21.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δάνειων

 • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Ανάπτυξη νέων χρηματοπιστωτικών προϊόντων σε on-line περιβάλλον, καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και καταστολή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας είναι μόνο κάποια από τα οφέλη του έργου «SUB2. Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης και Οργάνωσης Επιχειρησιακών Λειτουργιών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων» που προκηρύχθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Ο διαγωνισμός της ΚτΠ εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου έργου ψηφιακού μετασχηματισμού του ΤΠ&Δ και έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Η συνολική εκτιμώμενη αξία σύμβασης 4.260.000,00 € μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ , προϋπολογισμός με ΦΠΑ: 5.282.400,00 €, ΦΠΑ 24%: 1.022.400,00 €

Αντικείμενο της σύμβασης

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η υλοποίηση ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος που θα υποστηρίζει τις διαδικασίες Διαχείρισης και Οργάνωσης των Επιχειρησιακών Λειτουργιών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Στόχοι του έργου είναι η διευκόλυνση της αλληλεπίδρασης των συναλλασσόμενων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών Προσώπων με τα στελέχη του Ταμείου, η αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων από την διοίκηση του, καθώς και η βέλτιστη διεκπεραίωση των διαδικασιών του.

Αποβλέπει, επίσης, στην ανάπτυξη νέων χρηματοπιστωτικών προϊόντων σε on-line περιβάλλον, στην καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και στην καταστολή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Επιπλέον το προς ανάπτυξη Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα θα παρέχει διασύνδεση με τρίτα συστήματα και αρμόδιους φορείς και θα υποστηρίζει μια πελατοκεντρική διαχείριση των διαδικασιών του Ταμείου.

Πιο συγκεκριμένα το προς ανάπτυξη Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα θα υποστηρίζει τα ακόλουθα επιμέρους συστήματα που αντικατοπτρίζουν τις κύριες διευθύνσεις και λειτουργίες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων:

 1. Σύστημα Καταθετικών και Ταμειακών Λειτουργιών
 2. Σύστημα Δανείων Φυσικών & Νομικών Προσώπων
 3. Σύστημα Εκκαθάρισης Απαλλοτριώσεων
 4. Σύστημα Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Δικογράφων
 5. Σύστημα Είσπραξης Εσόδων και Διοικητικής Εκτέλεσης

Αναμενόμενα Οφέλη

Τα αναμενόμενα οφέλη από την υλοποίηση του εν λόγω έργου εμπίπτουν τόσο στον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης, της οργάνωσης και της λειτουργίας του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, όσον αφορά στις επιχειρησιακές λειτουργίες του όπως η διαχείριση Δανείων, Δικογράφων, Απαλλοτριώσεων κ.α., όσο και στην βελτίωση των καταθετικών και ταμειακών υπηρεσιών που λαμβάνουν οι συναλλασσόμενοι/πελάτες του. Πιο αναλυτικά αναμένεται:

 • Άμεση και πληρέστερη ενημέρωση στους πελάτες-συναλλασσόμενους σχετικά με τις καταθετικές και ταμειακές τους υποθέσεις, τα διαθέσιμα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, και την πορεία των αιτημάτων τους προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
 • Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
 • Διαλειτουργικότητα μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και συστημάτων ώστε να μην χρειάζεται να προσκομίζονται έγγραφα ή/και στοιχεία στα καταστήματα του Ταμείου Παρακαταθηκών επιταχύνοντας τις διαδικασίες.
 • Ελαχιστοποίηση της ανάγκης φυσικής παρουσίας του ενδιαφερόμενου σε μία ή και περισσότερες υπηρεσίες.
 • Αυτοματοποίηση της διεργασίας εκκαθάρισης απαλλοτριώσεων, οργάνωσης δικογράφων σε φακέλους υποθέσεων και δημιουργίας ψηφιακά υπογεγραμμένων εγγράφων.
 • Αποτελεσματική κατάρτιση-εκτέλεση συμβάσεων και παρακολούθηση εξέλιξης δικάσιμων και διαδικασιών δημοπράτησης.

Συνολικά όλα τα παραπάνω συντελούν στην πληροφόρηση προς όλους τους συναλλασσόμενους με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, και κατ’ επέκταση σε πιο αποδοτική λήψη αποφάσεων και βελτίωση των επιχειρησιακών λειτουργιών του.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το HUAWEI Mate X3 ανοίγει το δρόμο για τη νέα εποχή στα foldable smartphones

Η Huawei λάνσαρε στην Ελλάδα το νέο HUAWEI Mate X3 - το εξαιρετικά ελαφρύ και λεπτό, quad-curve, αναδιπλούμενο smartphone με μεγάλη οθόνη. Το HUAWEI Mate...

Το e-shop.gr συνεργάζεται με τη BOX NOW

Η ταχύτατη εξυπηρέτηση του καταναλωτή είναι προτεραιότητα για το e-shop.gr που αναζητά συνεχώς τρόπους να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής! Η συνεργασία του με...

Απλά Ψηφιακά 97: Οι Πλειάδες και η ελληνική καινοτομία στο IoT (Σπ. Μαζαράκης), οι ψηφιακές εκλογές και τα νέα 5G projects

Τα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα του IoT, καθώς και την φιλοσοφία πίσω από την δημιουργία του cluster καινοτομίας Πλειάδες του ομίλου Quest...

Public και MediaMarkt μαζί στο «Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή 2023»

Public και MediaMarkt, μαζί στέκονται στο πλευρό των καταναλωτών και προσφέρουν χρήσιμες ecoliving συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι. Συμμετέχουν ΜΑΖΙ στον 3ο κύκλο...

Η Startup Pathways ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Η Startup Pathways και το πρόγραμμα Real Time Graduates του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα Startups in Shipping το Σάββατο, 27 Μαΐου...