20.9 C
Athens
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Παγκόσμια πρωτιά για την Ευρώπη: Θέτει υπό ρύθμιση τα κρυπτονομίσματα

  • της Νατάσας Φραγκούλη 

Υπό ρύθμιση θέτει την αγορά των κρυπτονομισμάτων η Ευρωπαϊκή Ένωση, προωθώντας, για πρώτη φορά, σχέδιο νόμου, γνωστό με την επωνυμία «MiCA» για την αγορά νομισμάτων, όπως όπως το bitcoin. Με την έγκριση της έκθεσης MiCA, θα ανοίξει ο δρόμος για μια φιλική προς την καινοτομία ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων, κίνηση πρωτοποριακή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι νέοι κανόνες καλύπτουν τα χαρτοφυλάκια κρυπτονομισμάτων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, την υποστήριξη της καινοτομίας και τη μείωση του ρίσκου ρίσκων, αλλά και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Το νέο ενιαίο νομικό πλαίσιο για τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία στην ΕΕ, μεταξύ άλλων, ενισχύει την προστασία των καταναλωτών και παρέχει διασφαλίσεις έναντι της χειραγώγησης της αγοράς και του οικονομικού εγκλήματος.

Στοχεύει επίσης στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των χρηστών και στην υποστήριξη της ανάπτυξης ψηφιακών υπηρεσιών και εναλλακτικών μέσων πληρωμής. Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με τη διαφάνεια και την εποπτεία των συναλλαγών.

Επιπλέον, μέσα από τη ρύθμιση των δημόσιων προσφορών των κρυπτονομισμάτων, το νομικό πλαίσιο υποστηρίζει την ακεραιότητα της αγοράς και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Παράλληλα, προλαμβάνει τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε την περασμένη εβδομάδα το πράσινο φως στο νέο θεσμικό πλαίσιο, με 31 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 23 αποχές. Θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση του σχεδίου νόμου με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Οι βασικές διατάξεις που συμφωνήθηκαν από τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για όσους εκδίδουν και διαπραγματεύονται κρυπτονομίσματα καλύπτουν τη διαφάνεια, τη γνωστοποίηση, την εξουσιοδότηση και την εποπτεία των συναλλαγών. Οι καταναλωτές θα είναι καλύτερα ενημερωμένοι για τους κινδύνους, το κόστος και τις χρεώσεις.

Επιπλέον, το νομικό πλαίσιο υποστηρίζει την ακεραιότητα της αγοράς και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ρυθμίζοντας τις δημόσιες προσφορές κρυπτονομικών περιουσιακών στοιχείων. Τέλος, το συμφωνηθέν κείμενο περιλαμβάνει μέτρα κατά της χειραγώγησης της αγοράς και για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Περιβαλλοντικές απειλές

Ένας από τους βασικούς προβληματισμούς των ευρωβουλευτών είναι η μείωση του υψηλού αποτυπώματος άνθρακα των κρυπτονομισμάτων, ιδιαίτερα των μηχανισμών που χρησιμοποιούνται για την επικύρωση των συναλλαγών. Έτσι, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να υποβάλει νομοθετική πρόταση, για να συμπεριληφθεί στην «ταξινόμηση της ΕΕ για βιώσιμες δραστηριότητες» οποιαδήποτε εξόρυξη κρυπτονομισμάτων έως την 1η Ιανουαρίου 2025.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι και άλλες βιομηχανίες (για παράδειγμα, η βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών και ψυχαγωγίας, αλλά και τα data centers) καταναλώνουν επίσης ενεργειακούς πόρους που δεν είναι φιλικοί προς το περιβάλλον. Και ζητούν από την Επιτροπή να εργαστεί σε νομοθετικό επίπεδο για την αντιμετώπιση και αυτών των ζητημάτων.

Τι γίνεται σήμερα 

Τα κρυπτονομίσματα δεν εκδίδονται ούτε εγγυώνται από κεντρική τράπεζα ή δημόσια αρχή. Επί του παρόντος, δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό δημιουργεί κινδύνους για την προστασία των καταναλωτών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε χειραγώγηση της αγοράς, αλλά και σε ενίσχυση του οικονομικού εγκλήματος.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Στρατηγική συνεργασία της Lancom με την EXA Infrastructure, για μία νέα εποχή συνδεσιμότητας στη ΝΑ Ευρώπη

Η Lancom, η ταχέως αναπτυσσόμενη ελληνική εταιρεία που παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες cloud, data center και τηλεπικοινωνιών, και η EXA Infrastructure, η εταιρεία με τη...

Σε τροχιά υλοποίησης το έργο BigData – ΕY – OTE – REAL CONSULTING οι ανάδοχοι

Γράφει η Μαρία Μόσχου Την ανάθεση στην ένωση εταιρειών «ΕY – OTE – REAL CONSULTING» της 1ης Εκτελεστικής Σύμβασης για την υλοποίηση μέρους της...

Η «έξυπνη» διαχείριση κυκλοφορίας θα αποφέρει έσοδα 10,6 δισ. δολάρια το 2023  

    γράφει η Νατάσα Φραγκούλη   Αυξανόμενες βαίνουν οι παγκόσμιες επενδύσεις σε smart cities, με τον τομέα της «έξυπνης» διαχείρισης της κυκλοφορίας να απορροφά σημαντικό τμήμα...

Αναβαθμίζεται ψηφιακά το Πυροσβεστικό Σώμα για την καλύτερη διαχείριση κρίσεων

Τα τελευταία χρόνια κρίνεται αναγκαία η χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για μια σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων των φυσικών καταστροφών τόσο...

Κατά 7% θα μειωθεί το Capex των τηλεπικοινωνιακών παρόχων έως το 2025

 Τάση επιβράδυνσης καταγράφουν οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων διεθνώς, με την Ελλάδα να κινείται, πάντως, σε αντίθετη τροχιά από τη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με...