21 C
Athens
Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Πανευρωπαϊκή διάκριση για ελληνική «έξυπνη» φορητή συσκευή για κατ οίκον παρακολούθηση ασθενών με χρόνια καρδιοαναπνευστικά προβλήματα

Μια ελληνική ιδέα για μια καινοτομική συσκευή στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης διακρίθηκε πανευρωπαϊκά στο πλαίσιο του προγράμματος EIT Health RIS Innovation Call.

H ελληνική πρόταση, που περιλαμβάνεται στις έντεκα καλύτερες καινοτόμες λύσεις, είναι μια «έξυπνη» φορητή συσκευή με δύο εφαρμογές, η οποία αποτελείται από ένα βραχιόλι καρπού και ένα ηλεκτρόδιο στήθους (chest-patch) και προσφέρει συνεχή κατ οίκον παρακολούθηση ασθενών με οξεία και χρόνια καρδιοαναπνευστικά προβλήματα.

Η συσκευή, σχεδιασμένη να παρέχει εξ αποστάσεως παρακολούθηση 24 ώρες το 24ωρο, είναι κατάλληλη για την παρακολούθηση όλων των ζωτικών σημείων του ασθενούς, καταγράφοντας:

 • την πίεση του αίματος,
 • τους παλμούς της καρδιάς,
 • τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού,
 • τον κορεσμό του οξυγόνου,
 • τον ρυθμό αναπνοής,
 • τη θερμοκρασία του σώματος και
 • τη σωματική δραστηριότητα.

“Εξυπνο” σύστημα παρακολούθησης της υγείας

Η ελληνική λύση στοχεύει στην εξ αποστάσεως αντιμετώπιση σημαντικών καρδιοαναπνευστικών προβλημάτων, προσφέροντας ένα “έξυπνο” σύστημα παρακολούθησης της υγείας του ασθενούς.

Δείτε τον συντονιστή της ελληνικής κοινοπραξίας Δρ. Νικόλαο Χαλιάσο στην πρόσφατη εκδήλωση του ΕΚΤ Morning Health Talks: Νοσοκομεία & Startups, στην οποία ήταν βασικό ομιλητής εδώ .

Μάλιστα, η Ελλάδα είχε τις περισσότερες προτάσεις – συνολικά έξι – με βαθμολογία πάνω από 80%, οι οποίες είναι πιθανό να λάβουν ένα είδος σφραγίδας αριστείας ακόμα και αν δεν επιλέχθηκαν όλες.

Χρηματοδότηση για τις κοινοπραξίες

Το EIT Health RIS Innovation Call είναι μια μοναδική πρωτοβουλία για την ενίσχυση και την ανάπτυξη περιφερειακών καινοτομιών στην υγεία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Οι καλύτερες κοινοπραξίες, προερχόμενες από τη Σλοβενία, την Πορτογαλία, τη Λετονία, την Ελλάδα, την Κροατία, τη Σλοβακία και την Ιταλία θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 75.000 ευρώ η κάθε μία. Επιπλέον, θα έχουν καθοδήγηση, αλλά και πρόσβαση στο μεγαλύτερο δίκτυο κορυφαίων εμπειρογνωμόνων της Ευρώπης, στους τομείς της υγείας και της  υγειονομικής περίθαλψης.

Φέτος, το επίπεδο ωριμότητας των υποβεβλημένων προτάσεων ήταν υψηλότερο σε σύγκριση με τις προηγούμενες δύο προκηρύξεις. Όλες οι προτάσεις που υποβλήθηκαν στοχεύουν στις πιο επείγουσες προκλήσεις της υγείας που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία. Ωστόσο, οι τρεις τομείς οι οποίοι κυριάρχησαν επί της σκηνής αφορούσαν τα εξής:

 • 46% επικεντρώθηκαν στην παροχή φροντίδας και λύσεων υγείας στο σπίτι,
 • 36% στη βελτίωση της υγείας και τη μακροζωία και
 • το 18% στην υγεία στον χώρο εργασίας.

Mónika Tóth, EIT Health InnoStars RIS Programme Manager

«Το ποσοστό επιτυχίας των υποβληθέντων προτάσεων είναι το υψηλότερο στην ιστορία του προγράμματος. Η ποιότητα των προτεινόμενων λύσεων αυξήθηκε σημαντικά, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι το επιχειρηματικό επίπεδο ετοιμότητας και ωριμότητας των ομάδων από αναδυόμενες περιοχές έχει βελτιωθεί.

Οι νέοι ερευνητές είναι ολοένα και καλύτερα εξοπλισμένοι με γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες μετατροπής ιδεών περίθαλψης σε εμπορεύσιμα προϊόντα και λύσεις. Είναι επίσης καλύτερα καταρτισμένοι στο επιχειρείν, στη δημιουργία βιομηχανικών κοινοπραξιών, ακαδημαϊκών συνεργατών και συνεργατών Ε&Α. Αυτό είναι ένα μεγάλο ορόσημο για τη γεφύρωση του χάσματος καινοτομίας στην Ευρώπη», τόνισε η Mónika Tóth, EIT Health InnoStars RIS Programme Manager.

Υγειονομική περίθαλψη σε απομακρυσμένες περιοχές

«Φέτος, παρατηρήσαμε επίσης αριθμό ρεκόρ στη συμμετοχή λύσεων που υποστηρίζουν την παροχή υγειονομικής περίθαλψης, σε απομακρυσμένες περιοχές και μακριά από νοσοκομεία, βελτιώνοντας την υγεία. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, ιδίως στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της υγείας και της κοινωνικής περίθαλψης και της άσκησης πίεσης στις νοσοκομειακές υπηρεσίες. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουμε καινοτόμους από την Κεντρική, Ανατολική ή Νότια Ευρώπη που μας βοηθούν να ενισχύσουμε τη φροντίδα “εκτός νοσοκομείου” και να εργαστούμε σε ένα υγιέστερο  περιβάλλον», πρόσθεσε η κυρία Tóth.

Οι έντεκα επιλεγμένες λύσεις καινοτομίας για την υγεία

Το 2021, η Σλοβενία (3), η Πορτογαλία (2) και η Λετονία (2) ήταν οι πιο επιτυχημένες χώρες όσον αφορά τις διακεκριμένες κοινοπραξίες. Άλλα έργα που θα υποστηριχθούν από το ΕΙΤ Health προέρχονται από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Σλοβακία, και την Κροατία, με μία κοινοπραξία από κάθε χώρα. Σχεδόν το ένα τρίτο των έργων αφορούν Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence) ή Μεγάλα Δεδομένα (Big Data).

Τα επιχορηγούμενα έργα που θα υποστηριχτούν, είναι τα εξής:

 • «Έξυπνη» φορητή συσκευή με δύο εφαρμογές, για εξ αποστάσεως παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο (24 ώρες το 24ωρο) ασθενών με οξεία και χρόνια καρδιοαναπνευστικά προβλήματα (Ελλάδα).
 • Μια επέκταση τηλεφώνου που βοηθά τους ασθενείς που τραυλίζουν να κάνουν προεγγραφές σε γραμμές φωνητικής τηλεφωνίας, σε περιβάλλον χωρίς τραύλισμα (Κροατία).
 • Μια λύση all-in-one για οικιακά προγράμματα άσκησης φυσικοθεραπείας σε συνδυασμό με καινοτόμες τεχνολογίες και εξειδικευμένο σχεδιασμό (Σλοβενία).
 • Λύση τηλε-παρακολούθησης για ασθενείς με υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία, υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο και θετικό SARS-CoV-2 σε σχέση με την πολυμορφικότητα. Η λύση εξασφαλίζει τη μείωση των παρεμβάσεων, λιγότερες κλήσεις ή επισκέψεις στον γιατρό (Σλοβακία).

Κρυογονικά φιαλίδια

 • Το CryoHolder, ένα μοναδικό εργαλείο που επιτρέπει τη γρήγορη, πιο αποτελεσματική και ασφαλή μεταφορά κατεψυγμένων κρυογονικών φιαλιδίων. Κατασκευασμένο από αλουμίνιο, αντέχει σε μεγάλες αλλαγές θερμοκρασίας, ενώ είναι συμβατό με όλες τις μορφές κρυογονικων φιαλιδίων (Σλοβενία).
 • Πρόσθετη μονάδα για συσκευές CPAP που βοηθά τους ασθενείς με αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA), ελέγχοντας τη συγκέντρωση οξυγόνου και επιτρέποντας τη ρύθμιση της παροχής οξυγόνου και την παρακολούθηση του ασθενούς (Λετονία).
 • Θερμόμετρο που είναι μια μη επεμβατική ιατρική συσκευή που αξιολογεί το χρώμα του εσωτερικού αυτιού και του τυμπάνου, χρησιμοποιώντας έναν αισθητήρα RGB για την εκτίμηση της μόλυνσης του αυτιού σε πρώιμο στάδιο (Πορτογαλία).
 • Υβριδική επίστρωση πολλαπλών στρωμάτων για ιατρικά εμφυτεύματα με δυνατότητα παράδοσης φαρμάκων (Λετονία).
 • Διαδικτυακή διαγνωστική πλατφόρμα για τον έλεγχο σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων – οι εξετάσεις μπορούν να παραγγελθούν και να πραγματοποιηθούν από το σπίτι (Σλοβενία).
 • Εργονομικό σύστημα ατομικής προστασίας που μειώνει την πιθανότητα έκθεσης σε μολυσμένα σταγονίδια (Ιταλία).
 • Ψηφιακή κοινωνική πλατφόρμα θεραπευτικής για τη δημιουργία πιο υγιεινών χώρων εργασίας, χρησιμοποιώντας εξατομικευμένη ηλεκτρονική γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (Πορτογαλία).

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

22YM HONDA ADV350: Ένα νέο scooter κάνει την είσοδό του στην οικογένεια της Honda

Το ADV350 συνδυάζει το adventure στυλ του X-ADV με τα χαρακτηριστικά αντοχής που προσφέρουν το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο, το ανεστραμμένο πιρούνι (USD) 37mm και...

Ένα κινητό γραφείο συσκέψεων από την Nissan, κάνει τον χρόνο του ταξιδιού πιο άνετο και αποτελεσματικό

Το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ο τρόπος που εργαζόμαστε έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά. Καθώς η εξ αποστάσεως εργασία γίνεται πιο...

Smartwatches: Το 64% των Ελλήνων πιστεύει ότι κάνουν τη ζωή μας καλύτερη

Στις smart εφαρμογές και συσκευές στρέφονται οι καταναλωτές, για  τη σωματική και  και ψυχική τους ανάκαμψη  μετά την πανδημία, σύμφωνα με έρευνα της IPSOS η οποία διεξήχθη σε 10 χώρες με...

Η Samsung Electronics ανακοίνωσε το νέο εργοστάσιο τσιπ στο Τέξας

Η μεγαλύτερη επένδυση της Samsung στις ΗΠΑ θα ενισχύσει την παραγωγή τσιπ προηγμένης τεχνολογίαςΗ Samsung Electronics Co., Ltd., ανακοίνωσε σήμερα την κατασκευή μιας νέας...

Just Go Zero Coffee: Polygreen και everest κάνουν μαζί πράξη την κυκλική οικονομία

 Δεύτερη ζωή για τον καφέ εξασφαλίζουν οι 2 εταιρίες μέσα από ένα καινοτόμο πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας για την πλήρη αξιοποίηση των υπολειμμάτων τουΗ...