13 C
Athens
Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

ΟΣΥ: Εκτοξεύεται το κόστος από την παραχώρηση των ρεπό

  • Της Μαρίας Μόσχου

Συνολικά 250 ρεπό «δουλεύονται» καθημερινά από τους οδηγούς της ΟΣΥ προκειμένου να εκτελείται το ημερήσιο πρόγραμμα. Η επιλογή αυτή είναι μονόδρομος, εκτοξεύοντας όμως, τις δαπάνες της εταιρείας και αυξάνοντας το ετήσιο έλλειμμα.

Παρά την παραχώρηση των ρεπό οι οδηγοί δεν επαρκούν ώστε να κυκλοφορούν και τα 1.050 λεωφορεία την ημέρα. Ως αποτέλεσμα; Καθημερινά στους δρόμους της Αττικής κυκλοφορούν 850 – 900 λεωφορεία.

Η παραχώρηση των ρεπό είναι και ο λόγος που το κόστος ανά οχηματοχιλόμετρο στην ΟΣΥ εκτοξεύεται από 1,8 σε περίπου 2,25 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι σαφώς υψηλότερο από αυτό που προβλέπει η συμφωνία με τα ΚΤΕΛ και ανέρχεται σε 1,4 ευρώ ανά οχηματοχιλόμετρο.

Οπότε τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην πρόσληψη των οδηγών, που αναμένεται να φτάσουν τους 400, αλλά και των 75 τεχνικών.

Η πρόσληψη είναι στην τελική ευθεία και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευτεί η σχετική προκήρυξη. Στόχος είναι με την πρόσληψη των οδηγών να μπορούν να κυκλοφορούν και τα 1.050 λεωφορεία ουσιαστικά μειώνοντας το χρόνο αναμονής των επιβατών στις στάσεις και κυρίως τον συνωστισμό.

Με την πρόσληψη των τεχνικών η επισκευαστική βάση της ΟΣΥ θα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί και στην επισκευή των 300 λεωφορείων που θα προστεθούν με leasing στον στόλο της εταιρείας.

λεωφορεία ΟΣΥ αμαξοστάσιο

Οι προσλήψεις οδηγών – τεχνικών

Η ανάρτηση της προκήρυξης θα γίνει από το ΑΣΕΠ και οι προσλήψεις από τους συγκοινωνιακούς φορείς, στους οποίους και θα υποβληθούν οι αιτήσεις των υποψηφίων. Συνολικά θα προσληφθούν 655 άτομα, εκ των οποίων τα 455 θα κατευθυνθούν στην ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) και τα 200 στη ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες).

Οπως έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Μεταφορών, οι προσλήψεις θα γίνουν με fast track διαδικασία, αλλά με τους κανόνες και τα κριτήρια του ΑΣΕΠ με το μοντέλο του οποίου θα γίνει η μοριοδότηση των υποψηφίων, ενώ θα ληφθούν υπόψη και τα πρόσθετα απαιτούμενα προσόντα ανά ειδικότητα.

Σε κάθε περίπτωση η ένταξη των εργαζομένων στο δυναμικό των δύο εταιρειών αναμένεται τη νέα χρονιά καθώς μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν προθεσμία 45 ημερών προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις για την κάλυψη των νέων θέσεων.

Το ιστορικό των προσλήψεων

Σημειώνεται ότι στην ΟΣΥ οι τελευταίες προσλήψεις προσωπικού είχαν γίνει το 2006, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων να είναι ιδιαίτερα υψηλός με  πλήθος συνταξιοδοτήσεων κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με την τελευταία αναρτημένη έκθεση πεπραγμένων του ΟΑΣΑ για το έτος 2018 την εξαετία 2012-2018 το δυναμικό του τακτικού προσωπικού της εταιρίας μειώθηκε κατά 1.076 άτομα χωρίς στο διάστημα αυτό να πραγματοποιηθεί καμία πρόσληψη.

Τα παροπλισμένα λεωφορεία

Συνολικά 168 λεωφορεία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ακινησία διότι δεν υπάρχουν ανταλλακτικά να ανακατασκευαστούν.

Ωστόσο η τεχνική βάση κάθε αμαξοστασίου έχει το πολύ 40 παροπλισμένα λεωφορεία, αριθμός πολύ χαμηλότερος από τα 150 ή και 180 που έμεναν στα αμαξοστάσια πριν την πανδημία.

Δεν είναι τυχαίο ότι το αμαξοστάσιο του Μπραχαμίου δεν είχε χθες, κανένα λεωφορείο σε βλάβη, ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι τις 4 βλάβες.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Απονομή υποτροφιών Cosmote αξίας άνω των €500.000 σε 30 πρωτοετείς φοιτητές για τις σπουδές τους

Σε 30 πρωτοετείς φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων απονεμήθηκαν οι Υποτροφίες COSMOTEσυνολικής αξίας άνω των €500.000 για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Το Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE, που συμπληρώνει είκοσι δύο χρόνια, παρέχει οικονομική ενίσχυση για όλα...

Η Revolut κυκλοφορεί τα RevPoints στην Ελλάδα, το πρώτο της πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών

Η Revolut, η διεθνής υπερ-εφαρμογή χρηματοοικονομικών με πάνω από 35 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, ανακοινώνει σήμερα την κυκλοφορία των «RevPoints», ένα πρόγραμμα επιβράβευσης σε πόντους....

33η εθελοντική αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος OKTABIT & χριστουγεννιάτικο παζάρι για το «Χαμόγελο του Παιδιού»

H ΟΚΤΑΒΙΤ για ακόμα μια χρονιά λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα διοργανώνει 2 δράσεις αλληλεγγύης και προσφοράς και με χαρά προσκαλεί τους συνεργάτες της...

Βραβεία για 27 καινοτόμες ευρωπαϊκές εταιρείες στον Μεγάλο Τελικό του EIT Jumpstarter

Με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες με καινοτόμες ιδέες πραγματοποιήθηκε ο φετινός Μεγάλος Τελικός του EIT Jumpstarter στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν περισσότερες από 50...

Ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ευρώπη έρμαιο των χάκερ λόγω έλλειψης προϋπολογισμού

Το 14% των εταιρειών στην Ευρώπη έχει βιώσει περιστατικά στον κυβερνοχώρο λόγω ανεπαρκών επενδύσεων στον τομέα τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κατασκευαστικός κλάδος ήρθε...