20.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Παράθυρο μιας ευκαιρίας 33 δισ. ευρώ για την Ελλάδα τα Κέντρα Καινοτομίας  

 

Το «βαρύ πυροβολικό» της διεθνούς τεχνολογικής σκηνής «βλέπει» ευκαιρίες ανάπτυξης στην ελληνική αγορά μέσω της εγκατάστασης Κέντρων Καινοτομίας και R&D   

Ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα ανοίγει ο ρόλος της ως -δυνάμει- προορισμού διεθνών επενδύσεων σε Κέντρα Καινοτομίας, Κέντρα R &D και Κέντρα Ανάπτυξης Υπηρεσιών Λογισμικού. Πρόκειται για μια αγορά, που στην περιοχή της ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) αποτιμάται στα 33 δισ. δολ. Σε παγκόσμιο επίπεδο η αγορά υπηρεσιών υποστήριξης (IT Outsourcing) αντιστοιχεί σε 135 δισ. δολ. και αποτελεί πόλο έλξης για τους πολυεθνικούς κολοσσούς της τεχνολογίας.

Μελέτη της Deloitte για λογαριασμό του ΣΕΠΕ «βλέπει» μια χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα να αξιοποιήσει το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό για τη δημιουργία Centers of Excellence, εστιάζοντας στην παροχή υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας. Και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη με την ψήφο εμπιστοσύνης που δίνουν μεγάλες πολυεθνικές της τεχνολογίας στην Ελλάδα, επιλέγοντάς την ως προορισμό αντίστοιχων επενδύσεών τους.

Το Alexander Competence Center της Deloitte, το Digital Transformation & Digital Skills Center της Cisco, το Κέντρο Εξειδίκευσης Big Data & Business Analytics της IBM, το Κέντρο Ψηφιακής Τεχνολογίας, ΑΙ και Big Data Analytics της Pfizer, το Κέντρο Ανάπτυξης RPA (Robotic Process Automation) της Microsoft αποτελούν απτά δείγματα αυτής της δυναμικής της Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι ήδη διεθνείς όμιλοι, όπως οι Nokia, BIC, Citrix, SAP, Accenture, TeamViewer, P&I, λειτουργούν μεγάλα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Αυτή η επενδυτική ψήφος εμπιστοσύνης από το «βαρύ πυροβολικό» της διεθνούς τεχνολογικής σκηνής στην Ελλάδα στέλνει σήματα αισιοδοξίας, αποτελώντας -ίσως- μια ένδειξη ότι η χώρα μπορεί -υπό προϋποθέσεις» να εξελιχθεί από ψηφιακό «μαύρο πρόβατο» σε ψηφιακό πρωταθλητή.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης εξέφρασε χθες έμπρακτα η Cisco, υπογράφοντας μνημόνιο συνεργασίας για το «Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων» με τα υπουργεία Ανάπτυξης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον δήμο Θεσσαλονίκης. Η δημιουργία του International Digital Transformation & Digital Skills Center της Cisco έχει ως στόχο τη στήριξη της καινοτομίας, την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και την ανάπτυξη του ψηφιακού πολιτισμού.

Από την χθεσινή υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για το «Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων» της Cisco

Η Cisco με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, συνεργατών της, της ακαδημαϊκής κοινότητας και start-ups, θα δημιουργεί ομάδες που θα αναλύουν, σχεδιάζουν και προτείνουν λύσεις που απασχολούν οποιοδήποτε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Παράλληλα, στο Κέντρο θα λειτουργεί και τμήμα εκπαίδευσης – Networking Academy, καθώς και τμήματα STEM και Ρομποτικής, τα οποία στοχεύουν να ενισχύσουν τις ψηφιακές δεξιότητες, μαθητών, φοιτητών, αλλά και επαγγελματιών.

Άμεσα στο κέντρο θα φιλοξενηθούν δύο startups, με τις οποίες θα μελετηθούν και θα αναπτυχθούν καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις σε υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα. «Στο κέντρο αυτό θέλουμε να δείξουμε τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία, όχι σε θεωρητικό επίπεδο αλλά σε απόλυτα πρακτικό. Η τεχνολογία, οι λύσεις, θα είναι εδώ. Θα μπορεί ο κάθε επισκέπτης να τις δει σε πραγματική λειτουργία αλλά και το σημαντικότερο, να χρησιμοποιήσει τις υποδομές και την τεχνογνωσία του κέντρου για να αναπτύξει λύσεις που θα λύσουν προβλήματα. Παράλληλα στο κέντρο θα λειτουργήσει κέντρο ψηφιακών δεξιοτήτων, όπου θα δίνονται πιστοποιήσεις αναγνωρισμένες από την αγορά, με στόχο να δώσουμε τα εφόδια για ένα καλύτερο αύριο, σήμερα» τόνισε ο γενικός διευθυντής της Cisco για  Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Μάλτα, κ. Αντώνης Τσιμπούκης.

Ρομποτική και αυτοματοποίηση

Μία από τις πλέον πολλά υποσχόμενες αναδυόμενες τεχνολογίες, τη ρομποτική, έχει στο επίκεντρό του ο κολοσσός της Microsoft αναφορικά με την ελληνική αγορά. Σε συνέχεια της εξαγοράς της ελληνικών συμφερόντων Softomotive, ο αμερικανικός όμιλος σχεδιάζει να δημιουργήσει στη χώρα μας ένα κέντρο ανάπτυξης RPA (Robotic Process Automation) στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, η Microsoft σκοπεύει να εξελίξει το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Softomotive στην Αθήνα, το οποίο απασχολεί περίπου 100 άτομα, σε κέντρο ανάπτυξης εφαρμογών για το RPA. Την είδηση επιβεβαίωσε πρόσφατα ο εκπρόσωπος της Microsoft, κ. Charles Lamanna, ενώ η ανακοίνωσή της έκανε τον γύρο του κόσμου με διεθνή ειδησεογραφικά μέσα όπως το Bloomberg να μιλούν για ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Digital Banking

Εν μέσω πανδημίας ανακοίνωσε και ο κολοσσός της IBM ότι, σε συνεργασία με την EdgeVerve, θυγατρική της Infosys, προχωρά στην ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Κέντρου Εξειδίκευσης για τον Τραπεζικό Τομέα (European Banking Center of Excellence) και την οικογένεια λύσεων Finacle Digital Banking.

Το Κέντρο με έδρα την Αθήνα θα παρέχει ολοκληρωμένες Συμβουλευτικές και Τεχνολογικές Υπηρεσίες για την σουίτα λογισμικού Finacle, με στόχο την επιτάχυνση των έργων ψηφιακού μετασχηματισμού και εκσυγχρονισμού των τραπεζών.Θα υποστηρίζει μάλιστα έργα σε όλη την Ευρώπη και θα συνεργάζεται στενά με τα κέντρα παροχής υπηρεσιών της Finacle, παγκοσμίως.

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση της IBM να επιλέξει την Ελλάδα για την εγκατάσταση του κέντρου διαδραμάτισαν τα δύο κέντρα καινοτομίας που δημιουργήθηκαν στη χώρα μας μετά το 2014. Πρόκειται για το Κέντρο Εξειδίκευσης Μεγάλου Όγκου Δεδομένων (Big Data & Business Analytics) και το Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών για την υποστήριξη των τεχνολογικών υποδομών της αμερικανικής πολυεθνικής Dow Chemical διεθνώς. Τα δύο κέντρα έχουν ενταχθεί στο δίκτυο κέντρων εξειδίκευσης της ΙΒΜ και εξασφαλίζουν τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας στη χώρα μας.

 

Το Κέντρο Κανοτομίας της TeamViewer στα Ιωάννινα

Ανθρώπινο δυναμικό

Στις αρχές του 2020, αντίστοιχο σήμα αισιοδοξίας έδωσαν τα εγκαίνια του κέντρου (hub) Έρευνας και Τεχνολογίας του γερμανικού κολοσσού της Πληροφορικής TeamViewer στη Γιάννενα. Πρόκειται για μία από τις πλέον γνωστές εταιρείες στον χώρο του ΙΤ και της παροχής λύσεων απομακρυσμένης διασύνδεσης.

Ο γερμανικός όμιλος επέλεξε ως επενδυτικό προορισμό την πρωτεύουσα της Ηπείρου, εγκαθιστώντας το hub, το οποίο θα φιλοξενήσει νεοσύστατες ομάδες και ταλέντα από όλο τον κόσμο και θα ενισχύσει τις ικανότητες της εταιρείας στον τομέα της μηχανικής. Η υφιστάμενη ομάδα αριθμεί ήδη περί τα 20 άτομα και αναμένεται να φθάσει τους 50 developers μέχρι το τέλος του 2020, ενώ το πλάνο είναι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων να φθάσει τους 200 μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ψηφιακή καινοτομία

Στην περίπτωση της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer η απόφαση να επιλέξει την Θεσσαλονίκη ως έδρα για ένα από τα κέντρα ψηφιακής καινοτομίας, που διαθέτει διεθνώς, θα δώσει δουλειά σε πάνω από 200 επιστήμονες με αντικείμενο την τεχνητή νοημοσύνη.

Από την πλευρά της, η Amazon Web Services, έχει προχωρήσει στη δημιουργία διαδικτυακής τοποθεσίας Cloud, υπό την επωνυμία «Amazon Cloud Front Edge». Η επένδυση παρέχει σε επιχειρήσεις υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας και βελτιώνοντας περισσότερο από 50% την ασφαλή και γρήγορη πρόσβαση σε online υπηρεσίες και περιεχόμενο, ενώνοντας την Ελλάδα και την νοτιοανατολική Ευρώπη στο παγκόσμιο δίκτυο της Amazon Web Services.

Το Κέντρο Αριστείας στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ – Artificial Intelligence Center of Excellence), που δημιουργεί η Ernst & Young στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, θα υλοποιεί πρωτογενή έρευνα στο πεδίο της ευφυούς ανάλυσης εγγράφων (document intelligence).

Κινητικότητα

Στο μεταξύ κινητικότητα όσον αφορά τα Κέντρα Καινοτομίας σημειώνεται και από ελληνικής πλευράς, καθώς προχωρούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δύο αντίστοιχες κινήσεις. Μόλις προχθές, ανακοινώθηκε επίσημα το ενδιαφέρον τεσσάρων υποψηφίων για την παροχή υπηρεσιών χρηματοκοινομικού συμβούλου στη διαδικασία ΣΔΙΤ για τη «Δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας -ΧΡΩΠΕΙ» στην Αθήνα (σσ πρόκειται για τις DIADIKASIA BUSINESS CONSULTING, EUROPEAN PROFILES, NOISIS και INNOLAD).

Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι μέσα στο 2021 να έχει αρχίσει η υλοποίηση του συγκεκριμένου κέντρου, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία «Πολιτεία Καινοτομίας».

Όσον αφορά το δεύτερο κέντρο στη Θεσσαλονίκη, το ThessINTEC, η προσέγγιση είναι διαφορετική: στόχος είναι να εξελιχθεί σε ένα επιχειρηματικό πάρκο, όπου θα εγκαθίστανται καινοτόμες επιχειρήσεις.

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το HUAWEI Mate X3 ανοίγει το δρόμο για τη νέα εποχή στα foldable smartphones

Η Huawei λάνσαρε στην Ελλάδα το νέο HUAWEI Mate X3 - το εξαιρετικά ελαφρύ και λεπτό, quad-curve, αναδιπλούμενο smartphone με μεγάλη οθόνη. Το HUAWEI Mate...

Το e-shop.gr συνεργάζεται με τη BOX NOW

Η ταχύτατη εξυπηρέτηση του καταναλωτή είναι προτεραιότητα για το e-shop.gr που αναζητά συνεχώς τρόπους να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής! Η συνεργασία του με...

Απλά Ψηφιακά 97: Οι Πλειάδες και η ελληνική καινοτομία στο IoT (Σπ. Μαζαράκης), οι ψηφιακές εκλογές και τα νέα 5G projects

Τα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα του IoT, καθώς και την φιλοσοφία πίσω από την δημιουργία του cluster καινοτομίας Πλειάδες του ομίλου Quest...

Public και MediaMarkt μαζί στο «Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή 2023»

Public και MediaMarkt, μαζί στέκονται στο πλευρό των καταναλωτών και προσφέρουν χρήσιμες ecoliving συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι. Συμμετέχουν ΜΑΖΙ στον 3ο κύκλο...

Η Startup Pathways ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Η Startup Pathways και το πρόγραμμα Real Time Graduates του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα Startups in Shipping το Σάββατο, 27 Μαΐου...