18.6 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

OTΕ: Στο τραπέζι η απόσχιση εξοπλισμού κεραιών – Το μέλλον της Cosmote TV

Στην διερεύνηση της πιθανότητας απόσχισης δύο σημαντικών δραστηριοτήτων του προχωρά ο ΟΤΕ, υπό το πρίσμα της δημιουργίας οικονομιών κλίμακος. Ο ΟΤΕ έχει αναθέσει σε συμβούλους την εκπόνηση δύο μελετών, ώστε να αναδείξουν αν και πως θα γίνουν οι αποσχίσεις του παθητικού εξοπλισμού των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, καθώς και της συνδρομητικής τηλεόρασης, που αν και δεν είναι ζημιογόνος κοστίζει σημαντικά λόγω της αυξημένου κόστους λειτουργίας.

Η πρώτη μελέτη για τις κεραίες αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους έξι με οκτώ μήνες, ενώ η δεύτερη μελέτη για την Cosmote TV θα παραδοθεί λίγο αργότερα, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι θα είναι αποφάσεις που θα φέρουν την «υπογραφή» του νέου Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας, Κώστα Νεμπή. Ο κ. Νεμπής αναλαμβάνει τα καθήκοντά του από τον Ιούνιο, ωστόσο αναμένεται από τον επόμενο μήνα να εντείνει την παρουσία του στην Αθήνα, ώστε να γίνει ομαλή η μετάβαση στην νέα – μετά Μιχάλη Τσαμάζ – διοικητική εποχή για τον ΟΤΕ.

Στελέχη του ΟΤΕ ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τα αποτελέσματα των δύο μελετών.

Ο ΟΤE σε ανακοίνωσή του προς το Χρηματιστήριο επιβεβαίωσε την πρόθεσή σου να “σπάσει” κομμάτια της δραστηριότητάς του και δήλωσε ότι προχωρά «στην διερεύνηση των αποσχίσεων «στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης των εσωτερικών αξιών και της ενδυνάμωσης της συνολικής δυναμικής του Ομίλου ΟΤE».

Ειδικότερα ο ΟΤΕ διερευνά την απόσχιση των δραστηριοτήτων της που σχετίζονται με τον παθητικό εξοπλισμό των κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε 100% θυγατρική εταιρεία. «Μέσω της παραπάνω διαδικασίας και αφού ολοκληρωθεί, κατόπιν της λήψης των σχετικών εγκρίσεων από τα αρμόδια όργανα της εταιρείας, εκτιμάται ότι επιτυγχάνεται η βελτιστοποίηση των λειτουργιών του ομίλου, καθώς και η αποτελεσματικότερη διοικητική οργάνωση. Η απόσχιση δεν αναμένεται να έχει επίπτωση στα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε αντίστοιχες κινήσεις έχουν προχωρήσει εδώ και τέσσερα χρόνια από κοινού η Vodafone και η Nova (τότε Wind Hellas) στην Ελλάδα, όπου εκχώρησαν τις παθητικές υποδομές κινητής τηλεφωνίας στην Vantage Towers. Η Vantage Towers Ελλάδας είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική εταιρεία παθητικών υποδομών στην αγορά, με περισσότερες από 5.270 σημεία παθητικού εξοπλισμού κεραιών και ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα για την αναβάθμιση των υποδομών μας και την επέκταση του δικτύου. Η μητρική Vantage Towers είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους παθητικών υποδομών στην Ευρώπη, με πάνω από 84.000 εγκαταστάσεις και παρουσία σε 10 ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά και η Deutsche Telekom στη Γερμανία και την Αυστρία έχει προβεί στην ανάλογη στρατηγική με την πώληση του 51% της GD Towers.

Το μέλλον της Cosmote TV

Επιπρόσθετα, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι διερευνά εναλλακτικές και δυνατότητες βελτιστοποίησης της δραστηριοποίησής της στον τομέα της συνδρομητικής τηλεόρασης με σκοπό την μείωση του κόστους λειτουργίας της.

Αν και η Cosmote TV δεν είναι μία ζημιογόνος υπηρεσία, η διοίκηση του ΟΤE προχώρησε στην ανάθεση της μελέτης κυρίως λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού από τις διεθνείς πλατφόμες Netflix, Disney+ κτλ., την αυξημένη φορολογία, αλλά και την πειρατεία. Σημειώνεται ότι η πειρατεία στην χώρα μας προβληματίζει όλους τους παρόχους ενώ η φορολογία έχει οδηγήσει την διοίκηση του ΟΤΕ να εξετάζει ακόμα και την αλλαγή έδρας της Cosmote TV.

Επίσης παραμένει μόνιμο αίτημα των εγχώριων παρόχων συνδρομητικής τηλεόρασης η κατάργηση του φόρου 10% που καλούνται να πληρώνουν όλοι οι συνδρομητές κάτι που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό με τους διεθνείς παίκτες της αγοράς, όπως το Netflix.

Στελέχη της αγοράς επεσήμαιναν ότι η απόσχιση δίνει στις εταιρείες ευελιξία, καθώς και δυνατότητα ταχύτατων αποφάσεων για συνεργασίες με αποτέλεσμα την βέλτιστη εξέλιξη για τις νέες εταιρείες. Μάλιστα ανέφεραν και τις επιτυχημένες αποσχίσεις των κλάδων Εξυπηρέτησης Πελατών, Καταστημάτων και Τεχνικών Υπηρεσιών Πεδίου και απορρόφησής τους από τις ανώνυμες εταιρείες του ομίλου Cosmote E-Value, Γερμανός και Cosmote Τεχνικές Υπηρεσίες.

Η COSMOTE Technical Services, η οποία αξιοποιώντας την εμπειρία, την τεχνογνωσία αλλά και την πανελλαδική της παρουσία, λειτουργεί ως σύμβουλος τεχνολογίας για τους πελάτες της. Ουσιαστικά προσφέρει υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών και εξοπλισμού σε 79 σημεία ανά την Ελλάδα, με νέες προσθήκες καταστημάτων σε Κέρκυρα και Κυκλάδες. Μάλιστα πρόσφατα ανακοίνωσε την επέκταση για δύο χρόνια μιας επιτυχημένης συνεργασίας με τα Super Market Μασούτης.

Στις προσφερόμενες υπηρεσίες προστέθηκε επίσης η απομακρυσμένη διαχείριση από την Cosmote Technical Services και η προβλεπτική συντήρηση, με αλγορίθμους που αξιοποιούν τα δεδομένα αισθητήρων του εξοπλισμού.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το μεγάλο κύμα της Τεχνητής Νοημοσύνης έρχεται πιο γρήγορα από τις προβλέψεις αλλά η Ελλάδα προλαβαίνει να προσαρμοστεί

Οι οικονομικές και κοινωνικές ευκαιρίες της Τεχνητής Νοημοσύνης για την Ελλάδα συζητήθηκαν στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10...

Μιχάλης Τσαμάζ: «Φεύγω στην ιδανική συγκυρία για τον ΟΤΕ»

«Ένας manager πρέπει να ξέρει πότε πρέπει να φύγει, ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσει. Και για εμένα τώρα ήταν αυτή η...

N. Σταθόπουλος (BC Partners): Case Study επιτυχίας η Ελλάδα – Καμία συμφωνία ακόμα για την πώληση της Nova

Για το επενδυτικό περιβάλλον σε Ελλάδα, εξωτερικό, καθώς και για την πορεία των επενδυτικών κινήσεων της BC Partners στην χώρα μίλησε ο Νίκος Σταθόπουλος, Chairman,...

Επιστροφές προϊόντων τώρα και σε Skroutz Point

Το Skroutz, το #1 marketplace στην Ελλάδα, προσφέρει πλέον τη δυνατότητα στους χρήστες να προχωρούν σε επιστροφές προϊόντων χρησιμοποιώντας το δίκτυο Skroutz Point. Δίνεται...

Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών: Έρχονται τα ηλεκτρονικά ραντεβού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών για να κλείσουν ραντεβού σε κάποιο νοσοκομείο του ΕΣΥ αναμένεται να βάλει το έργο των...