11.9 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Ουραγός η Ευρώπη στην τεχνητή νοημοσύνη-Πρωταθλητές ΗΠΑ και Κίνα  

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Υστέρηση έναντι των διεθνών ανταγωνιστών, ΗΠΑ και Κίνας, εξακολουθεί να εμφανίζει η Ευρώπη στην τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence -AI). Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει υψηλά στην ατζέντα της το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης, επενδύοντας πάνω από 20 δισ.ευρώ στην τεχνολογία ΑΙ, μέχρι σήμερα εξακολουθεί να υπολείπεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για την ακρίβεια, καταλαμβάνει μόλις την τρίτη θέση, με τις ΗΠΑ να κρατούν τα παγκόσμια ηνία και την Κίνα να βρίσκεται δεύτερη στη διεθνή κατάταξη. Αυτή την εικόνα επιχειρεί να ανατρέψει η Ένωση, μέσα από θεσμικές παρεμβάσεις και γενναίες επενδύσεις στο οικοσύστημα της τεχνητής νοημοσύνης.

Την υστέρηση της ΕΕ αναγνωρίζει η ειδική επιτροπή για την τεχνητή νοημοσύνη στην ψηφιακή εποχή (AIDA) στις τελικές της συστάσεις, τις οποίες ενέκρινε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το σχετικό κείμενο, το οποίο υιοθετήθηκε με 495 ψήφους υπέρ, 34 κατά και 102 αποχές, σημειώνει ότι η ΕΕ «έχει μείνει πίσω στον παγκόσμιο αγώνα δρόμου για μία ηγετική θέση στον τομέα της ΤΝ».

Η έκθεση θα τροφοδοτήσει τις επικείμενες κοινοβουλευτικές εργασίες για την ΤΝ, ιδίως τον νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη που επί του παρόντος βρίσκεται υπό συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές, οι οποίες αναμένεται να τον ψηφίσουν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Δυνατότητες της ΤΝ

Οι ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι η ΕΕ πρέπει να αποτελέσει παγκόσμιο φορέα καθορισμού προτύπων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Ζητούν δε τη χάραξη ενός «οδικού χάρτη» για την ΤΝ με χρονικό ορίζοντα το 2030.

Η σχετική έκθεση προτείνει ορισμένες πολιτικές που θα μπορούσαν να απελευθερώσουν τις δυνατότητες της ΤΝ στους τομείς της υγείας, του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, να συμβάλλουν στην καταπολέμηση των πανδημιών και της παγκόσμιας πείνας, και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων μέσω της εξατομικευμένης ιατρικής.

«Η ΕΕ δεν θα πρέπει παρεμβαίνει πάντοτε ρυθμιστικά στην τεχνητή νοημοσύνη ως τεχνολογία», σημείωσαν οι ευρωβουλευτές, λέγοντας ότι «το επίπεδο ρυθμιστικής παρέμβασης θα πρέπει να είναι ανάλογο προς το είδος του κινδύνου που συνδέεται με την εκάστοτε χρήση των συστημάτων».

Οι κίνδυνοι του AI

Υπογραμμίζοντας ότι η Ένωση ασκεί πιέσεις για την υιοθέτηση μίας παγκόσμιας συμφωνίας για κοινά πρότυπα για την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τα δημοκρατικά κράτη να συνεργαστούν για τη διαμόρφωση ενός κοινού διεθνούς διαλόγου. Τόνισαν, επίσης, ότι οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σημαντικά δεοντολογικά και νομικά ζητήματα και εξέφρασαν ανησυχία σχετικά με τη στρατιωτική έρευνα και τις τεχνολογικές εξελίξεις στην ανάπτυξη φονικών αυτόνομων οπλικών συστημάτων.

Το Κοινοβούλιο επεσήμανε ότι ορισμένες τέτοιες τεχνολογίες επιτρέπουν την αυτοματοποίηση της επεξεργασίας πληροφοριών σε πρωτοφανή κλίμακα, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανές μαζικές παρακολουθήσεις και άλλες παράνομες παρεμβάσεις στα θεμελιώδη δικαιώματα. Οι ευρωβουλευτές προειδοποίησαν ότι τα αυταρχικά καθεστώτα μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο, την άσκηση μαζικής παρακολούθησης και την κατάταξη των πολιτών τους σε κατηγορίες ή τον περιορισμό της ελεύθερης μετακίνησής.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

ΕΒΕΑ: Έρχεται νέα πρόσκληση για αμιγώς γυναικεία startups σε επενδυτικά κεφάλαια

Στο τέλος του μήνα πρόκειται να δημοσιευθεί μία νέα πανελλαδική πρόσκληση για πρόσβαση αμιγώς γυναικείων startup εταιρειών σε επενδυτικά κεφάλαια στο πλαίσιο της θερμοκοιτίδας...

Xiaomi 13: Τα Public υποδέχονται τη νέα κορυφαία σειρά smartphones

Τα Public, #1 προορισμός τεχνολογίας, φέρνουν την ολοκαίνουργια σειρά smartphones Xiaomi 13 και το γιορτάζουν μαζί με το brand, που προσφέρει ξεχωριστά δώρα, συμπληρώνοντας...

Το Ταμείο «Φαιστός» επενδύει στην καινοτόμα τεχνολογική εταιρεία SafeSize

Η 5G Ventures ανακοινώνει ότι το Επενδυτικό Ταμείο «Φαιστός» συμμετείχε μαζί με διεθνείς επενδυτές, κυρίως  από την Ευρώπη, στον νέο γύρο χρηματοδότησης (Series A+)...

NOVA: Ισχυροποίηση του δικτύου 4G και 5G πανελλαδικά

Το 4G και 5G Δίκτυο Κινητής της Nova ισχυροποιείται και αποκτά αυξημένη χωρητικότητα με την κατάργηση του δικτύου 3G της εταιρείας σε πανελλαδικό επίπεδο. Το...

Απλά Ψηφιακά 92: Τι σχεδιάζει το egg (Ρούλα Μπαχταλιά), το 5G στο Θριάσιο, η Microsoft και η HP

Την 10ετή πορεία του, καθώς και τα επόμενα βήματα του egg, ανέλυσε η διευθύντρια του επιχειρηματικού επιταχυντή της Eurobank, Ρούλα Μπαχταλιά, στον Δημήτρη Μαλλά...