15 C
Athens
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Παρά την άνοδο του Ιανουαρίου, οι κυβερνοεπιθέσεις DDoS επέστρεψαν στην… κανονικότητα

Στις αρχές του 2021, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούσαν να εργάζονται εξ αποστάσεως και να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους στο σπίτι. Επομένως, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου πραγματοποίησαν επιθέσεις DDoS εναντίον οργανισμών και υπηρεσιών που χρειάζονται περισσότερο οι χρήστες, για παράδειγμα, παρόχους τηλεπικοινωνιών.

Στόχος τους ήταν οι πελάτες των παρόχων να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη σύνδεσή τους στο Διαδίκτυο ή με διαδικτυακούς ιστότοπους τυχερών παιχνιδιών. Ωστόσο, παρά την εναπομένουσα προσοχή σε αυτούς τους πόρους, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η συνολική κατάσταση των DDoS σταθεροποιείται.

Το πρώτο τρίμηνο του 2021, ο αριθμός των επιθέσεων DDoS μειώθηκε κατά 29% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020, αλλά αυξήθηκε κατά 47% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Kaspersky DDoS Prevention.

Ωστόσο, αυτή η αύξηση εξηγείται από μια ασυνήθιστη άνοδο τον Ιανουάριο – εκείνος ο μήνας αντιπροσώπευε το 43% των συνολικών επιθέσεων του τριμήνου – ενώ οι άλλοι δύο μήνες παρέμειναν ήσυχοι.

Στόχοι για επιθέσεις DDoS

Οι ειδικοί της Kaspersky συσχετίζουν τη μείωση των επιθέσεων σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του περασμένου έτους με την ασυνήθιστη δραστηριότητα στις αρχές του 2020.

Λόγω της ξαφνικής μετάβασης σε τηλεργασία, εταιρικές πύλες VPN και διαδικτυακοί πόροι, όπως αλληλογραφίες ή εταιρικές βάσεις πληροφοριών, οι οποίες στο παρελθόν ήταν διαθέσιμες μόνο στο εσωτερικό του οργανισμού, έγιναν στόχος για επιθέσεις DDoS.

Μέσα στο έτος, οι επιχειρήσεις εφάρμοσαν κυρίως προστασία για αυτά τα τμήματα της υποδομής πληροφορικής. Δεδομένου αυτού, οι επιθέσεις εναντίον αυτών των υποδομών ενδέχεται να έχουν καταστεί λιγότερο αποτελεσματικές και ο αριθμός των επιθέσεων DDoS μειώθηκε. Έτσι, μέχρι τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2021, ο αριθμός των επιθέσεων επέστρεψε σε προ-lockdown επίπεδα.

Σύγκριση του αριθμού των επιθέσεων DDoS ανά μήνα. Τα δεδομένα για το 2019 λαμβάνονται ως το 100%.

Ο Ιανουάριος του 2021 ξεχωρίζει ως προς τον αριθμό των επιθέσεων DDoS. Στατιστικά στοιχεία από το σύστημα πληροφόρησης Kaspersky DDoS, που παρακολουθούν και αναλύουν εντολές που λαμβάνονται από bot από command and control servers, έδειξαν επίσης αυτήν την άνοδο. Για παράδειγμα, στις 10 και 11 Ιανουαρίου, ο αριθμός των καταγεγραμμένων επιθέσεων ξεπέρασε τις 1.800, και για αρκετές ημέρες του μήνα ξεπέρασε τις 1.500.

Πτώση τιμών στα κρυπτονομίσματα

«Σε γενικές γραμμές, το πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν μάλλον ήσυχο, εκτός από την αύξηση της δραστηριότητας DDoS τον Ιανουάριο. Αυτή η αύξηση μπορεί να εξηγηθεί από την πτώση των τιμών κρυπτονομισμάτων που έκανε μερικούς κακόβουλους παράγοντες να επαναχρησιμοποιήσουν τις “μολυσμένες” συσκευές σε botnets για να στέλνουν ανεπιθύμητη κίνηση αντί για εξόρυξη νομισμάτων. Έτσι, παρά τη συνολική μείωση του πρώτου τριμήνου, σας συνιστούμε να προστατεύετε τους διαδικτυακούς σας πόρους από επιθέσεις DDoS. Διότι, όπως μπορούμε να δούμε, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου που οδηγούνται από οικονομικά κίνητρα μπορούν εύκολα να αλλάξουν την τακτική τους ανάλογα με τις περιστάσεις», σχολιάζει ο Alexey Kiselev, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στην ομάδα Kaspersky DDoS Protection.

Για να παραμείνετε προστατευμένοι από επιθέσεις DDoS, οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν:

  • Διατηρήστε τις λειτουργίες διαδικτυακών πόρων με την πρόσληψη ειδικών που κατανοούν πώς να ανταποκριθούν σε επιθέσεις DDoS.
  • Επικυρώστε συμφωνίες τρίτων και στοιχεία επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνάπτονται με παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου. Αυτό βοηθά τις ομάδες να έχουν γρήγορη πρόσβαση σε συμφωνίες σε περίπτωση επίθεσης.
  • Εφαρμόστε επαγγελματικές λύσεις για την προστασία του οργανισμού σας από επιθέσεις DDoS. Για παράδειγμα, το Kaspersky DDoS Protection συνδυάζει την εκτεταμένη εμπειρία της Kaspersky στην καταπολέμηση των απειλών στον κυβερνοχώρο και τις μοναδικές εξελίξεις στο εσωτερικό της εταιρείας.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Cosmote: Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής για τον 10ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM με θέμα τη Μεσόγειο

Μια δεκαετία συμπληρώνει ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & STEM, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασίας της COSMOTE με τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης...

Η Revolut κυκλοφορεί τον Robo-Advisor στην Ελλάδα

Η Revolut, η εφαρμογή χρηματοοικονομικών με περισσότερους από 35 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, εγκαινιάζει τη δική της υπηρεσία Robo-Advisor στην Ελλάδα. Το νέο προϊόν επιτρέπει...

Ο Radu Opris νέος Group General Manager International του Ομίλου Softone

Ο Όμιλος SOFTONE, ένα από τα κορυφαία σχήματα εταιρειών τεχνολογίας στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη, ανακοινώνει το διορισμό του κ. Radu Opris ως...

Σε νέα γραφεία η Ένωση Λιμένων Ελλάδος – Βράβευση του Αθ. Λιάγκου

Στον Πειραιά, τελέστηκαν τα εγκαίνια των νέων γραφείων της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (Ε.ΛΙΜ.Ε.), και πραγματοποιήθηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο για το έτος 2024, υπό...

Έρχεται νέο fund για startups με κεφάλαια 10 εκατ. ευρώ

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Νέα κεφάλαια για τις ελληνικές startups εισρέουν το επόμενο διάστημα στην αγορά, καθώς ήδη ένα νέο επενδυτικό fund είναι έτοιμο...