- Γράφει η Μαρία Μόσχου
Την «ακτινογραφία» του στόλου, αλλά και του προσωπικού της ΟΣΥ, καθώς και τρόπους για να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία της ακόμα και μετά την απόσυρση των λεωφορείων παλαιάς τεχνολογίας θα κάνει η εταιρεία «PLANET AE» με βάση την σύμβαση που υπέγραψε με τον ΟΑΣΑ.
Ο σύμβουλος όχι μόνο θα καταγράψει, αλλά και θα προτείνει το μέγεθος του νέου στόλου, τον τύπο των λεωφορείων, καθώς και το νέο δίκτυο για να καλύψει τις ανάγκες της επέκτασης του τραμ, του μετρό και των νέων επενδύσεων, όπως το Ελληνικό αλλά και ο Ελαιώνας. Παράλληλα θα γίνει εκτίμηση για τις προσλήψεις που απαιτούνται σε προσωπικό κίνησης προκειμένου να «καλυφθούν» οι νέες γραμμές.
Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στον Αύγουστο ο ΟΑΣΑ προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης για το έργο «Υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης για τη διαμόρφωση στρατηγικής για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων αναγκών στόλου και προσωπικού κίνησης της ΟΣΥ ΑΕ».
Η σύμβαση προβλέπει:
Α΄ – Στρατηγική μεσοπρόθεσμης προμήθειας στόλου λεωφορείων
Α1. Εκτίμηση συνολικού αριθμού οχημάτων προς προμήθεια, βάσει μεσοπρόθεσμων αναγκών ΟΑΣΑ και δεδομένων προγραμματισμένων έργων υποδομής και νέων χρήσεων γης
Σε πρώτο επίπεδο, θα γίνει εκτίμηση του απαιτούμενου αριθμού λεωφορείων βάσει των εκτιμώμενων αναγκών ζήτησης μεταφορικού έργου, σε συνδυασμό με τον αναμενόμενο ρυθμό απόσυρσης παλαιότερων οχημάτων λόγω πλήρωσης ορίου ηλικίας, νομοθεσίας ή τεχνικής/ λειτουργικής απαξίωσης.
Σε συνάρτηση με το υφιστάμενο πλάνο δρομολογήσεων ανά γραμμή, θα γίνει εκτίμηση αναγκών στόλου ανά κατηγορία μεγέθους οχήματος (12μετρα, 18μετρα).
Θα ληφθούν υπόψη γενικές παράμετροι σχεδιασμού μεταφορών, καθώς και κυοφορούμενες εξελίξεις ανασχεδιασμού της δομής του δικτύου λόγω των δρομολογούμενων επεκτάσεων μετρό και τραμ, συν την ανάγκη λειτουργίας νέων γραμμών λόγω των προγραμματισμένων μελλοντικών σημαντικών πόλων γένεσης μετακινήσεων (ενδεικτικά: Ελληνικό, Ελαιώνας).
Παράλληλα, θα εξετασθεί η υπό οριστικοποίηση κείμενη Κοινοτικής νομοθεσίας, ως προς επιλεξιμότητα συγχρηματοδότησης και άλλες συναφείς παραμέτρους σχετικές με τεχνικές προδιαγραφές.
Η τεχνολογία των νέων λεωφορείων
Α2. Προσδιορισμός των τεχνολογιών των λεωφορείων (CNG, υβριδικά, ηλεκτρικά) και του απαιτούμενου αριθμού οχημάτων ανά τεχνολογία
Ο προσδιορισμός του προτεινόμενου μίγματος στόλου κατά τεχνολογία / τύπου καυσίμου, θα διενεργηθεί με βάση:
- τις τεχνολογικές και λοιπές εξελίξεις λεωφορείων αστικού κύκλου,
- τη γενική εξέλιξη της αγοράς διεθνώς, περιλαμβανομένων πρόσφατων προμηθειών.
Ιδιαίτερα για την εκτίμηση του αριθμού ηλεκτρικών λεωφορείων προς εισαγωγή θα πραγματοποιηθεί ανάλυση του συγκοινωνιακού έργου στην περιοχή γεωγραφικής ευθύνης ΟΑΣΑ, ώστε να εντοπισθούν οι λεωφορειακές γραμμές με λειτουργικά χαρακτηριστικά κατάλληλα προς ηλεκτροκίνηση. Οι παράμετροι που θα εξεταστούν περιλαμβάνουν:
- τοπική χωρητικότητα δικτύου,
- μήκος διαδρομής,
- περιοχές υψηλής ατμοσφαιρική ρύπανσης,
- περιοχές με υψηλή πυκνότητα πληθυσμού,
- εγγύτητα αφετηρίας/τέρματος σε Α/Σ της «Οδικές Συγκοινωνίες» (Ο.ΣΥ).
Ο αριθμός των λεωφορείων ανά κατηγορία μεγέθους
Κατόπιν της εκτίμησης του απαιτούμενου αριθμού λεωφορείων ανά κατηγορία μεγέθους οχήματος (12μετρα, 18μετρα) θα εξεταστούν και διαμορφωθούν προτάσεις για την προμήθεια λεωφορείων με συμβατικές τεχνολογίες χαμηλών ρύπων (CNG, Hybrid) καθώς και με ηλεκτροκίνηση.
Στο πλαίσιο αυτό, θα ληφθούν υπόψη και αναλυθούν και τα εξής:
- Εξέταση δυνατοτήτων εγκαταστάσεων / απαιτούμενων συνοδών έργων λεωφορείων CNG [απαιτούμενες εγκαταστάσεις υποδοχής σε αμαξοστάσια, οργάνωση δρομολογίων κλπ]
- Επισκόπηση αγοράς και συγκέντρωση / επεξεργασία στοιχείων για υβριδικά λεωφορεία διαφόρων τύπων
- Εξέταση δυνατοτήτων εγκαταστάσεων / απαιτούμενων συνοδών έργων ηλεκτρικών λεωφορείων [αμαξοστάσια, οργάνωση δρομολογίων, δυνατότητα παροχής ρεύματος για φόρτιση, διαφαινόμενες τροποποιήσεις χωροθέτησης λειτουργιών εντός αμαξοστασίων, διαφαινόμενες απαιτούμενες μελέτες εφαρμογής (Η/Μ κλπ) από Ο.ΣΥ ή/και αναδόχους προμηθευτές, κλπ]
- Επισκόπηση, αξιολόγηση και ολοκλήρωση κατάρτισης χαρακτηριστικών παρελκόμενων ηλεκτρικών λεωφορείων (φορτιστών βραδείας φόρτισης)
Α3. Αξιολόγηση ηλεκτρικών λεωφορείων που έχουν λειτουργήσει πιλοτικά στο δίκτυο της Αθήνας
Στο δίκτυο της Αθήνας έχουν ήδη λειτουργήσει πιλοτικά τέσσερις (4) τύποι ηλεκτρικών λεωφορείων, ενώ λειτυοργεί πιλοτικά και ένας πέμπτος τύπος ηλεκτρικού λεωφορείου από τα μέσα Ιουλίου 2021 προς κάλυψη συνθηκών θερινής περιόδου. Ο Σύμβουλος θα εξετάσει την – σε εξέλιξη – αξιολόγηση των στοιχείων κίνησης αυτών από άλλο μελετητή, ώστε να εξαχθούν αξιόπιστα στοιχεία, ιδιαίτερα σχετικά με την κατανάλωση των ηλεκτρικών λεωφορείων στις συνθήκες της Αθήνας.
Α4. Καθορισμός βασικών τεχνικών χαρακτηριστικών ανά τύπο οχήματος (π.χ. αυτονομία ηλεκτρικών λεωφορείων, χωρητικότητα συσσωρευτών αυτών κλπ)
Ο Σύμβουλος θα συνδράμει στον καθορισμό των βασικών τεχνικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών των λεωφορείων κάθε τύπου.
Θα συνεκτιμηθούν τα βασικά συστατικά μέρη κάθε οχήματος και αλληλεπίδραση αυτών, λαμβανομένων υπόψη των αναμενόμενων μέσων συνθηκών (κλιματολογικών, μορφολογικών, επιβατικής κίνησης, συχνότητας στάσεων, απαιτούμενης έντασης χρήσης υποστηρικτικών συστημάτων κλπ).
Ιδιαίτερα για τα ηλεκτρικά λεωφορεία, πέραν των χαρακτηριστικών που αφορούν το Όχημα (μηχανικά μέρη, ηλεκτρικά μέρη, αμάξωμα/εσωτερικό, υποστηρικτικά συστήματα κλπ), θα εξετασθούν οι φορτιστές των συσσωρευτών αυτών. Επιπλέον, θα προσδιορισθεί η απαιτούμενη αυτονομία λαμβανομένων υπόψη των καταρχήν προκρινόμενων γραμμών δρομολόγησης ηλεκτρικών λεωφορείων.
Σχετικά με την φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων, λόγω των λειτουργικών απαιτήσεων του συγκοινωνιακού έργου στην Περιφέρεια Αττικής, της έκτασης και της μορφής του δικτύου των αστικών οδικών μέσων, της άμεσης ανάγκης προμήθειας λεωφορείων και προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις σχετικά με τις διαδικασίες χωροθέτησης ηλεκτρικών φορτιστών σε σημεία του οδικού δικτύου, προτείνεται η φόρτιση των ηλεκτρικών λεωφορείων να πραγματοποιείται σε αμαξοστάσια με φορτιστές βραδείας φόρτισης.
Β΄ – Στρατηγική μεσοπρόθεσμης πρόσληψης προσωπικού κίνησης.
Για τις ανωτέρω δράσεις θα συνεκτιμηθούν οι άμεσες ανάγκες σε λεωφορεία λόγω ηλικιακής ωρίμανσης, η διαδικασία συνταξιοδότησης του προσωπικού κίνησης, καθώς και το κόστος συντήρησης των λεωφορείων. Θα ληφθούν υπόψη και οι υφιστάμενες πρόνοιες Κοινοτικής συγχρηματοδότησης (Ε.Ε.) κατά τύπο λεωφορείων.
Ιδιαίτερα σε σχέση με την ανανέωση και εμπλουτισμό του προσωπικού κίνησης Ο.ΣΥ, θα ληφθεί υπόψη η υφιστάμενη κατάσταση, το επίπεδο εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού με τις παρούσες δρομολογήσεις / βάρδιες κλπ, καθώς και το θεσμικό/νομικό πλαίσιο σε σχέση με συνταξιοδότηση.
Ζητούμενο αποτελεί η διαμόρφωση πλάνου προσλήψεων ικανών προς εξυπηρέτηση του στόλου που αναμένεται να διαμορφωθεί με την υπό εξέλιξη προμήθεια νέων λεωφορείων.
ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ
Με βάση τα ανωτέρω, Παραδοτέο θα είναι Τεχνική Έκθεση με
- Την αναλυτική περιγραφή της μεθοδολογίας,
- την εκτίμηση του αριθμού οχημάτων ανά τεχνολογία, καθώς και
- την παρουσίαση των σχετικών αποτελεσμάτων.
- Την εκτίμηση του απαιτούμενου προσωπικού κίνησης.
Το Παραδοτέο θα παραδοθεί σε ενενήντα (90) εργάσιμες ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης.
Η συμβατική αμοιβή για τις ανωτέρω υπηρεσίες ορίζεται σε δεκαεννέα χιλιάδες πεντακόσια (19.500,00 €) ευρώ πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ.
Την σχετική σύμβαση υπογράφουν από την πλευρά του ΟΑΣΑ ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Νικόλαος Αθανασόπουλος και για την PLANET o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Χρήστος Γιαννακόπουλος.





