10.4 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Phaistos: Εξετάζει αιτήσεις 10 νέων εταιρειών για χρηματοδότηση – Δύο βρίσκονται στην τελική ευθεία

το fund Phaistos ευελπιστεί ότι μέσα σε ένα χρόνο λειτουργείας θα έχει επενδύσει τουλάχιστον σε ακόμα δύο εταιρείες

 • Γράφει η Μαρία  Μόσχου 

Σημαντικό ενδιαφέρον έχει προσελκύσει το fund Phaistos με πάνω από 50 εταιρείες να έχουν κάνει συζητήσεις με την διοίκηση του Ταμείου και 10 εταιρείες να έχουν καταθέσει επίσημα φακέλους για έγκριση χρηματοδότησης.

Αυτή τη στιγμή πέντε φάκελοι εξετάζονται με δύο από αυτούς να βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Οι εταιρείες που οι φάκελοί τους βρίσκονται σε ώριμο στάδιο αξιολόγησης είναι από τους κλάδους των cybersecurity και Internet of Things.

Άλλοι τρεις φάκελοι έχουν πάρει προκαταρκτική έγκριση και αφορούν εταιρείες retail, ενώ η μία αφορά chips manufacture προερχόμενη από την Αμερική. Τρεις από τις πέντε αυτές εταιρείες προέρχονται από την Ελλάδα.

100 εκατ. ευρώ για επενδύσεις

Αυτά ανακοίνωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος τα 5G Συμμετοχές Α.Ε. του επενδυτικού ταμείου Phaistos που διαχειρίζεται τα κεφάλαια από την πώληση του φάσματος 5G, κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης τονίζοντας ότι στόχος είναι η συνολική επένδυση των 100 εκατ. ευρώ να δοθεί στο σύνολό της σε μέχρι 15 εταιρείες μέσα στο επόμενα πέντε χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία μετόχων είναι η ζωή του Phaistos να έχει διάρκεια πέντε χρόνια και άλλα πέντε χρόνια για αποεπένδυση.

Αναφερόμενος στο έργο του Ταμείου, ο ίδιος είπε ότι παρέχει μια σειρά διευκολύνσεων στις εταιρείες, αλλά και τον πρώτο πελάτη τους βρίσκοντας ακόμα και τον χώρο που θα στεγαστούν.

«Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε και εταιρείες από το εξωτερικό να έρθουν στην Ελλάδα. Τα δικό μας κεφάλαια δεν είναι εργαλείο ΕΣΠΑ που πρέπει να γίνει αξιοποίηση μέσα στην χώρα. Θέλουμε να προσελκύσουν εταιρείες από το εξωτερικό και να κερδίσει η χώρα από την αξία της εταιρείας και να ωφεληθεί και η ίδια εταιρεία. Να δημιουργήσουμε και το οικοσύστημα στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζωρτζακάκης.

Επενδυτικό Ταμείο «Phaistos»

Το Επενδυτικό Ταμείο «Phaistos» ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάρτιο του 2022. Leading anchor investor του «Φαιστός» είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (EATE, πρώην ΤΑΝΕΟ), ενώ κεφάλαια  στο Ταμείο έχουν επίσης εισφέρει:

 • Ο Όμιλος ΟΤΕ / Deutsche Telekom
 • Το Latsco family office της κυρίας Μαριάννας Λάτση
 • Το family office του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου

Σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών από την έναρξη λειτουργίας του το «Phaistos» έχει  ήδη πραγματοποιήσει δύο σημαντικές επενδύσεις:

 • Στην Matternet, η οποία παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς ιατρικού και βιολογικού υλικού με τη χρήση drones και στην οποία, εκτός του «Phaistos»» έχουν επίσης επενδύσει η Boeing, η Sony, η Mercedes-Benz και η Swiss Post. Η εταιρεία εξειδικεύεται στην μεταφορά δεμάτων μέχρι 10 κιλά και αφορά αποκλειστικά την μεταφορά ευαίσθητων και ευπαθών υλικών όπως ιατρικό υλικό.

Οπως είπε ο κ. Τζωρζτακάκης μεταφέρει υψηλής αξίας πράγματα που πρέπει να πάνε γρήγορα και δραστηριοποιείται κυρίως σε νοσοκομεία σε Αμερική και Ελβετία. «Θέλουμε να οργανώσουμε ένα πιλοτικό δίκτυο στην Ελλάδα. Η Αθήνα θα είναι η πρώτη πόλη που θα έχει ένα αστικό δίκτυο εναέριων μεταφορών μέσω drones με στόχο να συνδεθούν πιλοτικά νοσοκομεία, ο Δημόκριτος και το Ινστιτούτο Παστέρ. Πρόκειται για πολύ δύσκολο εγχείρημα» είπε ο κ. Τζωρτζακάκης. Η Matternet Europe, η θυγατρική εταιρεία που ίδρυσε η Matternet στην Ελλάδα, πρόκειται να στεγαστεί το Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και θα συνεργαστεί με την επιστημονική ομάδα του Media Networks Lab.

 • Στην OQ Technology, η οποία χρησιμοποιεί δορυφόρους χαμηλής τροχιάς για την παροχή απρόσκοπτης συνδεσιμότητας σε εγκαταστάσεις Διαδικτύου των Πραγμάτων. Στη συγκεκριμένη εταιρεία το  «Phaistos»» συνεπένδυσε με την Wa’ed Ventures, το ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων της Saudi Aramco, μίας από τις  μεγαλύτερες επιχειρήσεις βάσει κεφαλαιοποίησης διεθνώς. Η OQ Hellas, θυγατρική της OQ Technology, έχει την έδρα της στη μονάδα Corallia, του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», το οικοσύστημα εταιρειών που ασχολούνται με το  διάστημα. Bρίσκεται σε αναζήτηση προσωπικού και ήδη έχει προκηρύξει 15 θέσεις.

Δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων

Στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την πολυεπίπεδη υποστήριξη των επιχειρήσεων στις οποίες επενδύει, το «Phaistos» ανέπτυξε δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων στο οποίο  συμμετέχουν:

 • Το Πανεπιστήμιο Πατρών
 • Η μονάδα Corallia & το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά»
 • Η Vantage Towers Greece
 • Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
 • Η Nokia Hellas
 • Η Cosmote
 • Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος

Το «Φαιστός» επενδύει σε καινοτόμες εταιρείες που αξιοποιούν το 5G -και σχετικές με αυτό  τεχνολογίες. Επιπλέον, παρέχει στις επιχειρήσεις στις οποίες επενδύει πρόσβαση σε υποδομές,  τεχνογνωσία και δυνατότητες δικτύωσης.

Το έργο του Phaistos υποστηρίζει η Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία υποβάλλει γνωμοδοτήσεις στο Δ.Σ. και την Επενδυτική Επιτροπή. Αποτελείται από επτά καταξιωμένους  επαγγελματίες με διεθνή σταδιοδρομία που έχουν διακριθεί στην επιχειρηματικότητα, την  έρευνα & ανάπτυξη, την καινοτομία, την υψηλή τεχνολογία και τη διοίκηση επιχειρήσεων.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

LG: Ποιες καινοτομίες λαμβάνουν ρεκόρ βραβείων στη CES 2023

Η LG συνεχίζει τη μακρόχρονη ιστορία των διακρίσεων στο κορυφαίο Παγκόσμιο Συνέδριο Consumer Technology Show με περισσότερα από 220 βραβεία και διακρίσεις Πραγματοποιώντας μια θριαμβευτική...

“The Last of Us”: Η πολυαναμένομενη σειρά του ΗΒΟ αποκλειστικά διαθέσιμη στο Vodafone TV

Το “The Last of Us”, η πρώτη σειρά παραγωγής ΗΒΟ που βασίζεται στο ομώνυμο βιντεοπαιχνίδι της Sony για το Playstation από το 2013, με...

Huawei FreeBuds 5i: Τα καλύτερα TWS ακουστικά, με τιμή κάτω από 100 ευρώ

HUAWEI FreeBuds 5i: Ήχος Hi-Res, άνεση και υψηλή τεχνολογία, όλα σε ένα ζευγάρι ακουστικά Κυκλοφόρησαν 26 Ιανουαρίου από το επίσημο δίκτυο συνεργατών της Huawei Κυκλοφόρησαν στην Ελληνική αγορά...

Απλά Ψηφιακά 85: H eTurn (Δημήτρης Θεοφάνους) και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι phygital καταναλωτές και το ελληνικό γραφείο του Viber

Τις λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού που προσφέρει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και το πως ψηφιοποιεί τη Φωνή του Δημότη ώστε να εισακούεται από τις αυτοδιοικητικές...

Αυξάνεται η πίτα των online αγορών-Ρhygital γίνονται οι Έλληνες

της Νατάσας Φραγκούλη Αυξάνεται η πίτα του e-commerce στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι καταναλωτές δείχνουν να επιλέγουν το πάντρεμα των online αγορών...