33.4 C
Athens
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

«Παγώνουν» οι … μετακινήσεις λόγω της απεργίας της Πρωτομαγιάς  

 • της Μαρίας Μόσχου 

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν την Τετάρτη 1η Μαΐου, τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, τα τρένα καθώς και  ο ηλεκτρικός και ο προαστιακός σιδηρόδρομος  λόγω 24ωρης απεργίας των εργαζομένων. Δεμένα και τα πλοία στα λιμάνια λόγω της συμμετοχής στην απεργία της ΠΝΟ.

Στο μετρό θα πραγματοποιηθεί  στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9:00 το πρωί. Παράλληλα δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο όλη τη μέρα  λόγω της 14ωρης απεργίας στον ΟΣΕ.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ ανακοίνωσαν ότι συμμετέχουν με 24ωρη απεργία στις κινητοποιήσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ αναφέρουν σε ανακοίνωση τους: «Η Πρωτομαγιά είναι μέρα αγώνα, τιμής και μνήμης. Θυμόμαστε και τιμάμε τους πρωτοπόρους αγωνιστές και τα θύματα των εργατικών αγώνων για βελτίωση των συνθηκών δουλειάς, για αξιοπρεπείς αμοιβές, για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας. Ανασυγκροτούμαστε, θέτουμε τους στόχους μας και προχωράμε σε νέους αγώνες.

Διεκδικούμε και παλεύουμε για την αναπλήρωση απωλειών από τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις κοινωνικές παροχές».

Παράλληλα αναφέρουν ότι:  «Οι εργαζόμενοι στις Σταθερές Συγκοινωνίες έχουμε μπροστά μας και άλλα καθήκοντα: Υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα των συγκοινωνιών, διεκδικούμε την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αγωνιζόμαστε για ασφαλείς, φθηνές συγκοινωνίες, με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας».

Καταλήγοντας  οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ τονίζουν: «Γι’ αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας αποφάσισε ομόφωνα την πραγματοποίηση 24ωρης Απεργίας την Τετάρτη 1 η του Μάη και την συμμετοχή στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις».

Ακινητοποιημένα τα τρένα

Την ματαίωση όλων των δρομολογίων τρένου και προαστιακού από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, 30 Απριλίου 2019 έως και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 1η Μαΐου 2019, προκαλεί η 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η Πανελληνία Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) για την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Η απεργία αφορά το προσωπικό που απασχολείται σε όλες τις σιδηροδρομικές εταιρείες, δηλαδή ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ, ΕΡΓΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ.

Με ανακοίνωσή της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενημερώνει ότι λόγω της απεργίας θα ματαιωθούν τα βραδινά δρομολόγια της Τρίτης 30/04/2019 στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, που έχουν ώρα αναχώρησης τα μεσάνυχτα, και όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια σε όλο δίκτυο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ συμπεριλαμβανομένου του Προαστιακού και των τουριστικών δρομολογίων την Τετάρτη 01/05/2019.

Σημειώνεται ότι οι βραδινές αμαξοστοιχίες 600 και 601 από Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, μεσάνυχτα Τετάρτης προς Πέμπτη, θα κυκλοφορήσουν κανονικά μετά τη λήξη της απεργίας.

Σύμφωνα  με ανακοίνωση της ΠΟΣ, τα αιτήματα της απεργίας είναι τα εξής:

 1. Η συνεχής απαξίωση του συνόλου της κοινωνίας και της οικονομίας με τη συνεχή λιτότητα και το γκρέμισμα των κατακτήσεων των εργαζομένων.
 2. Την κατάργηση των μέτρων που η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την ανεργία και τη φτωχοποίηση της πλειοψηφίας των πολιτών.
 3. Η ανατροπή των ιδιωτικοποιήσεων.
 4. Η πάταξη της ακρίβειας με μείωση των τιμών και όχι μείωση μισθών και συντάξεων.
 5. Η ενίσχυση της προστασίας από τις απολύσεις (ατομικές και ομαδικές), λαμβάνοντας μέτρα για προστασία της μόνιμης και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων.
 6. Η εφαρμογή ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος.
 7. Η μη υποβάθμιση της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών.
 8. Η προστασία των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων Σιδηροδρομικών.
 9. Ο αγώνας για ενιαίο δημόσιο σιδηρόδρομο στην υπηρεσία του Έλληνα Πολίτη.
 10. Ο αγώνας για την ανάπτυξη και επαναλειτουργία όλων των κατηργημένων σιδηροδρομικών γραμμών.

Δεμένα τα πλοία

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Πρωτομαγιά από τις 00.01 τα ξημερώματα έως 24.00 τα μεσάνυχτα, αποφάσισε και η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

«Παρά τις συνεχείς πιέσεις και διαμαρτυρίες και τις αντίστοιχες υποσχέσεις των αρμοδίων, τα προβλήματα όχι μόνον δεν επιλύονται, αλλά εξακολουθούν να συσσωρεύονται καθημερινά, με αποκορύφωμα την εξακολούθηση εφαρμογής του νόμου για τις μειωμένες και ειδικές συνθέσεις στα επιβατικά μεσογειακά και ακτοπλοϊκά πλοία, τις συντάξεις, το ασφαλιστικό και τη συνεχιζόμενη παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε ό,τι αφορά τις ώρες απασχόλησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Το σωματείο των ναυτικών καλεί την κυβέρνηση και την εργοδοσία να δώσει επιτέλους λύσεις στα προβλήματα, ενώ ζητά τη συμμετοχή όλων στην απεργιακή κινητοποίηση.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Πώς να απολαύσετε το Threads διατηρώντας υψηλά επίπεδα απορρήτου και ασφάλειας

Το Threads κυκλοφόρησε πρόσφατα τη νέα Web εκδοχή του που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν περιεχόμενο και να χρησιμοποιούν άλλες λειτουργίες από οποιαδήποτε desktop συσκευή...

Η Trend Micro συνεργάζεται με την INTERPOL για την εξάρθρωση επιχείρησης phishing

Η Trend Micro, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ανακοινώνει ότι η στενή συνεργασία της με την Διεθνή Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας, γνωστή ως INTERPOL,...

Η Nexi Ελλάδος διακρίνεται στα ΔΕΗ BITE Awards 2023 με το Nexi SoftPOS

Η Nexi Ελλάδος, θυγατρική του Ομίλου Nexi, του ευρωπαϊκού ηγέτη PayTech, διακρίθηκε στα ΔΕΗ ΒΙΤΕ Awards και στην κατηγορία «Νέα Καινοτόμος Ψηφιακή Υπηρεσία» με...

Απλά Ψηφιακά: Η πορεία και τα επόμενα πλάνα της Klarna (Ηλ. Πίτσαβος), η Nova και η Vodafone

Tην πορεία της Klarna στην Ελλάδα, το πρώτο έτος δραστηριοποίησής της στην εγχώρια αγορά, αλλά και τα σχέδιά της για την συνέχεια, ανέλυσε στον...

Προς Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία κοιτούν οι κορυφαίοι παίκτες της αγοράς υπολογιστών

    γράφει η Νατάσα Φραγκούλη   Στις πωλήσεις υπολογιστών προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προσβλέπει η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών της Δυτικής Ευρώπης στον δρόμο προς την...