13 C
Athens
Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Πιερρακάκης, Μασσέλος, Φαλάγγας (ΟΤΕ), Τσαπρούνης (WIND) σκιαγραφούν το ψηφιακό μέλλον της Ελλάδας

Το κρίσιμο ορόσημο του Ταμείου Ανάκαμψης και των έργων του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας που θα χρηματοδοτήσει, καθώς και η ανάπτυξη του 5G βρίσκονται στην κορυφή της αντζέντας του Υπουργείου Ψηφιακής διακυβέρνησης, της ΕΕΤΤ και των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Τα δύο θέματα κυριάρχησαν και στο πάνελ τηλεπικοινωνιών του 1ου Συνεδρίου «GREEN DEAL GREECE 2021», που διοργάνωσε το ΤΕΕ, με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Πρόεδρο της ΕΕΤΤ, Κωνταντίνο Μασσέλο, τον Enterprise & Business Marketing & CRM Director του OTE, Θάνο Φαλάγγα και τον Ανώτερο Διευθυντή Εταιρικών Σχέσεων της WIND Hellas, Γιώργο Τσαπρούνη να συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει η θέληση για να κερδηθεί το στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού.

«Η Ελλάδα έχει καταφέρει μέσα σε δύο χρόνια να διαβεί το χάσμα που τη χωρίζει σε σχέση με άλλες χώρες ως προς τις ψηφιακές υπηρεσίες του κράτους», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Κ. Πιερρακάκης: «Στην επόμενη τετραετία θα μιλάμε για μία άλλη χώρα»

Σύμφωνα με τον ίδιο μέσα στην επόμενη τετραετία, μέσα από τη βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, τη στρατηγική που προβλέπει 440 μικρά και μεγάλα έργα που θα συντελεστούν σε όλη τη χώρα, με τη δημοπράτηση, την παράδοση και την ολοκήρωσή τους «θα μιλάμε για μία άλλη χώρα. Και αυτό θα γίνει με μεγάλη ταχύτητα».

Ο υπουργός χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ένα σχέδιο Μάρσαλ για την εποχή μας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η πανδημία επέτρεψε αυτό που ήταν εκκρεμότητα να γίνει αναγκαιότητα. Το κράτος και οι επιχειρήσεις έπρεπε να συνεχίσουν να λειτουργούν καλά. Έτσι από τις 501 υπηρεσίες στο gov.gr έχουμε φθάσει στις 1.180 υπηρεσίες και κάθε μέρα προσθέτουμε ένα ακόμα λιθαράκι σε αυτό το νέο οικοδόμημα του κράτους. Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα στις πόλεις και σε κάθε κρατική δομή, αλλά και σε κάθε δομή που εξυπηρετεί τους πολίτες».

Κωνσταντίνος Μασσέλος: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι τρόπος σκέψης

«Την επόμενη δεκαετία οι τεχνολογίες θα μας επιτρέπουν νέες αλληλεπιδράσεις με στόχο την οικονομική ανάπτυξη που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον», δήλωσε ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), Κωνσταντίνος Μασσέλος.

Ο ίδιος έκανε λόγο για την ανάγκη να τεθεί ψηλά ο πήχης «για τη δημιουργία των πόλεων του μέλλοντος και τον ψηφιακό μετασχηματισμό», ο οποίος, όπως τόνισε, δεν είναι μόνο η χρήση της τεχνολογίας, είναι τρόπος σκέψης δράσης και οργάνωσης. «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να προκύψει ως αίτημα από τους πολίτες και αφορά ένα κολοσσιαίο έργο και γι΄ αυτό απαιτεί την ευρύτερη δυνατή συναίνεση», ανέφερε, ο κ. Μασσέλος επισημαίνοντας τον κομβικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Δεν πρέπει απλά να μπορούμε, πρέπει και να το θέλουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θάνος Φαλάγγας, Enterprise & Business Marketing & CRM Director του OTE

Θ. Φαλάγγας: Στο 60% το 5G στη χώρα μέχρι το τέλος του έτους

Ο κ. Θάνος Φαλάγγας, Enterprise & Business Marketing & CRM Director του OTE, επεσήμανε ότι: «Μέσα στην πανδημία δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε κάνει άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό», προσθέτοντας ότι, «κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω σε αυτή την προσπάθεια». «Έξυπνη πόλη δεν είναι τίποτα άλλο που χρησιμοποιεί την τεχνολογία, τα δίκτυα και τα δεδομένα για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών της», ανέφερε ο ίδιος. Όπως έκανε γνωστό η εταιρεία καλύπτει πληθυσμιακά το 98% της χώρας, το 5G καλύπτει πληθυσμιακά σε ποσοστό 50%, ενώ στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2021 το ποσοστό να φθάσει στο 60%. «Ο καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να το δημιουργήσεις», ανέφερε κλείνοντας.

Ο Ανώτερος Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της WIND, Γιώργος Τσαπρούνης

Γ. Τσαπρούνης: «Το Ταμείο Ανάκαμψης να επιταχύνει τα έργα συνδεσιμότητας»

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει επιταχύνει τα έργα που απαιτούνται για την αναβάθμιση των δικτύων, καθώς εάν οι έξυπνες εφαρμογές δεν εντάσσονται σε ένα πλαίσιο και ένα πρόγραμμα τότε πολλές φορές δεν έχουν αποτέλεσμα. Αυτό πρότεινε ο Ανώτερος Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της WIND, Γιώργος Τσαπρούνης, αναφέροντας ότι «η βαρύτητα πρέπει να πέσει στα έργα συνδεσιμότητας»  Για τον κ. Τσαπρούνη, η συνδεσιμότητα και οι έξυπνες εφαρμογές, οι πλατφόρμες και εκπαίδευση είναι τα βασικά στοιχεία για την ψηφιοποίηση για έξυπνες πόλεις, που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην εξοικονόμηση του κόστους, χρόνου, και στην βιωσιμότητα της χώρας και της πόλης.

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Απονομή υποτροφιών Cosmote αξίας άνω των €500.000 σε 30 πρωτοετείς φοιτητές για τις σπουδές τους

Σε 30 πρωτοετείς φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων απονεμήθηκαν οι Υποτροφίες COSMOTEσυνολικής αξίας άνω των €500.000 για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Το Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE, που συμπληρώνει είκοσι δύο χρόνια, παρέχει οικονομική ενίσχυση για όλα...

Η Revolut κυκλοφορεί τα RevPoints στην Ελλάδα, το πρώτο της πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών

Η Revolut, η διεθνής υπερ-εφαρμογή χρηματοοικονομικών με πάνω από 35 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, ανακοινώνει σήμερα την κυκλοφορία των «RevPoints», ένα πρόγραμμα επιβράβευσης σε πόντους....

33η εθελοντική αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος OKTABIT & χριστουγεννιάτικο παζάρι για το «Χαμόγελο του Παιδιού»

H ΟΚΤΑΒΙΤ για ακόμα μια χρονιά λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα διοργανώνει 2 δράσεις αλληλεγγύης και προσφοράς και με χαρά προσκαλεί τους συνεργάτες της...

Βραβεία για 27 καινοτόμες ευρωπαϊκές εταιρείες στον Μεγάλο Τελικό του EIT Jumpstarter

Με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες με καινοτόμες ιδέες πραγματοποιήθηκε ο φετινός Μεγάλος Τελικός του EIT Jumpstarter στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν περισσότερες από 50...

Ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ευρώπη έρμαιο των χάκερ λόγω έλλειψης προϋπολογισμού

Το 14% των εταιρειών στην Ευρώπη έχει βιώσει περιστατικά στον κυβερνοχώρο λόγω ανεπαρκών επενδύσεων στον τομέα τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κατασκευαστικός κλάδος ήρθε...