19.8 C
Athens
Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Ποιες ενέργειες γίνονται στις πυρόπληκτες περιοχές

Εντατικά συνεχίζεται από συνεργεία υλοτόμησης με τη συνεχή υποστήριξη του  Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και σε συνεργασία με τους Δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα αλλά και με τη Γενική Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η διαδικασία κοπής καμένων δένδρων από το Κόκκινο Λιμανάκι, το Μάτι και τη Λεωφόρο Μαραθώνος.

Ταυτόχρονα, εντατικοποιούνται και οι διαδικασίες μεταφοράς των δένδρων σε χώρο που έχει ήδη μισθωθεί από το Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, με ταυτόχρονη μεταφορά και των κλαδιών από συνεργεία προκειμένου να προχωρήσει ο θρυμματισμός τους από ειδικό μηχάνημα το οποίο διατέθηκε από τον ΕΣΔΚΝΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η υλοτόμηση και στην περιοχή του Ν. Βουτζά ενώ παράλληλα αναμένονται και οι μελέτες για την κορμοδέτηση των ρεμάτων, τη δενδροφύτευση των δημοσίων εκτάσεων και τον τρόπο διασποράς του τρίματος των κλαδιών σε δασικές εκτάσεις οι οποίες εκτελούνται από τη Γενική Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας , προκειμένου να προχωρήσουν και οι αντίστοιχες εργασίες.

Παράλληλα τα συνεργεία των Μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών συνεχίζουν τις αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές και ήδη έχει προχωρήσει και ο τελικός έλεγχος 305 κτιρίων από τριμελείς επιτροπές στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι και σε 54 από αυτά έχουν εκδοθεί πρωτόκολλά κατεδάφισης, ενώ 22 παραπέμπονται για έγκριση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.

Την Δευτέρα 13 Αυγούστου ξεκίνησαν έλεγχοι στην περιοχή του Προβάλινθου και από 16 Αυγούστου θα ξεκινήσει και ο έλεγχος των πληγέντων κτιρίων στην περιοχή της Κινέτας.

Για την εξυπηρέτηση των πολιτών που απουσιάζουν θα διενεργηθούν από 1η Σεπτεμβρίου εκ νέου έλεγχοι στις περιοχές Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι, προκειμένου να ελεγχθούν κτίρια τα οποία δεν κατέστη δυνατόν να ελεγχθούν από τις τριμελείς επιτροπές.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ήδη εκδώσει την απόφαση για την Οριοθέτηση περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου, η οποία καθορίζει τη στεγαστική συνδρομή για την αποκατάσταση των πληγέντων κτηρίων των περιοχών αυτών.

Προβλέπεται η χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής με τη μορφή δωρεάν κρατικής αρωγής:

–        Χιλίων (1.000) ευρώ ανά τ.μ. πληγέντος κτιρίου που ανακατασκευάζεται, έως 150 τ.μ. εμβαδού κλειστού χώρου κατεδαφιστέας ιδιοκτησίας, για χρήση κατοικίας. Χορηγείται Δωρεάν Κρατική Αρωγή για μία ιδιοκτησία και για τις υπόλοιπες άτοκο δάνειο, με επιδοτούμενο επιτόκιο από το ελληνικό δημόσιο.

–        Πεντακοσίων πενήντα (550) ευρώ ανά τ.μ. πληγέντος κτηρίου, χρήσης κατοικίας, που επισκευάζεται και έως 150 τ.μ. εμβαδού κλειστού χώρου επισκευάσιμης ιδιοκτησίας, σε συνδυασμό με την αποζημίωση όλων των φερόντων στοιχείων, χωρίς όριο τετραγωνικών.

Προβλέπεται, ακόμα, χορήγηση δωρεάν κρατικής αρωγής για λοιπές χρήσεις κτιρίων, αναλογικά προς τα ανωτέρω ποσά, καθώς επίσης και η χορήγηση άτοκων δανείων για την πλέον των 150 τ.μ. πληγείσα επιφάνεια, με επιδοτούμενο το επιτόκιο από το ελληνικό δημόσιο

Άμεσα θα ξεκινήσουν και οι σχετικές αιτήσεις των δικαιούχων με την προώθηση παράλληλα όλων των διαδικασιών κατεδάφισης των κτιρίων που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία.

Οι πολίτες οι οποίοι ενδιαφέρονται να αναλάβει το Υπουργείο Υ.ΜΕ. την κατεδάφιση των κτιρίων τους και την απομάκρυνση των υλικών κατεδάφισης, μπορούν να το δηλώσουν με σχετική Υπεύθυνη Δήλωση, το κείμενο της οποίας θα βρίσκεται στη διάθεσή τους στα γραφεία του Υπουργείου στην Ραφήνα, τον Μαραθώνα και την Κινέτα.  Ήδη ενημερώνονται τηλεφωνικά όλοι οι ιδιοκτήτες των κτιρίων για τα οποία έχουν εκδοθεί Πρωτόκολλα Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κτιρίων, για την υποβολή της σχετικής Υπεύθυνης Δήλωσης.

Επιπλέον εντός των επόμενων ημερών  θα ξεκινήσει και η διαδικασία ελέγχου και απομάκρυνσης όλων των υλικών αμιάντου σύμφωνα με όσα προβλέπουν τα διεθνή πρωτόκολλα και κατόπιν σχετικής συνεννόησης που έχει πραγματοποιηθεί με τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ για τη διασφάλιση της πραγματοποίησης των διαδικασιών αυτών από πιστοποιημένους φορείς.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Αυτή η σεζόν δεν χάνεται με την EuroLeague και τη μεγάλη πρεμιέρα Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός αποκλειστικά στο Novasports!

Η EuroLeague της νέας σεζόν ετοιμάζεται για τζάμπολ και αναμένεται πιο συναρπαστική και ανατρεπτική από κάθε άλλη φορά σε μια σεζόν που δεν χάνεται...

Πέντε νέες καινοτόμες λύσεις στον τομέα του Generative AI ανακοινώνει η Amazon Web Services

Η Amazon Web Services (AWS) παρουσιάζει πέντε νέες καινοτόμες λύσεις στον τομέα του Generative AI, σχεδιασμένες με στόχο να υποστηρίξουν επιχειρήσεις κάθε μεγέθους να...

Smart Readiness Vouchers: 120.000 ακίνητα αποκτούν υπερυψηλές ταχύτητες

Συνολικά 120.000 ακίνητα αποκτούν υπερυψηλές ταχύτητες, μέσω του προγράμματος Smart Readiness Vouchers του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο με κοινωνικό και...

Έρχεται το πρώτο συνέδριο για Corporate & ScaleUp HR Professionals από τη Startup Pathways

Ένα διαφορετικό Συνέδριο για HR Professionals και CEOs που ενδιαφέρονται για το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας τους, διοργανώνει η Startup Pathways στις 5 Δεκεμβρίου...

Προσοχή στους νέους ψηφιακούς κινδύνους: 5 τάσεις για την κυβερνοασφάλεια που πρέπει να γνωρίζετε

Η επιβολή του νόμου είναι ένα σημαντικό κομμάτι του πάζλ στη μάχη κατά των εγκληματιών του ψηφιακού κόσμου. Ένα άλλο κομμάτι είναι οι καταναλωτές...