31.9 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

“Party is over” για τα ευρωπαϊκά unicorns 

“Party is over”. Με αυτή τη φράση η εταιρεία Pitchbook περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα των μονόκερων, των οποίων οι αποτιμήσεις βρίσκονται σε πτωτική πορεία.

Σύμφωνα με τα έρευνα της εταιρείας, η συνολική αξία των ευρωπαϊκών μονόκερων -ήτοι των startups με αποτίμηση άνω του 1 δισ. ευρώ – μειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία. Ο ανοιχτός κύκλος αύξησης των επιτοκίων, το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και το νευρικό κλίμα στις αγορές… σκοτώνουν τις αποτιμήσεις των unicorns.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους, η συνδυασμένη αποτίμηση των ευρωπαϊκών unicorns διαμορφώθηκε στα 442,2 δισ. ευρώ από 446,3 δισ. ευρώ στα τέλη του 2022. Η μείωση της δραστηριότητας συμφωνιών μεταξύ των ευρωπαϊκών μονόκερων συνέβαλε στη συρρίκνωση της αποτίμησής τους. Από τις αρχές του 2023 ολοκληρώθηκαν 20 συμφωνίες αξίας 2,1 δισ. ευρώ, σημαντικά λιγότερες από τους 63 γύρους συνολικού ύψους 15,9 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022.

«Όντες οι πιο κοντινοί στην έξοδο, οι μονόκεροι επηρεάζονται περισσότερο από τις κινήσεις στις αποτιμήσεις της δημόσιας αγοράς από τις νεοφυείς επιχειρήσεις σε προηγούμενα στάδια. Καθώς η δραστηριότητα εξόδου, ιδιαίτερα για τις εισαγωγές, παραμένει σημαντικά πιο χαμηλή από τα προηγούμενα χρόνια, οι επενδυτές εμφανίζονται απρόθυμοι να λάβουν μέρος σε γύρους μεταγενέστερων σταδίων», εξηγεί στο PitchBook’s Q2 2023 European VC Valuations Report.

Φτωχή παραγωγή

Δεν είναι τυχαίο ότι από τις αρχές του έτους στην ευρωπαϊκή φωλιά των μονόκερων προστέθηκαν μόνο πέντε νέοι ένοικοι. Μάλιστα αυτός ο αργός ρυθμός δημιουργίας νέων unicorns αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Πλέον η Ευρώπη φιλοξενεί 514 μονόκερους σε 25 χώρες και 65 πόλεις, με τον αριθμό τους να έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί από το 2016. Το Λονδίνο φιλοξενεί τα περισσότερα unicorns με 105 εταιρείες με αποτίμηση άνω του 1 δισ.ευρώ, ακολουθούμενο από το Παρίσι με 44 και το Βερολίνο με 35. Σουηδία, Ολλανδία και Ελβετία επίσης έχουν υψηλή παραγωγή unicorns, ενώ από κοντά ακολουθούν η Ισπανία, η Δανία και η Ιρλανδία.

Από τους πλέον διάσημους unicorns της Ευρώπης είναι οι εταιρείες Bolt, Klarna και Spotify.

Όσον αφορά τους κλάδους που γεννούν τους περισσότερους μονόκερους στην Ευρώπη ο πλέον παραγωγικός είναι αναμφισβήτητα αυτός της τεχνητής νοημοσύνης. Άλλοι ανερχόμενοι τομείς στην παραγωγή unicorns είναι ο κλάδος της ενέργειας, της υγειονομικής περίθαλψης, της βιοτεχνολογίας και εταιρείες των ημιαγωγών.

«Αναμένουμε ότι οι χρηματοδοτήσεις των venture capital funds προς τους ευρωπαϊκούς μονόκερους θα παραμείνουν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για το οικοσύστημα», αναφέρουν οι αναλυτές, περιγράφοντας την αβεβαιότητα γύρω από τη μελλοντική δυναμική της Ευρώπης να δημιουργεί startups με αξία άνω του 1 δισ. ευρώ.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

TÜV AUSTRIA TRUST IT: Νέα Εποχή στην Κυβερνοασφάλεια

Η TÜV AUSTRIA, μία από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής ολιστικών υπηρεσιών τεχνικών ελέγχων, επιθεωρήσεων, πιστοποιήσεων και εκπαίδευσης παγκοσμίως, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την έναρξη...

Το Υπερταμείο παράγει οφέλη για τους πολίτες και το περιβάλλον μέσω των νέων τεχνολογιών

Στόχος η σταδιακή ενσωμάτωση έξυπνων ψηφιακών εφαρμογών με βάση τα δεδομένα από τις θυγατρικές του Ομίλου, σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας «Αρχιμήδης» Το Υπερταμείο,...

5G+: Η Cosmote πρώτη στην Ελλάδα διαθέτει εμπορικά δίκτυο τεχνολογίας 5G Stand-Alone

Για μια ακόμα φορά, η COSMOTE κάνει πρώτη το επόμενο βήμα στον τομέα των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα, προχωρώντας στην εμπορική διάθεση του δικτύου...

Nova 5G Home Internet: Νέα προηγμένη λύση σταθερής τηλεφωνίας, με ταχύτητες έως 100 Mbps

Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει το Nova 5G...

Πώς θα γίνει mainstream η ηλεκτροκίνηση: Αύξηση 194% στα σημεία φόρτισης έως το 2029

Της Νατάσας Φραγκούλη Στροφή προς την ηλεκτροκίνηση -αν και όχι με τους αρχικά προβλεπόμενους υπερ-ταχείς ρυθμούς- κάνει η παγκόσμια κοινότητα. Με την έλλειψη συγκροτημένων δικτύων...