12.9 C
Athens
Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Πόσοι ενδιαφέρονται για τη Wind;

  • Γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς

Ένα σίριαλ από τα παλιά είναι πολύ πιθανό να μας απασχολήσει εκ νέου. Ο λόγος για τα σενάρια πώλησης της Wind Ελλάς, για την οποία οι πληροφορίες θέλουν τους ενδιαφερόμενους να είναι περισσότεροι του  ενός.

Η αίσθηση ότι ενδιαφέρεται μόνο η United Group, ο όμιλος που έχει αποκτήσει στη χώρα μας τη Nova, πρώην Forthnet, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δεν αποκλείεται λοιπόν, να δούμε μία ενδιαφέρουσα «μάχη». Αν και το πιθανότερο είναι αυτή η «μάχη» να πραγματοποιηθεί προς το τέλος του 2021 ή το 2022.

Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η United Group και η BC Partners, η οποία είναι ο βασικός μέτοχος της, είναι μεν το φαβορί, αλλά ακόμη δεν έχουμε φθάσει στο σημείο να μιλάμε ότι η συμφωνία είναι τόσο κοντά στο κλείσιμο της ώστε να διεξάγεται ενδελεχής οικονομικός και τεχνικός έλεγχος (due diligence). Βέβαια, η πληροφορία περί due diligence έκανε την εμφάνιση της, αλλά παρατηρητές της αγοράς εκτιμούν ότι ενδεχομένως να ήταν μία προσπάθεια της BC Partners να δείξει στους υπόλοιπους διεκδικητές ότι είναι πολύ κοντά σε επίτευξη συμφωνίας.

Υψηλό τίμημα

Σε κάθε περίπτωση, οι βασικοί μέτοχοι της Wind Ελλάς, τα funds Golden Tree Asset Management και Cyrus Capital Partners, έχουν ουσιαστικά πάρει «πίσω» τα χρήματα που έχουν επενδύσει μέχρι τώρα μέσω επιστροφής κεφαλαίου, αλλά και από την πώληση του παθητικού εξοπλισμού του δικτύου κινητής στην Vantage Towers. Υπό αυτά τα δεδομένα, είναι στη θέση να ζητούν ένα αρκετά υψηλό τίμημα, το οποίο μπορεί και να κινείται στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ.

Πάντως, η υπάρχουσα εκτίμηση είναι πως πολύ δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε διάφορα σενάρια να πέφτουν στο τραπέζι.

Το πλεονέκτημα της United Group είναι οι συνέργιες που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών σε διάφορα επίπεδα, καθώς ένα σχήμα Nova – Wind θα δημιουργούσε τον δεύτερο μεγαλύτερο «παίκτη» στη σταθερή τηλεφωνία, μετά τον ΟΤΕ, και θα ήταν σε θέση να ενισχύσει σημαντικά το μερίδιο του στην αγορά της κινητής.

Για τη United Group η απόκτηση της Wind έχει τη δική της σημασία. Αφενός γιατί θα ενισχύσει την παρουσία της στην ελληνική αγορά και αφετέρου γιατί θα δυναμώσει αρκετά τον όμιλο.

Πιθανή αποεπένδυση

Άλλωστε, σύμφωνα με παρατηρητές της αγοράς, η BC Partners κάποια στιγμή θα πρέπει να αποεπενδύσει από τη United. Αυτό συνεπάγεται είτε πώληση του μεριδίου της  σε άλλο fund ή σε στρατηγικό επενδυτή, είτε μέσω της εισαγωγής της εταιρείας σε κάποιο χρηματιστήριο.

Σε κάθε περίπτωση, στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά έχει αποδειχθεί πολλάκις στο παρελθόν ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο και οι εκπλήξεις είναι πολλές. Και δεν αποκλείεται να το δούμε και σε αυτή την υπόθεση.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Απονομή υποτροφιών Cosmote αξίας άνω των €500.000 σε 30 πρωτοετείς φοιτητές για τις σπουδές τους

Σε 30 πρωτοετείς φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων απονεμήθηκαν οι Υποτροφίες COSMOTEσυνολικής αξίας άνω των €500.000 για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Το Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE, που συμπληρώνει είκοσι δύο χρόνια, παρέχει οικονομική ενίσχυση για όλα...

Η Revolut κυκλοφορεί τα RevPoints στην Ελλάδα, το πρώτο της πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών

Η Revolut, η διεθνής υπερ-εφαρμογή χρηματοοικονομικών με πάνω από 35 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, ανακοινώνει σήμερα την κυκλοφορία των «RevPoints», ένα πρόγραμμα επιβράβευσης σε πόντους....

33η εθελοντική αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος OKTABIT & χριστουγεννιάτικο παζάρι για το «Χαμόγελο του Παιδιού»

H ΟΚΤΑΒΙΤ για ακόμα μια χρονιά λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα διοργανώνει 2 δράσεις αλληλεγγύης και προσφοράς και με χαρά προσκαλεί τους συνεργάτες της...

Βραβεία για 27 καινοτόμες ευρωπαϊκές εταιρείες στον Μεγάλο Τελικό του EIT Jumpstarter

Με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες με καινοτόμες ιδέες πραγματοποιήθηκε ο φετινός Μεγάλος Τελικός του EIT Jumpstarter στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν περισσότερες από 50...

Ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ευρώπη έρμαιο των χάκερ λόγω έλλειψης προϋπολογισμού

Το 14% των εταιρειών στην Ευρώπη έχει βιώσει περιστατικά στον κυβερνοχώρο λόγω ανεπαρκών επενδύσεων στον τομέα τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κατασκευαστικός κλάδος ήρθε...