22.1 C
Athens
Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Phaistos: Εξετάζει αιτήσεις 10 νέων εταιρειών για χρηματοδότηση – Δύο βρίσκονται στην τελική ευθεία

το fund Phaistos ευελπιστεί ότι μέσα σε ένα χρόνο λειτουργείας θα έχει επενδύσει τουλάχιστον σε ακόμα δύο εταιρείες

 • Γράφει η Μαρία  Μόσχου 

Σημαντικό ενδιαφέρον έχει προσελκύσει το fund Phaistos με πάνω από 50 εταιρείες να έχουν κάνει συζητήσεις με την διοίκηση του Ταμείου και 10 εταιρείες να έχουν καταθέσει επίσημα φακέλους για έγκριση χρηματοδότησης.

Αυτή τη στιγμή πέντε φάκελοι εξετάζονται με δύο από αυτούς να βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Οι εταιρείες που οι φάκελοί τους βρίσκονται σε ώριμο στάδιο αξιολόγησης είναι από τους κλάδους των cybersecurity και Internet of Things.

Άλλοι τρεις φάκελοι έχουν πάρει προκαταρκτική έγκριση και αφορούν εταιρείες retail, ενώ η μία αφορά chips manufacture προερχόμενη από την Αμερική. Τρεις από τις πέντε αυτές εταιρείες προέρχονται από την Ελλάδα.

100 εκατ. ευρώ για επενδύσεις

Αυτά ανακοίνωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος τα 5G Συμμετοχές Α.Ε. του επενδυτικού ταμείου Phaistos που διαχειρίζεται τα κεφάλαια από την πώληση του φάσματος 5G, κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης τονίζοντας ότι στόχος είναι η συνολική επένδυση των 100 εκατ. ευρώ να δοθεί στο σύνολό της σε μέχρι 15 εταιρείες μέσα στο επόμενα πέντε χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία μετόχων είναι η ζωή του Phaistos να έχει διάρκεια πέντε χρόνια και άλλα πέντε χρόνια για αποεπένδυση.

Αναφερόμενος στο έργο του Ταμείου, ο ίδιος είπε ότι παρέχει μια σειρά διευκολύνσεων στις εταιρείες, αλλά και τον πρώτο πελάτη τους βρίσκοντας ακόμα και τον χώρο που θα στεγαστούν.

«Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε και εταιρείες από το εξωτερικό να έρθουν στην Ελλάδα. Τα δικό μας κεφάλαια δεν είναι εργαλείο ΕΣΠΑ που πρέπει να γίνει αξιοποίηση μέσα στην χώρα. Θέλουμε να προσελκύσουν εταιρείες από το εξωτερικό και να κερδίσει η χώρα από την αξία της εταιρείας και να ωφεληθεί και η ίδια εταιρεία. Να δημιουργήσουμε και το οικοσύστημα στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζωρτζακάκης.

Επενδυτικό Ταμείο «Phaistos»

Το Επενδυτικό Ταμείο «Phaistos» ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάρτιο του 2022. Leading anchor investor του «Φαιστός» είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (EATE, πρώην ΤΑΝΕΟ), ενώ κεφάλαια  στο Ταμείο έχουν επίσης εισφέρει:

 • Ο Όμιλος ΟΤΕ / Deutsche Telekom
 • Το Latsco family office της κυρίας Μαριάννας Λάτση
 • Το family office του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου

Σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών από την έναρξη λειτουργίας του το «Phaistos» έχει  ήδη πραγματοποιήσει δύο σημαντικές επενδύσεις:

 • Στην Matternet, η οποία παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς ιατρικού και βιολογικού υλικού με τη χρήση drones και στην οποία, εκτός του «Phaistos»» έχουν επίσης επενδύσει η Boeing, η Sony, η Mercedes-Benz και η Swiss Post. Η εταιρεία εξειδικεύεται στην μεταφορά δεμάτων μέχρι 10 κιλά και αφορά αποκλειστικά την μεταφορά ευαίσθητων και ευπαθών υλικών όπως ιατρικό υλικό.

Οπως είπε ο κ. Τζωρζτακάκης μεταφέρει υψηλής αξίας πράγματα που πρέπει να πάνε γρήγορα και δραστηριοποιείται κυρίως σε νοσοκομεία σε Αμερική και Ελβετία. «Θέλουμε να οργανώσουμε ένα πιλοτικό δίκτυο στην Ελλάδα. Η Αθήνα θα είναι η πρώτη πόλη που θα έχει ένα αστικό δίκτυο εναέριων μεταφορών μέσω drones με στόχο να συνδεθούν πιλοτικά νοσοκομεία, ο Δημόκριτος και το Ινστιτούτο Παστέρ. Πρόκειται για πολύ δύσκολο εγχείρημα» είπε ο κ. Τζωρτζακάκης. Η Matternet Europe, η θυγατρική εταιρεία που ίδρυσε η Matternet στην Ελλάδα, πρόκειται να στεγαστεί το Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και θα συνεργαστεί με την επιστημονική ομάδα του Media Networks Lab.

 • Στην OQ Technology, η οποία χρησιμοποιεί δορυφόρους χαμηλής τροχιάς για την παροχή απρόσκοπτης συνδεσιμότητας σε εγκαταστάσεις Διαδικτύου των Πραγμάτων. Στη συγκεκριμένη εταιρεία το  «Phaistos»» συνεπένδυσε με την Wa’ed Ventures, το ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων της Saudi Aramco, μίας από τις  μεγαλύτερες επιχειρήσεις βάσει κεφαλαιοποίησης διεθνώς. Η OQ Hellas, θυγατρική της OQ Technology, έχει την έδρα της στη μονάδα Corallia, του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», το οικοσύστημα εταιρειών που ασχολούνται με το  διάστημα. Bρίσκεται σε αναζήτηση προσωπικού και ήδη έχει προκηρύξει 15 θέσεις.

Δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων

Στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την πολυεπίπεδη υποστήριξη των επιχειρήσεων στις οποίες επενδύει, το «Phaistos» ανέπτυξε δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων στο οποίο  συμμετέχουν:

 • Το Πανεπιστήμιο Πατρών
 • Η μονάδα Corallia & το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά»
 • Η Vantage Towers Greece
 • Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
 • Η Nokia Hellas
 • Η Cosmote
 • Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος

Το «Φαιστός» επενδύει σε καινοτόμες εταιρείες που αξιοποιούν το 5G -και σχετικές με αυτό  τεχνολογίες. Επιπλέον, παρέχει στις επιχειρήσεις στις οποίες επενδύει πρόσβαση σε υποδομές,  τεχνογνωσία και δυνατότητες δικτύωσης.

Το έργο του Phaistos υποστηρίζει η Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία υποβάλλει γνωμοδοτήσεις στο Δ.Σ. και την Επενδυτική Επιτροπή. Αποτελείται από επτά καταξιωμένους  επαγγελματίες με διεθνή σταδιοδρομία που έχουν διακριθεί στην επιχειρηματικότητα, την  έρευνα & ανάπτυξη, την καινοτομία, την υψηλή τεχνολογία και τη διοίκηση επιχειρήσεων.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Nova: Συνεργασία με την Aegean Rebreath για την προστασία των ελληνικών θαλασσών

Πιστή στη δέσμευσή της να αποτελεί για όλους έναν πραγματικό κοινωνικό εταίρο, η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media...

Υπογραφή στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Lancom και NetiX

Την αποκλειστική διανομή των υπηρεσιών του NetIX στην Ελλάδα από τη Lancom υπέγραψαν κατά τη διάρκεια του International Telecoms Week 2023 στην Ουάσιγκτον οι...

Stelios Awards For Young Entrepreneurs In Greece για 14η χρονιά

Ο κορυφαίος θεσμός των Stelios Awards for Young Entrepreneurs in Greece, που διοργανώνει για 14η χρονιά ο Sir Στέλιου Χατζηιωάννου, δημιουργός και ιδιοκτήτης των...

Kaspersky: Έτσι θα αποτρέψετε κυβερνοεπιθέσεις DDoS σε εκπαιδευτικά ιδρύματα

«Οι ψηφιακές επιθέσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι αρκετά συχνές και τείνουν να εντείνονται κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων, όπως η περίοδος των σχολικών...

Ποιοι είναι και σε ποιες ελληνικές startups θέλουν να επενδύσουν οι business angels

 Της Νατάσας Φραγκούλη Τουλάχιστον 450 επιχειρηματικοί άγγελοι από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους γκουρού των επενδύσεων σε startups, βάζουν στα ραντάρ τους το ελληνικό...