13.3 C
Athens
Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

Ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για το «γύρισμα» χιλιομέτρων στα οχήματα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο των ΚΤΕΟ

  • Της Μαρίας Μόσχου

Στις 26 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου  για τον «Καθορισμό τρόπου, διαδικασίας και πιστοποίησης διενέργειας του Τεχνικού Ελέγχου (περιοδικού, έκτακτου, εκουσίου) των οχημάτων στα Δημόσια και Ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ») που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 26 Μαρτίου και αναρτηθηκε στη «Διαύγεια».

Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο τα ΚΤΕΟ θα «κόβει» όλα αυτοκίνητα στα οποία εντοπίζεται  ότι έχει γίνει γύρισμα χιλιομέτρων, κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί καθώς από το 2018 έχει γίνει υποχρεωτική η αναγραφή των διανυθέντων χιλιομέτρων σε κάθε τεχνικό έλεγχο.

Παράλληλα θέτει σαφείς κανόνες για ο πότε ένα αυτοκίνητο περνά τον τεχνικό έλεγχο με σαή οδηγία να είναι καθαρό. Μάλιστα αναφέρεται ότι αν το ελεγχόμενο όχημα δεν είναι καθαρό μπορεί να είναι λόγο να «κοπεί» προσωρινά και να μην πάρει το Δελτίο.

Στόχος του νέου νομοθετικού πλαισίου είναι η Ελλάδα να προετοιμαστεί με βάση κοινοτική οδηγία η οποία αναφέρει ότι το 2020 θα υπάρχει διασύνδεση όλων των ευρωπαϊκών στοιχείων για τα οχήματα ώστε τα στοιχεία ενός αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτα να είναι στη διάθεση όλων των κοινοτικών χωρών σε περίπτωση πώλησης. Με τον τρόπο αυτό όλα τα ΚΤΕΟ που δραστηριοποιούνται ενώ της ΕΕ να μπορούν να έχουν πρόσβαση στους ελέγχους που έχουν πραγματοποιήσει τα οχήματα σε όλα τα κράτη-μέλη.

Παράλληλα αποσαφηνίζει τη διαδικασία ελέγχου και για τα οχήματα που βρίσκονται σε ακινησία εξαιτίας κατάθεσης, αφαίρεσης ή παρακράτησης της άδειας κυκλοφορίας από δημόσια Αρχή, επισημαίνοντας ότι κατά τον έλεγχο προσκομίζεται αντίγραφο της άδειας µε την ένδειξη «ΟΧΙ ΓΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ», καθώς χωρίς επιτυχή τεχνικό έλεγχο  το όχημα δεν μπορεί να επανακυκλοφορήσει.

Σε περίπτωση αλλαγής του αριθμού κυκλοφορίας  για οποιονδήποτε λόγο, η υποχρέωση του οχήματος για  περιοδικό τεχνικό έλεγχο ακολουθεί τον παλαιό αριθμό κυκλοφορίας, με σχετική αναγραφή στην νέα άδεια κυκλοφορίας που εκδίδεται από την Υπηρεσία Μεταφορών  και Επικοινωνιών.

«Πειραγμένα» χιλιόμετρα

Στην περίπτωση αυτή το ΚΤΕΟ αποστέλλει στην αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών ενημερωτικό σημείωμα συνοδευόμενο από φωτοαντίγραφο του δελτίου ελέγχου προκειμένου να εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Η αποκατάσταση της έλλειψης πραγματοποιείται µε διόρθωση της ένδειξης του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων µε την προσθήκη τεκμαρτών χιλιομέτρων που υπολογίζονται ανά μήνα σε:

α) πεντακόσια (500) χιλιόμετρα για τις μοτοσικλέτες,

β) χίλια (1.000) χιλιόμετρα για τα επιβατηγά Ι.Χ. οχήματα,

γ) τρείς χιλιάδες (3.000) χιλιόμετρα για φορτηγά και  λεωφορεία οχήματα και

δ) πέντε χιλιάδες (5.000) χιλιόμετρα για τα επιβατηγά  Δ.Χ. οχήματα.

Ο τεκμαρτός αριθμός χιλιομέτρων καλύπτει όλο τον μήνα, εντός του οποίου πραγματοποιείται ή είχε πραγματοποιηθεί ο τεχνικός έλεγχος.

Η διορθωμένη ένδειξη που πρέπει να φαίνεται στον  μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων προκύπτει όταν, στην ένδειξη του μετρητή που αναγράφεται στο ΔΤΕ που εκδόθηκε από το ΚΤΕΟ κατά τον αμέσως προηγούμενο  έλεγχο (πριν την παραποίηση) προστεθούν:

α) τα τεκμαρτά χιλιόμετρα του διαστήματος που μεσολάβησε μεταξύ των δύο ελέγχων (πριν και μετά την παραποίηση) και

β) το σύνολο των χιλιομέτρων που έχει καταγράψει ο μετρητής από τον έλεγχο μετά την παραποίηση μέχρι τον τελευταίο χρονικά έλεγχο που αυτή διαπιστώθηκε.

  • Ετικέτες
  • KTEO

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Θέσεις στάθμευσης μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων: Όροι και προϋποθέσεις για τη δημιουργία τους

Οι όροι και οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας σταθμών μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων, αλλά και ποδηλάτων, ως ανεξάρτητες εγκαταστάσεις ή ως συμπληρωματικές εντός άλλων εγκαταστάσεων, καθορίζονται...

Ψηφιακά η έκδοση άδειας πολιτικού γάμου

Μέσω του gov.gr εκδίδεται πλέον η άδεια πολιτικού γάμου από τους δήμους της χώρας. Σύμφωνα με την Κοινή Απόφαση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής...

Ο Όμιλος SOFTONE υπέγραψε τη Χάρτα Διαφορετικότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Θέτοντας σταθερά τις βάσεις για τη διαμόρφωση και διαρκή τήρηση ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος που εκτιμά και διαχειρίζεται την ποικιλομορφία του εργατικού δυναμικού του, ο...

Και μέσω Προξενικών Αρχών η εγγραφή των Ελλήνων του εξωτερικού στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας

Ελληνες του Τη δυνατότητα να δηλώνουν μέσω των έμμισθων Προξενικών Αρχών τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) έχουν εφεξής...

Ίδρυμα Vodafone: To πρόγραμμα Generation Next δίπλα στους εκπαιδευτικούς της Νάξου  

Digital Storytelling και App Invertor οι θεματικές των  εργαστηρίων για τους εκπαιδευτικούς  Το Ίδρυμα Vodafone, μέσω του προγράμματος Generation Next, συμμετέχει στην πρωτοβουλία της...