Ποιες αλλαγές έρχονται σε λεωφορεία και τρόλεϊ μέχρι τέλος Απριλίου

- Advertisement -
  • Γράφει η Μαρία Μόσχου

Σημαντικές αλλαγές θα έρθουν τον Απρίλιο στις αστικές συγκοινωνίες και ειδικότερα στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, καθώς σταδιακά ενσωματώνονται οι νέοι οδηγοί και τεχνικοί. Παράλληλα έρχονται τα πρώτα λεωφορεία με leasing.

Είναι η πρώτη φορά μετά από περίπου μία επταετία που ο πρώην ΗΛΠΑΠ θα στελεχωθεί με νέο προσωπικό, το οποίο ήδη περνά από εκπαίδευση που είναι διαφορετική και πιο απαιτητική, άρα και χρονοβόρα από αυτή, που περνούν οι οδηγοί λεωφορείων, λόγω της ιδιαιτερότητας των τρόλεϊ που είναι ηλεκτροκίνητα.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο μεγάλος φόρτος σε πολλές γραμμές τρόλεϊ στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως στην Πατησίων που παρατηρούνται καθημερινά φαινόμενα συνωστισμού.

Μάλιστα ήδη έχει προγραμματιστεί η λειτουργία μίας νέας επιπρόσθετης γραμμής τρόλεϊ στο κέντρο της Αθήνας με διέλευση από την οδό Πατησίων, όπου τα περισσότερα τρόλεϊ περνούν γεμάτα αφήνοντας πολλές φορές επιβάτες εκτός διαδρομής.

Η νέα γραμμή σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας εποχής, καθώς τα τελευταία χρόνια στην ΟΣΥ συνεχώς αποφασίζονται περικοπές γραμμών προκειμένου να μειωθεί το έργο των οδικών συγκοινωνιών και να δοθεί έμφαση σε αυτό των μέσων σταθερής τροχιάς.

Εντάσσονται τα νέα λεωφορεία

Παράλληλα, από τον Απρίλιο θα εντάσσονται σταδιακά στο στόλο της ΟΣΥ και τα οχήματα leasing. Πρόκειται για 293 μεταχειρισμένα λεωφορεία με ηλικία μέχρι και 10 έτη, ενισχύοντας 16 τουλάχιστον λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΑ που αντιμετωπίζουν προβλήματα συνωστισμού. Τα 293 οχήματα μισθώθηκαν για περίοδο 3+1 ετών, ενώ στη συνέχεια η ΟΣΥ θα έχει δικαίωμα αγοράς τους.

Η ΟΣΥ μάλιστα δημοσίευσε στη Διαύγεια την έγκριση των αποτελεσμάτων του σχετικού διαγωνισμού με ημερομηνία 18 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι μέρος του διαγωνισμού που αφορούσε την προμήθεια 40 αρθρωτών 18μετρων λεωφορείων κηρύχθηκε άγονος, καθώς δεν συγκεντρώθηκαν προσφορές. Ωστόσο, η ποσότητα των υπόλοιπων οχημάτων προσαυξήθηκε κατά 15% και έτσι ο συνολικός αριθμός των οχημάτων που θα μισθωθούν θα φτάσει τα 293, εκ των οποίων τα 243 θα είναι 12μετρα και τα 50 θα είναι 18μετρα αρθρωτά.

Οι εταιρείες στις οποίες ανατέθηκε η μίσθωση είναι οι «MED BUS AND TRUCK CENTER ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΟΡΤΗΓΟΥ ΚΑΙ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΑΕ», «ΑΔΕΛΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ & ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και «ΕΘΝΙΚΗ  LEASING AE».

Όσον αφορά τα μοντέλα των λεωφορείων, τα 12μετρα (κανονικά) λεωφορεία θα είναι 6 διαφορετικών τύπων: Ιrisbus Crossway LE 2011, Irisbus Crossway LE 2010, Solaris Urbino 12 2010, Volvo / B9L / 7700, ΜΑΝ / Lion’s City A21, Mercedes Benz/Citaro O530. Τα αρθρωτά 18μετρα λεωφορεία θα είναι 4 τύπων: Solaris Urbino 18 2010, ΜΑΝ / Lion’s City A23, Mercedes Benz/Citaro O530G, Solaris Urbino 18.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

ΔΕΗ: Σε τελική ευθεία το mega data center στη Δυτική Μακεδονία-Ωριμάζουν οι συζητήσεις με...

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΔΕΗ για...

Citrix Executive Leadership Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή κυριαρχία στο...

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα...

Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων από την Aegean

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα υποτροφιών υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε...

Δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων ανόδου στα προγράμματα Vodafone Full Fiber 300, 500 Mbps και 1...

Από 08/12/24 αυξάνονται αυτόματα και δωρεάν οι ονομαστικές ταχύτητες ανόδου (upload) σε όλες τις...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στα 6,37 τρισ. δολ. οι παγκόσμιες δαπάνες IT το 2026 με «καύσιμο» την AI

Η ανάγκη δημιουργίας της υπολογιστικής ισχύος που απαιτεί η...

ΔΕΗ: Βάζει φωτοβολταϊκά χωρίς αρχική επένδυση – Το νέο μοντέλο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Με τα νέα προγράμματα ΔΕΗ myEnergy SolarSmart για κατοικίες και ΔΕΗ myEnergy SolarSmart Pro για επιχειρήσεις,...

Πόσο ασφαλής είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) σήμερα; Και τι πρέπει να γνωρίζετε το 2026

Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT και το...

Φρένο στην πτωτική πορεία των πωλήσεων smartphones στην Ευρώπη

Σημάδια ανάκαμψης εμφάνισε η ευρωπαϊκή αγορά smartphones την τελευταία...

AI, cloud υπηρεσίες και γνωστά brands στο επίκεντρο των επιθέσεων phishing

Οι επιθέσεις phishing που στοχεύουν επιχειρήσεις γίνονται ολοένα πιο...