23.8 C
Athens
Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021

Πόσοι ενδιαφέρονται για τη Wind;

  • Γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς

Ένα σίριαλ από τα παλιά είναι πολύ πιθανό να μας απασχολήσει εκ νέου. Ο λόγος για τα σενάρια πώλησης της Wind Ελλάς, για την οποία οι πληροφορίες θέλουν τους ενδιαφερόμενους να είναι περισσότεροι του  ενός.

Η αίσθηση ότι ενδιαφέρεται μόνο η United Group, ο όμιλος που έχει αποκτήσει στη χώρα μας τη Nova, πρώην Forthnet, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δεν αποκλείεται λοιπόν, να δούμε μία ενδιαφέρουσα «μάχη». Αν και το πιθανότερο είναι αυτή η «μάχη» να πραγματοποιηθεί προς το τέλος του 2021 ή το 2022.

Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η United Group και η BC Partners, η οποία είναι ο βασικός μέτοχος της, είναι μεν το φαβορί, αλλά ακόμη δεν έχουμε φθάσει στο σημείο να μιλάμε ότι η συμφωνία είναι τόσο κοντά στο κλείσιμο της ώστε να διεξάγεται ενδελεχής οικονομικός και τεχνικός έλεγχος (due diligence). Βέβαια, η πληροφορία περί due diligence έκανε την εμφάνιση της, αλλά παρατηρητές της αγοράς εκτιμούν ότι ενδεχομένως να ήταν μία προσπάθεια της BC Partners να δείξει στους υπόλοιπους διεκδικητές ότι είναι πολύ κοντά σε επίτευξη συμφωνίας.

Υψηλό τίμημα

Σε κάθε περίπτωση, οι βασικοί μέτοχοι της Wind Ελλάς, τα funds Golden Tree Asset Management και Cyrus Capital Partners, έχουν ουσιαστικά πάρει «πίσω» τα χρήματα που έχουν επενδύσει μέχρι τώρα μέσω επιστροφής κεφαλαίου, αλλά και από την πώληση του παθητικού εξοπλισμού του δικτύου κινητής στην Vantage Towers. Υπό αυτά τα δεδομένα, είναι στη θέση να ζητούν ένα αρκετά υψηλό τίμημα, το οποίο μπορεί και να κινείται στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ.

Πάντως, η υπάρχουσα εκτίμηση είναι πως πολύ δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε διάφορα σενάρια να πέφτουν στο τραπέζι.

Το πλεονέκτημα της United Group είναι οι συνέργιες που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών σε διάφορα επίπεδα, καθώς ένα σχήμα Nova – Wind θα δημιουργούσε τον δεύτερο μεγαλύτερο «παίκτη» στη σταθερή τηλεφωνία, μετά τον ΟΤΕ, και θα ήταν σε θέση να ενισχύσει σημαντικά το μερίδιο του στην αγορά της κινητής.

Για τη United Group η απόκτηση της Wind έχει τη δική της σημασία. Αφενός γιατί θα ενισχύσει την παρουσία της στην ελληνική αγορά και αφετέρου γιατί θα δυναμώσει αρκετά τον όμιλο.

Πιθανή αποεπένδυση

Άλλωστε, σύμφωνα με παρατηρητές της αγοράς, η BC Partners κάποια στιγμή θα πρέπει να αποεπενδύσει από τη United. Αυτό συνεπάγεται είτε πώληση του μεριδίου της  σε άλλο fund ή σε στρατηγικό επενδυτή, είτε μέσω της εισαγωγής της εταιρείας σε κάποιο χρηματιστήριο.

Σε κάθε περίπτωση, στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά έχει αποδειχθεί πολλάκις στο παρελθόν ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο και οι εκπλήξεις είναι πολλές. Και δεν αποκλείεται να το δούμε και σε αυτή την υπόθεση.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και η Google Arts & Culture ψηφιοποιούν το πρόγραμμα «ΜΟΡΙΑΣ ‘21»

200 έργα τέχνης και 5 εκθέματα για τον εορτασμό της 200ης επετείου της Ελληνικής Επανάστασης στην Πελοπόννησο είναι τώρα διαθέσιμα στο artsandculture.google.comΜε την ευκαιρία...

Οι τράπεζες συμβουλεύουν: 6 βήματα για προστατευτείτε από διαδικτυακές απάτες

Όλοι - οι σχεδόν όλοι - με τον έναν ή τον άλλο τρόπο χρησιμοποιούμε τα ψηφιακά κανάλια. Για τον λόγο αυτόν προτεραιότητά μας πρέπει...

Η Honda αποκαλύπτει το νέο Σύστημα Ασφάλειας και Υποστήριξης Οδηγού Honda SENSING 360

Η Honda Motor Co., Ltd. αποκάλυψε το νέο σύστημα ασφάλειας και υποστήριξης οδηγού Honda SENSING 360 που καταργεί τα τυφλά σημεία γύρω από το...

Γ. Κωνσταντινίδης: «Με την τεχνολογία η χώρα μπορεί να αλλάξει πίστα»

 - Τη σημασία της ταχύτητας στην υλοποίηση των έργων και των στόχων προς την ψηφιακή μετάβαση από όλους τους φορείς της αγοράς, υπογράμμισε ο...

Σε λειτουργία το daktylios.gov.gr για τα φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα

Ψηφιακά μέσω του daktylios.gov.gr μπορούν οι πολίτες να εκδίδουν το ειδικό σήμα για την ελεύθερη κυκλοφορία στον δακτύλιο της Αθήνας για τα φιλικά προς το περιβάλλον...