11.6 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Ποια και πόσα smartphones αγόρασαν οι Έλληνες στο α’ εξάμηνο του 2020

Έντονο είναι πλέον το φαινόμενο «συγκέντρωσης» της αγοράς των smartphones στην Ελλάδα με 4 κατασκευαστές να έχουν ποσοστό άνω του 93% με βάση την αξία των πωλήσεων. Από την άλλη, στο α’ εξάμηνο του 2020, οι πωλήσεις smartphones μειώθηκαν, αλλά με τη μέση τιμή να παρουσιάζει άνοδο!

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στο πρώτο μισό του 2020 πουλήθηκαν στην ελληνική αγορά περίπου 740 χιλιάδες smartphones, με την πτώση σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019 να είναι της τάξεως του 18%. Πριν από ένα χρόνο είχαν πουληθεί περίπου 900 χιλιάδες συσκευές.

Η κάμψη αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην πορεία της αγοράς τον Μάρτιο (-36%) και τον Απρίλιο (-50%) οπότε είχαμε και την «καραντίνα», καθώς τους υπόλοιπους μήνες η πτώση κινείτο σε ψηλά μονοψήφια ποσοστά.

Η εικόνα είναι λίγο διαφορετική με βάση την αξία αγοράς, καθώς οι Έλληνες έδειξαν να προτιμούν λίγο πιο ακριβές συσκευές, με την Apple, κυρίως, και τη Xiaomi δευτερευόντως να «βοηθούν» στην αύξηση της μέσης τιμής.

Η αξία των πωληθέντων smartphones κατά το α’ εξάμηνο έφθασε στα 210 εκατ. ευρώ με την πτώση να είναι στο 10%, κυρίως λόγω της μείωσης των πωλήσεων το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου. Τους υπόλοιπους μήνες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε μία οριακή αύξηση των πωλήσεων smartphones.

 

Μερίδια αγοράς

Όσον αφορά στα μερίδια αγοράς, η Samsung κρατά την πρώτη θέση, Xiaomi και Apple ενίσχυσαν τα ποσοστά τους, ενώ η Huawei, η οποία δέχεται μεγάλη πίεση λόγω της «απαγόρευσης» να χρησιμοποιεί στα νέα μοντέλα της τις υπηρεσίες Google, δείχνει να αντέχει περισσότερο από ότι περίμεναν οι αναλυτές της αγοράς.

Με βάση τον αριθμό των πωληθέντων συσκευών, η Samsung είναι στην πρώτη θέση με ένα μερίδιο αγοράς της τάξεως του 32% και ενισχυμένο κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019.

Στη δεύτερη θέση πέρασε πλέον η Xiaomi, η οποία αύξησε το μερίδιο της στο 24% από λίγο κάτω από 15% που ήταν πριν από ένα χρόνο. Από την άλλη πλευρά, η Huawei είδε το μερίδιο της να μειώνεται στο 20,6% από 25,8% αλλά δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ανέμεναν διψήφια πτώση. Ενισχυμένη παρουσιάζεται και η Apple, καθώς το iPhone 11 τη βοήθησε να πάει το μερίδιο της στο 8,6% από 6%.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως οι 4 κατασκευαστές έχουν ένα συνολικό μερίδιο που ξεπερνά το 85%. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους υπόλοιπους κατασκευαστές μόλις δύο έχουν μερίδιο άνω του 2%. Ειδικότερα, η Honor είναι στο 4% (από 4,6%), ενώ στο ίδιο ποσοστό είναι και η MLS που έπεσε από το 7,7%, καθώς τα αρνητικά δημοσιεύματα και οι ανησυχίες για το μέλλον της εταιρείας είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι πωλήσεις της.

 

Τα μερίδια στην αξία της αγοράς

Η «συγκέντρωση» της αγοράς είναι ακόμη πιο έντονη με βάση την αξία των πωληθέντων συσκευών, καθώς το συνολικό ποσοστό των 4 κατασκευαστών ξεπερνά το 93%.

Στην πρώτη θέση είναι και εδώ η Samsung με περίπου 36% (αλλά με πτώση από το σχεδόν 38% στο πρώτο μισό του 2019), ενώ ακολουθεί η Apple, η οποία παρουσίασε εντυπωσιακή αύξηση καθώς από ένα μερίδιο 18,5% έφθασε στο 26,5%.

Μεγάλη άνοδο είχε και η Xiaomi που βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση με μερίδιο 15,7% (από 9,9%), ενώ στην τέταρτη θέση είναι η Huawei με 15% (από 22,2%). Από εκεί και πέρα, μόνο η Honor έχει ένα μερίδιο λίγο πάνω από το 2%, δείγμα της κυριαρχίας που έχουν οι 4 «μεγάλοι» κατασκευαστές.

Σημειωτέον πως οι συγκεκριμένοι τέσσερις κατασκευαστές είναι αυτοί που καταλαμβάνουν τις 4 υψηλότερες θέσεις και στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ ακολουθούν κατασκευαστές όπως η Oppo και η Vivo που δεν έχουμε δει ακόμη στην ελληνική αγορά.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Ο Απρίλιος καθηλώνει στα Novacinema με τις μεγάλες πρεμιέρες

Ο Απρίλιος έρχεται συναρπαστικός, Οσκαρικός, καθηλωτικός και άκρα παιδικός εν όψει Πάσχα στο σαλόνι ή όπου και αν βρίσκονται οι σινεφίλ συνδρομητές των Novacinema...

SKY express: Εμπλουτίζει δυναμικά το θερινό της πρόγραμμα σε εσωτερικό και εξωτερικού 

Η SKY express εμπλουτίζει δυναμικά το θερινό πτητικό της πρόγραμμα με απευθείας πτήσεις σε 12 χώρες, 29 προορισμούς του εξωτερικού, ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας για...

Το TikTok Επίσημος Συνεργάτης Ψυχαγωγίας της Eurovision 2023

το TikTok ανακοινώνει ότι έχει επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση ως ο Επίσημος Συνεργάτης Ψυχαγωγίας για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision για δεύτερη...

BOX NOW: 400.000 παραδόσεις, 200.000 πελάτες και συνεργασία με περισσότερα από 600 eshops

Στο επίκεντρο οι ανάγκες του πελάτη, με περισσότερους από 200.000 να την έχουν εμπιστευτεί Με τεχνολογία αιχμής και με τις σύγχρονες ανάγκες του πελάτη στο...

Δύο δημόσιες διαβουλεύσεις από την ΕΕΤΤ για το ραδιοφάσμα

Δύο δημόσιες διαβουλεύσεις έχει βγάλει στον αέρα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σχετικά με το ραδιοφάσμα. Η πρώτη αφορά στην αναθεώρηση του Κανονισμού...