20.3 C
Athens
Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Πληθωρισμός και πόλεμος «φρενάρουν» την αγορά τεχνολογίας στην Ευρώπη

  •   της Νατάσας Φραγκούλη

Επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά τεχνολογίας αρχίζει να έχει ο υψηλός πληθωρισμός, που σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική αστάθεια και την οικονομική αβεβαιότητα που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζουν δυσμενώς τον κλάδο.

Παρά το δυσμενές κλίμα, η αγορά ΤΠΕ στην Ευρώπη αναμένεται να διευρυνθεί το 2022, με την αξία της να αυξάνεται κατά 3,5% και να ξεπερνά το ορόσημο του 1δισ. ευρώ. Αν και η αγορά θα διατηρήσει φέτος θετικό πρόσημο, η ανάπτυξη υπολείπεται κατά πολύ της αντίστοιχης που είχε επιτευχθεί το 2021, όταν η αξία της αγοράς τεχνολογίας ενισχύθηκε με -σχεδόν- διπλάσιο ρυθμό, 6,9%.

Σύμφωνα με το νέο “Worldwide Black Book: Live Edition” της International Data Corporation (IDC), το μεγαλύτερο «βαρίδι» για τον κλάδο κατά το τρέχον έτος θα είναι η κατηγορία των συσκευών, η οποία αναμένεται και τη μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων.

Ενώ η συνολική ευρωπαϊκή αγορά ΤΠΕ θα αναπτυχθεί, η κακή απόδοση στις πωλήσεις συσκευών θα συγκρατήσει τον κλάδο από μια πιο δυναμική ανάπτυξη. Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού και τιμών ενέργειας, καθώς και το αυξανόμενο κόστος ζωής, θα οδηγήσουν σε μειωμένη ζήτηση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και tablet από πλευράς καταναλωτών.

Ο ρόλος του πολέμου

Την ίδια στιγμή, άλλα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που συνδέονται με τα lockdowns στην Κίνα, καθώς και το υψηλό κόστος μεταφοράς, επίσης περιορίζουν την ανάπτυξη στην αγορά των συσκευών και στη συνολική αγορά ΤΠΕ τουλάχιστον για φέτος.

Ταυτόχρονα, ο πόλεμος στην Ουκρανία επίσης προκαλεί ελλείψεις και επηρεάζει την τα προϊόντα στην κατηγορία των συσκευών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πωλήσεις συσκευών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (ΚΑΕ) αναμένεται να μειωθούν με διψήφιο ποσοστό φέτος.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID, οι καταναλωτές δαπανούσαν μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα σε συσκευές. Στην περίοδο μετά την πανδημία, ωστόσο, παράγοντες όπως ο πληθωρισμός και η μείωση της καταναλωτικής ζήτησης επηρεάζουν δυσμενώς την αγορά των συσκευών» αναφέρει η IDC.

Εξαίρεση το λογισμικό

Σε ό,τι αφορά στις άλλες κατηγορίες της αγοράς ΤΠΕ, το λογισμικό θα είναι και φέτος ένας από τους πιο ισχυρούς πυλώνες ανάπτυξης του κλάδου.

Ειδικότερα, παρά τις αναμενόμενες αρνητικές τάσεις στις αγορές λογισμικού τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας, οι συνολικές δαπάνες για λογισμικό στην Ευρώπη θα παραμείνουν σχετικά σταθερές τα επόμενα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ζήτηση για πλατφόρμες και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στην ευρωπαϊκή αγορά αναμένεται επίσης να αυξηθεί ως μέρος των πρωτοβουλιών ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ασφάλεια και cloud

Επιπρόσθετα, η σημασία των λύσεων ασφαλείας θα συνεχίσει να αυξάνεται, μαζί με την αυτοματοποίηση ρομποτικών διαδικασιών, τη διαχείριση διαδικασιών συμβάντων και τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυξημένη, στο μεταξύ, θα παραμείνει και η ζήτηση υποδομών και υπηρεσιών cloud, καθώς προχωρά η διαδικασία μετάβασης στο cloud.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι ακόμη και η αγορά της Ρωσίας θα κινηθεί ανοδικά σε αυτό τον τομέα. Η ισχυρή ανάπτυξη στη Ρωσία θα υποστηριχθεί από τοπικούς παρόχους υπηρεσιών, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν πρόκληση λόγω έλλειψης υποδομής και επαρκών διακομιστών για τον εξοπλισμό των κέντρων δεδομένων τους.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Siemens λανσάρει το Connect Box, μια έξυπνη λύση IoT για τη διαχείριση κτηρίων

Ο τομέας Smart Infrastructure της Siemens παρουσίασε το Connect Box, μία ανοικτή και εύχρηστη λύση Internet of Things (IoT) που έχει σχεδιαστεί για τη διαχείριση μικρών...

ΤΑΙΠΕΔ: Οκτώ επενδυτικά σχήματα διεκδικούν το λιμάνι του Βόλου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, προχώρησε στην προεπιλογή των επενδυτικών σχημάτων που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη Β’ φάση (υποβολή...

Δράση και μυστήριο στη Sunday Premiere στη NOVA: «Last Seen Alive»!

Ο Απρίλιος έρχεται με δράση και μυστήριο στη Sunday Premiere στη NOVA! Αυτή την Κυριακή 2 Απριλίου (22:00) οι συνδρομητές θα απολαύσουν στο Novacinema1...

5G Ventures: Το Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός επενδύει στην EdgeQ

Η 5G Ventures ανακοινώνει τη συνεπένδυση του Ταμείου Φαιστός (series B financing round), μαζί με επενδυτικά κεφάλαια κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην εταιρεία...

Intrakat: Επισφραγίστηκε η συμφωνία για την εξαγορά της «ΑΚΤΩΡ»

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία της εξαγοράς από την Intrakat του 100% των μετοχών της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ (κατασκευαστικού βραχίονα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ). Το τίμημα που θα καταβάλει η...