21.4 C
Athens
Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Πόσοι ενδιαφέρονται για τη Wind;

  • Γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς

Ένα σίριαλ από τα παλιά είναι πολύ πιθανό να μας απασχολήσει εκ νέου. Ο λόγος για τα σενάρια πώλησης της Wind Ελλάς, για την οποία οι πληροφορίες θέλουν τους ενδιαφερόμενους να είναι περισσότεροι του  ενός.

Η αίσθηση ότι ενδιαφέρεται μόνο η United Group, ο όμιλος που έχει αποκτήσει στη χώρα μας τη Nova, πρώην Forthnet, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δεν αποκλείεται λοιπόν, να δούμε μία ενδιαφέρουσα «μάχη». Αν και το πιθανότερο είναι αυτή η «μάχη» να πραγματοποιηθεί προς το τέλος του 2021 ή το 2022.

Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η United Group και η BC Partners, η οποία είναι ο βασικός μέτοχος της, είναι μεν το φαβορί, αλλά ακόμη δεν έχουμε φθάσει στο σημείο να μιλάμε ότι η συμφωνία είναι τόσο κοντά στο κλείσιμο της ώστε να διεξάγεται ενδελεχής οικονομικός και τεχνικός έλεγχος (due diligence). Βέβαια, η πληροφορία περί due diligence έκανε την εμφάνιση της, αλλά παρατηρητές της αγοράς εκτιμούν ότι ενδεχομένως να ήταν μία προσπάθεια της BC Partners να δείξει στους υπόλοιπους διεκδικητές ότι είναι πολύ κοντά σε επίτευξη συμφωνίας.

Υψηλό τίμημα

Σε κάθε περίπτωση, οι βασικοί μέτοχοι της Wind Ελλάς, τα funds Golden Tree Asset Management και Cyrus Capital Partners, έχουν ουσιαστικά πάρει «πίσω» τα χρήματα που έχουν επενδύσει μέχρι τώρα μέσω επιστροφής κεφαλαίου, αλλά και από την πώληση του παθητικού εξοπλισμού του δικτύου κινητής στην Vantage Towers. Υπό αυτά τα δεδομένα, είναι στη θέση να ζητούν ένα αρκετά υψηλό τίμημα, το οποίο μπορεί και να κινείται στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ.

Πάντως, η υπάρχουσα εκτίμηση είναι πως πολύ δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε διάφορα σενάρια να πέφτουν στο τραπέζι.

Το πλεονέκτημα της United Group είναι οι συνέργιες που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών σε διάφορα επίπεδα, καθώς ένα σχήμα Nova – Wind θα δημιουργούσε τον δεύτερο μεγαλύτερο «παίκτη» στη σταθερή τηλεφωνία, μετά τον ΟΤΕ, και θα ήταν σε θέση να ενισχύσει σημαντικά το μερίδιο του στην αγορά της κινητής.

Για τη United Group η απόκτηση της Wind έχει τη δική της σημασία. Αφενός γιατί θα ενισχύσει την παρουσία της στην ελληνική αγορά και αφετέρου γιατί θα δυναμώσει αρκετά τον όμιλο.

Πιθανή αποεπένδυση

Άλλωστε, σύμφωνα με παρατηρητές της αγοράς, η BC Partners κάποια στιγμή θα πρέπει να αποεπενδύσει από τη United. Αυτό συνεπάγεται είτε πώληση του μεριδίου της  σε άλλο fund ή σε στρατηγικό επενδυτή, είτε μέσω της εισαγωγής της εταιρείας σε κάποιο χρηματιστήριο.

Σε κάθε περίπτωση, στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά έχει αποδειχθεί πολλάκις στο παρελθόν ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο και οι εκπλήξεις είναι πολλές. Και δεν αποκλείεται να το δούμε και σε αυτή την υπόθεση.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το HUAWEI Mate X3 ανοίγει το δρόμο για τη νέα εποχή στα foldable smartphones

Η Huawei λάνσαρε στην Ελλάδα το νέο HUAWEI Mate X3 - το εξαιρετικά ελαφρύ και λεπτό, quad-curve, αναδιπλούμενο smartphone με μεγάλη οθόνη. Το HUAWEI Mate...

Το e-shop.gr συνεργάζεται με τη BOX NOW

Η ταχύτατη εξυπηρέτηση του καταναλωτή είναι προτεραιότητα για το e-shop.gr που αναζητά συνεχώς τρόπους να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής! Η συνεργασία του με...

Απλά Ψηφιακά 97: Οι Πλειάδες και η ελληνική καινοτομία στο IoT (Σπ. Μαζαράκης), οι ψηφιακές εκλογές και τα νέα 5G projects

Τα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα του IoT, καθώς και την φιλοσοφία πίσω από την δημιουργία του cluster καινοτομίας Πλειάδες του ομίλου Quest...

Public και MediaMarkt μαζί στο «Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή 2023»

Public και MediaMarkt, μαζί στέκονται στο πλευρό των καταναλωτών και προσφέρουν χρήσιμες ecoliving συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι. Συμμετέχουν ΜΑΖΙ στον 3ο κύκλο...

Η Startup Pathways ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Η Startup Pathways και το πρόγραμμα Real Time Graduates του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα Startups in Shipping το Σάββατο, 27 Μαΐου...