19.4 C
Athens
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Παγκόσμια Ημέρα VCR: από μπερδεμένα καλώδια στην εποχή του streaming

Στις 7 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα VCR και θα λέγαμε ότι είναι από τις πιο περίεργες και πιο συναρπαστικές ετήσιες επετείους. Σε άλλους θυμίζει μια τεχνολογία με την οποία πολλοί από εμάς είναι αρκετά εξοικειωμένοι, ενώ για άλλους πρόκειται για μια τεχνολογία που δεν γνώρισαν ποτέ. Ας κάνουμε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο μαζί με τη devolo.

Μια φορά και ένα καιρό ήταν το VHS

Πλέον όταν αναφερόμαστε σε μια «βραδιά ταινιών» κατευθείαν το μυαλό μας πάει σε πλατφόρμες streaming και online αναζήτηση ταινιών. Παρόλα αυτά, η εποχή όπου αυτό ακουγόταν σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας δεν απέχει πολύ από το σήμερα. Παλαιότερα, όταν ήθελες να δεις μια ταινία, πήγαινες στο video club της γειτονιάς σου για να τη νοικιάσεις.

Μετά από αρκετό ψάξιμο στα ράφια, έβρισκες την ταινία που ήθελες και επέστρεφες στο σπίτι, ελπίζοντας να μην την «μασήσει» το VCR όσο εσύ την παρακολουθείς στην τηλεόραση. Ενοχλητικά μπερδεμένα καλώδια, η συνεχώς επιδεινούμενη ποιότητα εικόνας και η απαίτηση για rewind της κασέτας μετά την προβολή: Κοιτάζοντας πίσω, η τεχνολογία VHS φαίνεται σχεδόν αρχαία. Εκείνη την εποχή, ωστόσο, βοήθησε να μετατραπεί το σαλόνι σε πιο άνετο μέρος και κατέστησε δυνατή την εγγραφή τηλεοπτικών σειρών και την ενοικίαση όλων των τελευταίων επιτυχιών.

Πέρασε τον τομέα της οικιακής ψυχαγωγίας σε άλλο επίπεδο

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που η τεχνολογία VHS, από τότε που κυκλοφόρησε στην αγορά τη δεκαετία του ’60, πέρασε τον τομέα της οικιακής ψυχαγωγίας σε άλλο επίπεδο. Αλλά στην αρχή της πορείας του, το VCR έπρεπε να αγωνιστεί αρκετά για να γίνει η προτιμώμενη μορφή κασέτας.

Η τεχνολογία VHS (Video Home System), που αναπτύχθηκε από την JVC®, βρέθηκε αντιμέτωπη με τη μορφή Betamax από τη Sony®, η οποία παρείχε καλύτερη ποιότητα εικόνας, μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών. Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Betamax δυσκολευόταν να προσελκύσει τη μαζική αγορά είναι επειδή η Sony, ως αδειοδότης, επέβαλε τέλη για την παραγωγή συμβατών συσκευών εγγραφής και αναπαραγωγής.

Τελικά, το VHS ήταν η πιο δημοφιλής τεχνολογία στα νοικοκυριά. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, τα κινηματογραφικά στούντιο και τα καταστήματα ενοικίασης βίντεο προσάρμοσαν τα προϊόντα τους για να ευνοήσουν την τεχνολογία VHS.

Αυτό βοήθησε το πρότυπο VHS να γνωρίσει σημαντική επιτυχία στη μαζική αγορά. Μέχρι σήμερα, η περίοδος κατά την οποία τα συστήματα βιντεοκασετών έτρεχαν για μια θέση στην αγορά, είναι γνωστή ως ο πρώτος μεγάλος “πόλεμος του format”.

Το τέλος μιας εποχής και η αρχή μιας άλλης

Η εποχή του VCR άρχισε να φτάνει στο τέλος της στις αρχές του 2000 όπου τη σκυτάλη παρέλαβε το DVD player. Οι τελευταίες κασέτες VHS παράχθηκαν το 2002. Οι συσκευές VCR έμειναν για περισσότερο καιρό στη ζωή μας καθώς πολλοί καταναλωτές ήθελαν να συνεχίσουν να βλέπουν τις κασέτες VHS που είχαν ήδη στα σπίτια τους.

Μόλις το 2016, η Funai Electric, ένας ιαπωνικός κατασκευαστής ηλεκτρονικών ειδών, παρήγαγε το τελευταίο VCR στον κόσμο. Η εταιρεία αιτιολόγησε αυτή την απόφαση, σημειώνοντας ότι οι προμήθειες εξαρτημάτων είχαν γίνει πολύ ακριβές και περίπλοκες, ειδικά ενόψει της μείωσης της ζήτησης.

Σε αυτό το σημείο, ακόμη και τα DVD έχουν ξεπεραστεί ως η πρώτη επιλογή. Το Blu-ray είναι η οπτική συσκευή αποθήκευσης δεδομένων που επιλέγουν όλοι για τον οικιακό κινηματογράφο. Αλλά πρώτα έπρεπε να κερδίσει έναν άλλο “πόλεμο του format” εναντίον του HD DVD. Τα σημερινά πρότυπα Blu-ray επιτρέπουν την ανάλυση Ultra-HD και ενδέχεται να παραμείνουν στην αγορά για λίγο ακόμα. Ωστόσο, αυτό εγείρει ένα θεμιτό ερώτημα: Για πόσο καιρό ακόμα θα απαιτούνται τα φυσικά μέσα αποθήκευσης;

Το μέλλον του streaming

Πλατφόρμες streaming όπως το Netflix® και το Amazon Prime Video® γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς GfK, ήδη το 2019, περίπου το 50% του γερμανόφωνου πληθυσμού στο Internet χρησιμοποιούν υπηρεσίες streaming. Με άλλα λόγια: Το 4o τρίμηνο του 2019, σχεδόν ένα δις ώρες διαδικτυακού streaming καταναλώθηκε μόνο στη Γερμανία, ενώ οι αριθμοί χρηστών αυξάνονται σταθερά. Το Netflix έχει αποκτήσει πάνω από 200 εκατομμύρια συνδρομητές. Η ανταγωνιστική πλατφόρμα Disney Plus®, που είναι και σχετικά καινούρια στο χώρο, έχει ήδη πάνω από 94 εκατομμύρια συνδρομητές.

Ένας αυξανόμενος αριθμός ταινιών και σειρών παράγονται αποκλειστικά για πλατφόρμες streaming. Ο όγκος του περιεχομένου είναι τεράστιος και οι υπηρεσίες είναι προσβάσιμες σε σχεδόν από οποιαδήποτε συσκευή. Η εποχή των ειδικών συσκευών αναπαραγωγής πλησιάζει στο τέλος της.

Ισχυρό δίκτυο για ισχυρή ψυχαγωγία

Ωστόσο, η τεχνική επανάσταση στον οικιακό κινηματογράφο παρουσιάζει νέες προκλήσεις, κυρίως σε σχέση με το οικιακό δίκτυο. Για να διασφαλιστεί ότι οι βραδιές ταινιών είναι πραγματικά διασκεδαστικές, η σύνδεση στο διαδίκτυο πρέπει να λειτουργεί ομαλά και να παρέχει τον απαραίτητο ρυθμό μετάδοσης.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα νοικοκυριά με πολλές streaming που εκτελούνται ταυτόχρονα. Ίσως οι γονείς παρακολουθούν ένα ντοκιμαντέρ για τη φύση στο σαλόνι, ενώ σε άλλες συσκευές προβάλλονται τηλεοπτικές σειρές, αθλητικές εκπομπές και βιντεοπαιχνίδια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι εύκολο για ένα οικιακό δίκτυο να εξαντληθεί, ειδικά όταν προσπαθείτε να παρέχετε σε ολόκληρο το σπίτι WiFi από ένα μόνο router.

Το πρόβλημα: ταβάνια, τοίχοι, έπιπλα και ο αυξανόμενος αριθμός συσκευών που χρησιμοποιούν Internet. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλουν στην αποδυνάμωση του WiFi. Μόνο και μόνο για δομικούς λόγους, η τοποθέτηση καλωδίων δικτύου ethernet συχνά δεν αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική λύση. Ευτυχώς, τα υψηλής απόδοσης οικιακά δίκτυα μπορούν να εγκατασταθούν με τρόπο που τα καθιστά σχεδόν αόρατα, για παράδειγμα, με τις λύσεις της devolo που βγάζει κόκκινη κάρτα στο αδύναμο WiFi και, από το 2002, ανέλαβε το καθήκον να βελτιώσει τα οικιακά δίκτυα με έναν απλό, γρήγορο και ασφαλή τρόπο.

Αυτό το επιτυγχάνει με προσαρμογείς Powerline που μετατρέπουν οποιαδήποτε πρίζα σε σημείο πρόσβασης Internet υψηλών ταχυτήτων. Δεν έχετε παρά να επιλέξετε ανάμεσα σε ενσύρματη σύνδεση ή mesh WiFi. Το πλεονέκτημα τους είναι ότι οι προσαρμογείς χρησιμοποιούν το δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος για να φέρουν το σήμα του Internet απευθείας στο σημείο που χρειάζεται. Αυτό τους καθιστά ιδανικούς για τον υπερσύγχρονο οικιακό κινηματογράφο. Επειδή το ισχυρό Internet ταιριάζει με το streaming όπως το ποπ κορν με την αγαπημένη σας ταινία.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Hewlett Packard Enterprise στο 9ο Delphi Economic Forum

H Hewlett Packard Enterprise συμμετείχε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, παρουσιάζοντας το όραμα της για την υπεύθυνη, ηθική ανάπτυξη και χρήση του AI μέσα...

Απλά Ψηφιακά 134: Οι επόμενες κινήσεις της Performance (Δ. Χιντζίδης), οι εξελίξεις στις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρικά σχέδια της Quest

Για την πορεία της Performance Technologies, τους διευρυμένους τομείς δραστηριοποίησής της, καθώς και τα επόμενα της σχέδια, μίλησε στον Δημήτρη Μαλλά και την Νίκη...

+6% στο ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να προσθέσει η τεχνητή νοημοσύνη σε ορίζοντα 10ετίας

Σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία μπορεί να δημιουργήσει η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI), εφόσον η χώρα μας καταφέρει να ξεπεράσει τη σημερινή υστέρηση...

Η AEGEAN επενδύει σε 4 νέα Airbus

Η AEGEAN ανακοινώνει τη στρατηγική της απόφαση να επενδύσει σε, αρχικά, τέσσερα αεροσκάφη μιας «ειδικά διαμορφωμένης», αναβαθμισμένης, έκδοσης των A321neo, με δυνατότητα πτήσεων μεγαλύτερης...

Τα νέα προγράμματα Nova Family φέρνουν την οικογένεια πιο κοντά

Στη σύγχρονη εποχή όλοι μας θέλουμε να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και να μοιραζόμαστε έντονες στιγμές και εμπειρίες ψυχαγωγίας. Μια άλλη, ξεκάθαρη ακόμη ανάγκη...