20.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Παρά την άνοδο του Ιανουαρίου, οι κυβερνοεπιθέσεις DDoS επέστρεψαν στην… κανονικότητα

Στις αρχές του 2021, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούσαν να εργάζονται εξ αποστάσεως και να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους στο σπίτι. Επομένως, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου πραγματοποίησαν επιθέσεις DDoS εναντίον οργανισμών και υπηρεσιών που χρειάζονται περισσότερο οι χρήστες, για παράδειγμα, παρόχους τηλεπικοινωνιών.

Στόχος τους ήταν οι πελάτες των παρόχων να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη σύνδεσή τους στο Διαδίκτυο ή με διαδικτυακούς ιστότοπους τυχερών παιχνιδιών. Ωστόσο, παρά την εναπομένουσα προσοχή σε αυτούς τους πόρους, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η συνολική κατάσταση των DDoS σταθεροποιείται.

Το πρώτο τρίμηνο του 2021, ο αριθμός των επιθέσεων DDoS μειώθηκε κατά 29% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020, αλλά αυξήθηκε κατά 47% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Kaspersky DDoS Prevention.

Ωστόσο, αυτή η αύξηση εξηγείται από μια ασυνήθιστη άνοδο τον Ιανουάριο – εκείνος ο μήνας αντιπροσώπευε το 43% των συνολικών επιθέσεων του τριμήνου – ενώ οι άλλοι δύο μήνες παρέμειναν ήσυχοι.

Στόχοι για επιθέσεις DDoS

Οι ειδικοί της Kaspersky συσχετίζουν τη μείωση των επιθέσεων σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του περασμένου έτους με την ασυνήθιστη δραστηριότητα στις αρχές του 2020.

Λόγω της ξαφνικής μετάβασης σε τηλεργασία, εταιρικές πύλες VPN και διαδικτυακοί πόροι, όπως αλληλογραφίες ή εταιρικές βάσεις πληροφοριών, οι οποίες στο παρελθόν ήταν διαθέσιμες μόνο στο εσωτερικό του οργανισμού, έγιναν στόχος για επιθέσεις DDoS.

Μέσα στο έτος, οι επιχειρήσεις εφάρμοσαν κυρίως προστασία για αυτά τα τμήματα της υποδομής πληροφορικής. Δεδομένου αυτού, οι επιθέσεις εναντίον αυτών των υποδομών ενδέχεται να έχουν καταστεί λιγότερο αποτελεσματικές και ο αριθμός των επιθέσεων DDoS μειώθηκε. Έτσι, μέχρι τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2021, ο αριθμός των επιθέσεων επέστρεψε σε προ-lockdown επίπεδα.

Σύγκριση του αριθμού των επιθέσεων DDoS ανά μήνα. Τα δεδομένα για το 2019 λαμβάνονται ως το 100%.

Ο Ιανουάριος του 2021 ξεχωρίζει ως προς τον αριθμό των επιθέσεων DDoS. Στατιστικά στοιχεία από το σύστημα πληροφόρησης Kaspersky DDoS, που παρακολουθούν και αναλύουν εντολές που λαμβάνονται από bot από command and control servers, έδειξαν επίσης αυτήν την άνοδο. Για παράδειγμα, στις 10 και 11 Ιανουαρίου, ο αριθμός των καταγεγραμμένων επιθέσεων ξεπέρασε τις 1.800, και για αρκετές ημέρες του μήνα ξεπέρασε τις 1.500.

Πτώση τιμών στα κρυπτονομίσματα

«Σε γενικές γραμμές, το πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν μάλλον ήσυχο, εκτός από την αύξηση της δραστηριότητας DDoS τον Ιανουάριο. Αυτή η αύξηση μπορεί να εξηγηθεί από την πτώση των τιμών κρυπτονομισμάτων που έκανε μερικούς κακόβουλους παράγοντες να επαναχρησιμοποιήσουν τις “μολυσμένες” συσκευές σε botnets για να στέλνουν ανεπιθύμητη κίνηση αντί για εξόρυξη νομισμάτων. Έτσι, παρά τη συνολική μείωση του πρώτου τριμήνου, σας συνιστούμε να προστατεύετε τους διαδικτυακούς σας πόρους από επιθέσεις DDoS. Διότι, όπως μπορούμε να δούμε, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου που οδηγούνται από οικονομικά κίνητρα μπορούν εύκολα να αλλάξουν την τακτική τους ανάλογα με τις περιστάσεις», σχολιάζει ο Alexey Kiselev, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στην ομάδα Kaspersky DDoS Protection.

Για να παραμείνετε προστατευμένοι από επιθέσεις DDoS, οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν:

  • Διατηρήστε τις λειτουργίες διαδικτυακών πόρων με την πρόσληψη ειδικών που κατανοούν πώς να ανταποκριθούν σε επιθέσεις DDoS.
  • Επικυρώστε συμφωνίες τρίτων και στοιχεία επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνάπτονται με παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου. Αυτό βοηθά τις ομάδες να έχουν γρήγορη πρόσβαση σε συμφωνίες σε περίπτωση επίθεσης.
  • Εφαρμόστε επαγγελματικές λύσεις για την προστασία του οργανισμού σας από επιθέσεις DDoS. Για παράδειγμα, το Kaspersky DDoS Protection συνδυάζει την εκτεταμένη εμπειρία της Kaspersky στην καταπολέμηση των απειλών στον κυβερνοχώρο και τις μοναδικές εξελίξεις στο εσωτερικό της εταιρείας.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το HUAWEI Mate X3 ανοίγει το δρόμο για τη νέα εποχή στα foldable smartphones

Η Huawei λάνσαρε στην Ελλάδα το νέο HUAWEI Mate X3 - το εξαιρετικά ελαφρύ και λεπτό, quad-curve, αναδιπλούμενο smartphone με μεγάλη οθόνη. Το HUAWEI Mate...

Το e-shop.gr συνεργάζεται με τη BOX NOW

Η ταχύτατη εξυπηρέτηση του καταναλωτή είναι προτεραιότητα για το e-shop.gr που αναζητά συνεχώς τρόπους να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής! Η συνεργασία του με...

Απλά Ψηφιακά 97: Οι Πλειάδες και η ελληνική καινοτομία στο IoT (Σπ. Μαζαράκης), οι ψηφιακές εκλογές και τα νέα 5G projects

Τα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα του IoT, καθώς και την φιλοσοφία πίσω από την δημιουργία του cluster καινοτομίας Πλειάδες του ομίλου Quest...

Public και MediaMarkt μαζί στο «Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή 2023»

Public και MediaMarkt, μαζί στέκονται στο πλευρό των καταναλωτών και προσφέρουν χρήσιμες ecoliving συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι. Συμμετέχουν ΜΑΖΙ στον 3ο κύκλο...

Η Startup Pathways ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Η Startup Pathways και το πρόγραμμα Real Time Graduates του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα Startups in Shipping το Σάββατο, 27 Μαΐου...