14.4 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

Ποιος κερδίζει τον «πόλεμο της πατέντας» στην Ευρώπη;

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Ρεκόρ εφευρέσεων επωάζει η Ευρώπη, η οποία έλαβε 193.460 αιτήσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών από όλο τον κόσμο για την κατοχύρωση πατεντών επί του ευρωπαϊκού εδάφους το 2022. Ποιες εταιρείες, όμως, κερδίζουν τον «πόλεμο της πατέντας» στην Ευρώπη;

Σύμφωνα με τα στοιχεια του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΡΟ), η Huawei βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης των εταιρειών με τις περισσότερες αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Ακολουθούν LG, Qualcomm, Samsung και Ericsson. Η Huawei, με 4.505 αιτήσεις το 2022, ήταν η εταιρεία, που -όπως και το 2021- υπέβαλε τα περισσότερα αιτήματα, για να κατοχυρώσει πατέντες της στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στη δεύτερη θέση της ίδιας κατάταξης βρέθηκε η LG (που ήταν 3η το 2021), η οποία κατέθεσε στον ΕΡΟ 3.510 αιτήσεις, με την Qualcomm να ακολουθεί, πηδώντας από την 7η στην 3η θέση, με 2.966 αιτήσεις. Την πρώτη πεντάδα των κορυφαίων αιτούντων πατέντες συμπληρώνει η Samsung με 2.874 αιτήσεις και η Ericsson.

Η πρώτη δεκάδα περιλαμβάνει συνολικά τέσσερις εταιρείες από την Ευρώπη, δύο από τη Δημοκρατία της Κορέας, δύο από τις ΗΠΑ και μία από την Κίνα και την Ιαπωνία.

Η θέση της Ελλάδας 

Η Ελλάδα, αν και αποτελεί μια μικρή μόνο κουκίδα δίπλα σε μεγαθήρια, όπως οι ΗΠΑ, που είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια, καταφέρνει να βρεθεί για το 2022 στην 37η θέση ανάμεσα σε 100 χώρες ανά τον κόσμο με τις περισσότερες αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Ταυτόχρονα κατατάσσεται 16η στην ΕΕ των 27 κρατών, με βάση τις αιτήσεις για κατοχύρωση πατεντών που υπέβαλε το 2022 στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΡΟ). Η χώρα μας υπέβαλε 185 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, αριθμό μειωμένο, ωστόσο, κατά 8,9% έναντι του 2021.

 

Στην κορυφή οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ με 48.088 αιτήσεις, η Γερμανία με 24.684, η Ιαπωνία με 21.576, η Κίνα με 19.041 αιτήσεις και η Γαλλία με 10.900 ηγούνται της κούρσας των χωρών ανά τον κόσμο, που υπέβαλαν το 2022 αιτήσεις στον ΕΡΟ για κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας –έναν πρώιμο δείκτης των εταιρικών επενδύσεων στο R&D.

Οι πέντε κορυφαίες χώρες προέλευσης των αιτήσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας το 2022 ήταν οι ΗΠΑ (που αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο του συνόλου), η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Κίνα και η Γαλλία. Ωστόσο, η αύξηση των αιτήσεων το 2022 τροφοδοτήθηκε κυρίως από τις αιτήσεις από την Κίνα (+15,1% σε σύγκριση με το 2021), οι οποίες έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια και σε μικρότερο βαθμό από τις αιτήσεις από τις ΗΠΑ (+2,9%) και τη Δημοκρατία της Κορέας (+10,0%).

Οι αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας από εταιρείες στη Γερμανία, την κορυφαία χώρα της Ευρώπης στον τομέα αυτό, μειώθηκαν κατά 4,7% πέρυσι, κυρίως λόγω της πτώσης σε τομείς όπως οι μεταφορές (που περιλαμβάνει το αυτοκίνητο), τα ηλεκτρικά μηχανήματα/συσκευές/ενέργεια.

Οι αιτήσεις από τις περισσότερες άλλες κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες αυξήθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας (+1,9%), της Ελβετίας (+5,9%) και της Ολλανδίας (+3,5%). Μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών χωρών με περισσότερες από 1.000 αιτήσεις ετησίως, η μεγαλύτερη ανάπτυξη προήλθε από την Ιρλανδία (+12,3%), το Βέλγιο (+5,0%) και την Αυστρία (+3,4%).

Ρεκόρ αιτήσεων 

Οι αιτήσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών από όλο τον κόσμο για την κατοχύρωση πατεντών επί του ευρωπαϊκού εδάφους το 2022 είναι αυξημένες κατά 2,5% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, συνιστούν ρεκόρ για την Ευρώπη και υπογραμμίζουν το ενδιαφέρον των παγκόσμιων ηγετών της οικονομίας να αποκτήσουν ερείσματα καινοτομίας στην Ευρώπη.

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Δωρεάν απεριόριστα data για τα Χριστούγεννα από τη Vodafone

Οι ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η Vodafone προσφέρει σε όλους τους συνδρομητές της δωρεάν απεριόριστα data για 10 ημέρες για να απολαύσουν απεριόριστο...

Αναστάσιος Αρανίτης: Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024

Το μεγάλο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024 ώστε να εισέλθει σε διαδικασία έναρξης λειτουργίας, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Intrakat,...

Δωρεάν εκπαίδευση 1000 ατόμων από τη Microsoft & το ReGeneration

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης είναι εδώ: η Microsoft σε συνεργασία με το ReGeneration εκπαιδεύει και πιστοποιεί δωρεάν 1.000 άτομα από όλη τη χώρα...

Χριστούγεννα 2023: Η μαγεία να μοιράζεσαι ξεκινά στα Public!

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο φωτεινή περίοδος του χρόνου που σημαίνει ανάγκη για μεγαλύτερη προσφορά, περισσότερα χαμόγελα και αληθινές αγκαλιές με τα αγαπημένα μας...

ADAPTIT: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και διεύρυνση των συνεργασιών

Την πορεία της ADAPTIT το τελευταίο έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου διεύρυνε σημαντικά το πελατολόγιο και τις συνεργασίες της, καθώς και τα σχέδιά...