13.8 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

Πόλεμος και πληθωρισμός βλάπτουν σοβαρά smartphones και PCs

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Ό,τι δεν κατάφερε η πανδημία, το κάνει ο πόλεμος και η οικονομική αστάθεια: προκαλούν πτώση στις πωλήσεις smartphones και ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η παγκόσμια αγορά smartphones κινείται στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και της εντεινόμενης οικονομικής αβεβαιότητας, με τις πωλήσεις, σε διεθνές επίπεδο, να υποχωρούν κατά 9% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Canalys, οι πωλήσεις smartphones, μετά από το pick που βρέθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2021, ακολουθούν πλέον μια πορεία διόρθωσης προς τα κάτω, η οποία εντείνεται.

Οι παγκόσμιες αποστολές smartphones μειώθηκαν πιο έντονα το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς η ζήτηση άρχισε να περιορίζεται λόγω των αντίξοων οικονομικών ανέμων και της περιφερειακής αβεβαιότητας. Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Canalys αποδίδουν στη Samsung την πρώτη θέση της παγκόσμιας αγοράς smartphones με μερίδιο 21% από 18% έναν χρόνο νωρίτερα.

Οι κορυφαίοι κατασκευαστές

Η Apple, από την πλευρά της, ήρθε δεύτερη με μερίδιο 17% από 14% που ήταν η επίδοση της εταιρείας το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Η Xiaomi, η OPPO και η vivo συνέχισαν να δυσκολεύονται στην Κίνα, σημειώνοντας διψήφια πτώση πωλήσεων.

Η Xiaomi συγκέντρωσε το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους μερίδιο αγοράς 14% έναντι 17% την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Η OPPO κινήθηκε φέτος στο 10% από 11% πέρσι, ενώ η Vivo συγκέντρωσε μερίδιο 9% από 10% έναν χρόνο νωρίτερα.

Σε πτώση και τα PCs

Στη δίνη ενός συνδυασμού εξελίξεων, όπως οι γεωπολιτικές αναταραχές, ο υψηλός πληθωρισμός, οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις και διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, βρίσκεται και η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Το παραπάνω εκρηκτικό μίγμα οδήγησε σε μείωση της ζήτησης -τόσο από την πλευρά των επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών- για συσκευές γενικά, με την αγορά των υπολογιστών να πλήττεται περισσότερο από όλες τις άλλες κατηγορίες συσκευών το 2022.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, σύμφωνα με την Gartner, θα μειωθούν κατά 9,5% φέτος σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, με τα PC να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση από όλα τα τμήματα συσκευών φέτος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ζήτηση για υπολογιστές για προσωπική χρήση μειώνεται πιο γρήγορα (πτώση κατά 13,1% συνολικά το 2022), από τη ζήτηση για υπολογιστές για επιχειρήσεις (μείωση 7,2% σε ετήσια βάση)».

Από γεωγραφικής πλευράς, σύμφωνα με την Gartner, η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) προβλέπεται να σημειώσει πτώση 14% το 2022, λόγω της έλλειψης ζήτησης Η/Υ από τους καταναλωτές.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι αυξήσεις τιμών και η μη διαθεσιμότητα προϊόντων λόγω των lockdown στην Κίνα επηρεάζουν σημαντικά τη ζήτηση των καταναλωτών στην περιοχή.

Πτώση σε όλες τις συσκευές

Η παγκόσμια αγορά των συσκευών θα υποστεί συνολικά φέτος κάμψη. Οι διεθνείς αποστολές συσκευών (υπολογιστές, tablet και κινητά τηλέφωνα) εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 7,6% το 2022.

Μάλιστα, στην Κίνα και την Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρασίας, εκτιμάται ότι θα καταγράφουν φέτος διψήφια ποσοστά πτώσης.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Δωρεάν απεριόριστα data για τα Χριστούγεννα από τη Vodafone

Οι ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η Vodafone προσφέρει σε όλους τους συνδρομητές της δωρεάν απεριόριστα data για 10 ημέρες για να απολαύσουν απεριόριστο...

Αναστάσιος Αρανίτης: Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024

Το μεγάλο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024 ώστε να εισέλθει σε διαδικασία έναρξης λειτουργίας, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Intrakat,...

Δωρεάν εκπαίδευση 1000 ατόμων από τη Microsoft & το ReGeneration

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης είναι εδώ: η Microsoft σε συνεργασία με το ReGeneration εκπαιδεύει και πιστοποιεί δωρεάν 1.000 άτομα από όλη τη χώρα...

Χριστούγεννα 2023: Η μαγεία να μοιράζεσαι ξεκινά στα Public!

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο φωτεινή περίοδος του χρόνου που σημαίνει ανάγκη για μεγαλύτερη προσφορά, περισσότερα χαμόγελα και αληθινές αγκαλιές με τα αγαπημένα μας...

ADAPTIT: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και διεύρυνση των συνεργασιών

Την πορεία της ADAPTIT το τελευταίο έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου διεύρυνε σημαντικά το πελατολόγιο και τις συνεργασίες της, καθώς και τα σχέδιά...