20.3 C
Athens
Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Ποσό ρεκόρ 24 δισ. ευρώ «σήκωσαν» το γ’ τρίμηνο του 2021 οι ευρωπαϊκές startups

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Σε μια άκρως υπολογίσιμη δύναμη για την ευρωπαϊκή οικονομία εξελίσσονται οι νεουφυείς επιχειρήσεις της Ευρώπης, οι οποίες σταδιακά μεγενθύνονται προσελκύοντας σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια. Μόνο το τρίτο τρίμηνο του 2021, οι νεοφυείς startups με έδρα την Ευρώπη «σήκωσαν» 24 δισ.ευρώ από χρηματοδοτήσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capitals -VCs).

«Στις αρχές του έτους, δεδομένης της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία, λίγοι προέβλεψαν τις γιγάντιες ροές κεφαλαίων Venture Capital Funds προς ευρωπαϊκές startups, με το 2021 να εξελίσσεται σε χρονιά ρεκόρ», αναφέρει έρευνα της η Pitchbook (European Venture Report, Q3 2021).

Tα πιο ηχηρά deal χρηματοδοτήσεων σε νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη το τρίτο τρίμηνο του 2021 περιλαμβάνουν τη στήριξη των 673 εκατ. ευρώ στη βρετανική εταιρεία fintech Revolut. Η σουηδική Klarna έκλεισε έναν γύρο χρηματοδότηση της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ νωρίτερα το 2021, ενώ η Bolt από την Εσθονία υποδέχθηκε χρηματοδοτική στήριξη 600 εκατ. ευρώ.

Αθροιστικά, από τις αρχές του 2021 μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι startups επί ευρωπαϊκού εδάφους συγκέντρωσαν χρηματοδοτήσεις από VCs που ανήλθαν σε 74 δισ. ευρώ. Συνολικά, στο 9μηνο του 2021 σημειώθηκε ο αριθμός ρεκόρ των 8.000 συμφωνιών χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκές νεοφυείς εταιρείες από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, ενώ οι χρηματοδοτήσεις του γ’ τριμήνου αποτέλεσαν τη δεύτερη καλύτερη επίδοση της αγοράς, ιστορικά.

 

Κινητικότητα «μονόκερων»

Η «παραγωγή» unicorns στην Ευρώπη εκτοξεύθηκε με τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία να πρωταγωνιστούν στη δημιουργία νεοφυών εταιρειών με αποτίμηση άνω του 1 δισ. ευρώ. «Η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ήταν οι κύριες χώρες παραγωγής ‘μονόκερων’ στην Ευρώπη. Ωστόσο, μονόκεροι εμφανίζονται και σε αναδυόμενα οικοσυστήματα», διαπιστώνει η ίδια μελέτη.

Η εισροή κεφαλαίων από VCs, σε συνδυασμό με την εκροή κεφαλαίων που παράγεται από τις εξόδους (exits), αποτέλεσαν γόνιμο έδαφος για τους ευρωπαϊκούς μονόκερους, ήτοι startups με αποτίμηση άνω του 1 δισ. ευρώ. Για την ακρίβεια η εξόχως μεγάλη χρηματοδοτική κινητικότητα, που σημειώθηκε στην Ευρώπη το εξεταζόμενο διάστημα, εκτόξευσε την «παραγωγή» unicorns, οι λεγόμενοι «μονόκεροι».

Να σημειωθεί ότι συνολικά, από το 2018, ο αριθμός «μονόκερων» στην Ευρώπη έχει σχεδόν τριπλασιαστεί και η συνολική τους αξία έχει εξαπλασιαστεί. Το πρώτο εξάμηνο του 2021, η συνολική αξία των unicorns της Ευρώπης αυξήθηκε στα 253 δισ. ευρώ.

«Μια υγιής αγορά ‘μονόκερων’ επιτρέπει σε περισσότερα κεφάλαια να εισρέουν στο οικοσύστημα και να επιταχύνουν την ωρίμανση των ομάδων VCs», σημειώνει η μελέτη.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Siemens λανσάρει το Connect Box, μια έξυπνη λύση IoT για τη διαχείριση κτηρίων

Ο τομέας Smart Infrastructure της Siemens παρουσίασε το Connect Box, μία ανοικτή και εύχρηστη λύση Internet of Things (IoT) που έχει σχεδιαστεί για τη διαχείριση μικρών...

ΤΑΙΠΕΔ: Οκτώ επενδυτικά σχήματα διεκδικούν το λιμάνι του Βόλου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, προχώρησε στην προεπιλογή των επενδυτικών σχημάτων που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη Β’ φάση (υποβολή...

Δράση και μυστήριο στη Sunday Premiere στη NOVA: «Last Seen Alive»!

Ο Απρίλιος έρχεται με δράση και μυστήριο στη Sunday Premiere στη NOVA! Αυτή την Κυριακή 2 Απριλίου (22:00) οι συνδρομητές θα απολαύσουν στο Novacinema1...

5G Ventures: Το Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός επενδύει στην EdgeQ

Η 5G Ventures ανακοινώνει τη συνεπένδυση του Ταμείου Φαιστός (series B financing round), μαζί με επενδυτικά κεφάλαια κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην εταιρεία...

Intrakat: Επισφραγίστηκε η συμφωνία για την εξαγορά της «ΑΚΤΩΡ»

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία της εξαγοράς από την Intrakat του 100% των μετοχών της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ (κατασκευαστικού βραχίονα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ). Το τίμημα που θα καταβάλει η...