτικό, η Canalys εξηγεί ότι αγορές όπως αυτές της Γερμανίας, της Γαλλίας ή της Ελβετίας, που κατά κύριο λόγο οι επιχειρήσεις είναι μεγάλες, δεν προσφέρουν επί του παρόντος μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης. Αντίθετα, αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα, όπου κυριαρχούν οι μικρές και μεσαίες εταιρείες μπορούν να προσφέρουν για τους κορυφαίους κατασκευαστές θύλακες ανάπτυξης των πωλήσεών τους.

Στην Ελλάδα, πάντως, όπως και στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, το πρώτο εξάμηνο του 2023 σημειώθηκε μείωση στις πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών, καθώς ο  αυξημένος πληθωρισμός,  κυρίως  σε  είδη  πρώτης  ανάγκης,  αλλά  και  η  παρατεταμένη  εκλογική  περίοδος,  συντέλεσαν  σε  περιορισμό  της καταναλωτικής  δαπάνης. Εντούτοις η αγορά προσβλέπει σε σταθεροποίηση το δεύτερο εξάμηνο του έτους, λόγω και της παραδοσιακά αυξημένης κινητικότητας την περίοδο των εορτών.

 

Στροφή στα μεταχειρισμένα

 

Η έρευνα της Canalys δείχνει ότι οι πωλήσεις υπολογιστών στη Δυτική Ευρώπη (επιτραπέζιοι υπολογιστές, φορητοί υπολογιστές και σταθμοί εργασίας) μειώθηκαν κατά 17% από έτος σε έτος σε 10,5 εκατομμύρια μονάδες το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Αυτό, ωστόσο, συνιστά βελτίωση από το προηγούμενο τρίμηνο, όταν οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 37%.

Η τελευταία πρόβλεψη για την αγορά υπολογιστών της Canalys δείχνει ότι η αγορά βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, με την πτώση για το τρέχον έτος να περιορίζεται στο 13% για τους υπολογιστές και στο 14% για τα tablets.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της αγοράς υπολογιστών στη Δυτική Ευρώπη, που αρχίζει να γίνεται αρκετά ευδιάκριτο, είναι η στροφή των επιχειρήσεων προς μεταχειρισμένες συσκευές (ανακατασκευασμένες ή επισκευασμένες), Δημοσκόπηση της Canalys σε συνεργάτες καναλιού τον Αύγουστο του 2023 δείχνει ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των διανομέων στην περιοχή της Ευρώπης προσφέρουν ανακατασκευασμένες συσκευές.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές πρόκειται για ένα ανερχόμενο τμήμα της αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών, το οποίο πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι κορυφαίοι παίκτες της αγοράς των PCs.

 

 

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Δωρεάν απεριόριστα data για τα Χριστούγεννα από τη Vodafone

Οι ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η Vodafone προσφέρει σε όλους τους συνδρομητές της δωρεάν απεριόριστα data για 10 ημέρες για να απολαύσουν απεριόριστο...

Αναστάσιος Αρανίτης: Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024

Το μεγάλο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024 ώστε να εισέλθει σε διαδικασία έναρξης λειτουργίας, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Intrakat,...

Δωρεάν εκπαίδευση 1000 ατόμων από τη Microsoft & το ReGeneration

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης είναι εδώ: η Microsoft σε συνεργασία με το ReGeneration εκπαιδεύει και πιστοποιεί δωρεάν 1.000 άτομα από όλη τη χώρα...

Χριστούγεννα 2023: Η μαγεία να μοιράζεσαι ξεκινά στα Public!

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο φωτεινή περίοδος του χρόνου που σημαίνει ανάγκη για μεγαλύτερη προσφορά, περισσότερα χαμόγελα και αληθινές αγκαλιές με τα αγαπημένα μας...

ADAPTIT: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και διεύρυνση των συνεργασιών

Την πορεία της ADAPTIT το τελευταίο έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου διεύρυνε σημαντικά το πελατολόγιο και τις συνεργασίες της, καθώς και τα σχέδιά...