33 C
Athens
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Ποιοι είναι και σε ποιες ελληνικές startups θέλουν να επενδύσουν οι business angels

  •  Της Νατάσας Φραγκούλη

Τουλάχιστον 450 επιχειρηματικοί άγγελοι από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους γκουρού των επενδύσεων σε startups, βάζουν στα ραντάρ τους το ελληνικό οικοσύστημα. Κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας κοινότητας των business angels, όπως ο δημιουργός του Google Maps, γνωστός επενδυτής Lars Rasmussen, αλλά και ο Φινλανδός serial entrepreneur, Janne Jormalainen, βρέθηκαν για τρεις ημέρες στη Θεσσαλονίκη, αναζητώντας το επόμενο ελληνικό success story, στο οποίο θα επενδύσουν.

Ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι κάθε μήνα εξετάζουν εκατοντάδες υποψήφιες προς χρηματοδότηση startups από όλο τον κόσμο, «σκάναραν», επί ένα τριήμερο, την ελληνική νεοφυή σκηνή, στη διάρκεια -και κυρίως στο περιθώριο- του ετήσιου συνεδρίου του European Business Angels Network (ΕΒΑΝ), του δικτύου των Ευρωπαίων Επιχειρηματικών Αγγέλων, που φέτος έγινε στη Θεσσαλονίκη.

«Σκανάρισμα» το οποίο απέδωσε έντονο χρηματοδοτικό ενδιαφέρον, καθώς διεθνείς business angels, κυρίως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εκδήλωσαν χρηματοδοτική ετοιμότητα για ελληνικές startups του fintech, του healthtech, της βιοτεχνολογίας, του ΑΙ, του τουρισμού και της διαστημικής βιομηχανίας.

Μάλιστα, στη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου, μπήκαν οι βάσεις και για τουλάχιστον τέσσερις συμφωνίες με ελληνικές startups με κορυφαίους επενδυτικούς αγγέλους εντός και εκτός Ευρώπης.

Ανάμεσα στις επενδυτικές ομάδες, που έδωσαν το παρών στη Θεσσαλονίκη, βάζοντας στα ραντάρ τους το ελληνικό οικοσύστημα, ήταν η New York Angels, μια δυναμική αμερικανική κοινότητα 120 angels από τη Νέα Υόρκη, η αμερικανική Angel Capital Association, το βρετανικό δίκτυο Cambridge Angels, όπως και το ελβετικό γκρουπ επενδυτών SICTIC.

Στα ραντάρ των… αγγέλων

Οι εξελίξεις στο ελληνικό οικοσύστημα, το οποίο ήδη μετρά πέντε exits από τις αρχές του έτους και οδεύει προς ένα έκτο, δεν διαφεύγουν της προσοχής των επιχειρηματικών αγγέλων.

Δεν ήταν τυχαία η αναφορά του Jacoppo Losso, γενικού διευθυντή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Business Angels EBAN στη ραγδαία -όπως τη χαρακτήρισε- εξέλιξη των startups στη χώρα μας, τονίζοντας πως οι επενδυτικοί άγγελοι μπορούν να βρουν πολλές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Ούτε και η δήλωση του Janne Jormalainen, προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων και γνωστού επιχειρηματία και επενδυτή, ότι σύντομα πρόκειται να κάνει το πρώτο του επενδυτικό βήμα σε ελληνική startup.

Να σημειώσουμε ότι η κοινότητα των business angels στην Ευρώπη μετρά περίπου 40.000 ιδιώτες επενδυτές, ο καθένας από τους οποίους επενδύει κατά μέσο όρο περί τις 25.000 ευρώ σε κάθε εταιρεία που τοποθετείται.

Όσον αφορά το πού επενδύουν αυτοί οι κορυφαίοι business angels, όπως προέκυψε από τις εργασίες του συνεδρίου, το οποίο έγινε στη Θεσσαλονίκη μετά από πρωτοβουλία του Ελληνικού Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων (HEBAN), τη χρηματοδοτική προσοχή συγκεντρώνουν κυρίως οι startups της Τεχνητής Νοημοσύνης του healthtech, όπως και του fintech.

Χρηματοδοτικό ενδιαφέρον

Το ελληνικό οικοσύστημα, με αξία άνω των 8 δισ.ευρώ πλέον, έχει γίνει ορατό την τελευταία διετία από Ευρωπαίους, αλλά και διεθνείς business angels. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι επενδύσεις επιχειρηματικών αγγέλων σε ελληνικές startups διπλασιάστηκαν το 2022.

Σήμερα μάλιστα, οι business angels εισφέρουν το 12% των συνολικών χρηματοδοτήσεων προς ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Η επενδυτική δραστηριότητα των επιχειρηματικών αγγέλων στην Ελλάδα έχει εντατικοποιηθεί την τελευταία διετία και χάρη στα ειδικά φορολογικά κίνητρα για ιδιώτες που επενδύουν σε startups (μεταξύ άλλων δικαίωμα έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα που ισούται με το 50% του ποσού της εισφοράς κεφαλαίου που διέθεσε σε νεοφυείς επιχειρήσεις).

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Πώς να απολαύσετε το Threads διατηρώντας υψηλά επίπεδα απορρήτου και ασφάλειας

Το Threads κυκλοφόρησε πρόσφατα τη νέα Web εκδοχή του που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν περιεχόμενο και να χρησιμοποιούν άλλες λειτουργίες από οποιαδήποτε desktop συσκευή...

Η Trend Micro συνεργάζεται με την INTERPOL για την εξάρθρωση επιχείρησης phishing

Η Trend Micro, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ανακοινώνει ότι η στενή συνεργασία της με την Διεθνή Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας, γνωστή ως INTERPOL,...

Η Nexi Ελλάδος διακρίνεται στα ΔΕΗ BITE Awards 2023 με το Nexi SoftPOS

Η Nexi Ελλάδος, θυγατρική του Ομίλου Nexi, του ευρωπαϊκού ηγέτη PayTech, διακρίθηκε στα ΔΕΗ ΒΙΤΕ Awards και στην κατηγορία «Νέα Καινοτόμος Ψηφιακή Υπηρεσία» με...

Απλά Ψηφιακά: Η πορεία και τα επόμενα πλάνα της Klarna (Ηλ. Πίτσαβος), η Nova και η Vodafone

Tην πορεία της Klarna στην Ελλάδα, το πρώτο έτος δραστηριοποίησής της στην εγχώρια αγορά, αλλά και τα σχέδιά της για την συνέχεια, ανέλυσε στον...

Προς Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία κοιτούν οι κορυφαίοι παίκτες της αγοράς υπολογιστών

    γράφει η Νατάσα Φραγκούλη   Στις πωλήσεις υπολογιστών προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προσβλέπει η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών της Δυτικής Ευρώπης στον δρόμο προς την...